RITA HEJVORT: Glamurozna pin-ap boginja

Svaki čovjek sa kojim sam ikada bila otišao je u krevet sa Gildom, a probudio se sa mnom – rekla je jednom nadarena holivudska glumica koja je imala mali, ali ubitačan uticaj na film noar
Objavljeno: 12. 05. 2017 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
RITA HEJVORT: Glamurozna pin-ap boginja

Glamur, Gilda i zlatno doba Holivuda - kombinacija čiji zbir može biti samo Rita Hejvort. Jedna od prvih uspješnih „latinskih“ priča zlatnog doba Holivuda, nadarena glumica i plesačica, obilježila je jedno čudnjikavo doba i na mnogo načina uspjela da ga promijeni. Tri decenije nakon smrti Rite Hejvort 14. maja 1987, dobro je osvrnuti se na njeno filmsko nasljeđe.

- Svaki čovjek sa kojim sam ikada bila otišao je u krevet sa Gildom, a probudio se sa mnom – rekla je jednom Hejvort.

gilda

Seks simbol

Brojni filmski naslovi u kojima je Rita Hejvort igrala ne bi doživjeli ni djelić popularnosti bez ove glumice. Ipak, ostala je upamćena isključivo po Gildi. Čuvena striptiz scena, nonšalantno obigravanje oko Glena Forda i more glamuroznih haljina doprinijeli su tome da Hejvort kroz lik Gilde zacementirasimbolizam seksa u filmskoj industriji. Međutim, uspon Rite Hejvort počeo je nekoliko godina ranije.

Nakon tridesetak filmova uglavnom B kategorije, Hauard Hoks dao joj je manju ulogu u klasiku „Only Angels Have Wings“ (1939). Nakon ovog uspjeha, svi su počeli da primjećuju mladu Hejvort.

Prvobitna pažnja holivudskih reditelja prerasla je u borbu. Godine 1941. Ruben Mamulijan dao joj je glavnu ulogu u ostvarenju „Blood and Sand“. Zavodljiva Dona Sol počela je da osvaja srca Amerike. Nedugo nakon demonstracije njenih plesačkih sposobnosti pored Freda Astera u filmovima „You’ll Never Get Rich“ i „You Were Never Lovelier“ početkom četrdesetih godina, svijet je postao fasciniran Ritom Hejvort.

rita-hejvort

Simbol borbe

Uloga Gilde neupitno je legla holivudskoj zvijezdi, ali Hejvort je najveći pečat ipak ostavila u ostvarenju „The Lady From Shanghai“ (1947) Orsona Velsa. Ovaj naslovbio je potpuno zanemaren krajem četrdesetih. Sada se smatra jednim od Velsovih najboljih djela, a Hejvort je nesumnjivo važan dio ovog fenomenalnog noara.

Iako je krajem pedesetih godina dobijala manje uloge u poznatim ostvarenjima kao što su „Separate Tables“ i „They Came to Cordura“, popularnost famozne kovrdžave pin-ap boginje sve je više opadala.

Pored očiglednog nasljeđa u modi,rezultat brojnih fotografija i glamuroznih haljina, Hejvort je ostala upamćena po malom, ali ubitačnom uticaju na film noar. Pored toga, zahvaljujući njenoj ćerki, princezi Jasmini Aga Kan, Rita Hejvort postala je mnogo više od seks simbola zlatnog Holivuda. Borila se sa Alchajmerovom bolešću i željela da pomogne drugima. Njena ćerka učinila je Ritu simbolom ove borbe. L. M.

FOTO: daily express / cine-vue.com / pinterest.com

Komentari: 0

Novi komentar