PROIZVODI STRUJU ZA KUĆU: Tesla počela prodaju solarnog krova

Proizvođač električnih automobila Tesla dodao je u svoju ponudu krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, saopštila je kompanija.
Objavljeno: 12. 05. 2017 - 13:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mušterije širom svijeta od juče mogu da naruče solarni krov na Teslinoj internet stranici. Instalacije će početi narednog mjeseca u SAD-u, prvo u Kaliforniji, a u inostranstvu sljedeće godine.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov - ili kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cijenu krova na osnovu veličine kuće, količine svjetlosti u oblasti gdje žive i poreskih olakšica. Takođe mogu i položiti depozit od 1.000 dolara kako bi rezervisali prozvod.

Po navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD koštaju oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Međutim, za snabdijevanje strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije između 30 i 40 procenata krova, a ostatak običnim crijepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla na krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Direktor Tesle Ilon Mask nije želio da nagađa koliko naruždbina kompanija očekuje tokom ove godine.

"Biće veoma teško i trebaće vremena, i biće i spoticanja na putu. Ali to je jedina razumna vizija budućnosti", rekao je Mask.

Beta

Komentari: 5

!?

12. 05. 2017 - 17:46

Isplati se za 300 godina
.

12. 05. 2017 - 21:56

:) upravo tako. Nece se ni oni iz razviejnih drzava polomiti da kupe. Mozda nekad u buducnosti padne cijena (za 300 godina) ?
Progres

13. 05. 2017 - 00:40

Tako se pricalo i za prvi automobil. Tehnologija napreduje zahvaljujuci onima koji razmisljaju o buducnosti. Vi sto zivite u proslosti uzivajte u vasim bajkama dje se nista ne mijenja od kad su napisane.
MI ili oni

13. 05. 2017 - 14:48

Sva prelazna rjesenja su uvjek propala, a sluzila su samo da se pojedinci obogate. Jedino rjesenje je kontrolisana fizija, kao beskonacni izvor jeftine energije. Ne isplati se nikome da je ostvari. Bogate ne interesuje prosperitet covecanstva, vec licni status.
Slobodasn Gluščević

16. 05. 2017 - 11:30

Naravno ukoliko se to instalira, gubi se penzija, posao, i počinje se plaćati porez, jer se proizvodi struja.
Novi komentar