THE LEFTOVERS, S03E03: Tjeskobna kutija

Novi minuti oslobodili su učaureni bijes, tugu i emotivnu iscrpljenost. Poslije teških riječi, koje je nemoguće povući, Kevin i Nora pretvoreni su u prah
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
THE LEFTOVERS, S03E03: Tjeskobna kutija

Nova epizoda serije „The Leftovers“ otkriva da postoje nijanse tamnije od crne. Nije potrebno više od dva minuta da se osjećaj nepodnošljive tjeskobe učauri u grudima, odlučan da „odsjedi“ do same završnice. Raspoloženje se mrači već u uvodnoj sceni, kada Nora veselo ostavlja Kevina da prođe kroz redovne bezbjedonosne kontrole i kreće ka „posebnom“ izlazu aerodroma. Iako brzo otkrivamo da je razlog žurbe ogroman novac koji je prokrijumčarila, ležerno okretanje leđa Kevinu ostaje enigma – bar neko vrijeme.

Jedinstveni tok radnje račva se u dvije priče – Norinu i Kevinovu. Ako uzmemo u obzir uvodnu numeru „This Love Is Over“ nije teško naslutiti šta će dogoditi. Ipak, dok nam ušuškana tjeskoba pritiska organe, odbijamo da idemo stazom prateći rasute mrvice.

Nora se sastaje sa predstavnicima grupe fizičara koji navodno posjeduju tehnologiju za slanje ljudi kod Nestalih. Ni u jednom trenu nijesmo sigurni da li zaista želi da pođe na putovanje ili samo da raskrinka prevaru. U času kada je odbijena, lažnu ravnodušnost smjenjuje bijes, otkrivajući koliko daleko je bila spremna da ide.

Dok Nora prolazi kroz mistične obruče, samo da bi na kraju ostala poražena, Kevin prepoznaje lice na TV ekranu hotelske sobe. Premda nije poznat po lucidnosti, priča pronalazi maestralne načine da ubijedi kako je Ivi Marfi i dalje među živima. Kevin fotografiše Ivi i šalje sliku Lori, čiji izraz lica govori mnogo a ne objašnjava ništa. Kevinov nervni slom i projekcija mrtve djevojke na stvarnu osobu emituju distancu koju je uspostavio sa porodicom. Nešto u njemu se mijenja, dok se pitamo da li je išta što smo gledali stvarno ili produkt njegovih halucinacija.

Izgovorene riječi bole, a neizgovorene stvaraju toksičnu sreću koja čeka pravi trenutak da izluči otrove. Patnja zbog gubitka djece, otuđenje i odvajanje od Lili pokreću tornado koji Kevina i Noru pretvara u prah. Otvaraju se kutije dobro skrivenog bijesa, tuge i emotivne iscrpljenosti, izmamljujući teške riječi koje je nemoguće povući.

Nakon okršaja sa Norom, Kevina pred hotelom dočekuje otac. Topao zagrljaj i kratka laž bili su dovoljni da se dva Kevina otisnu u nepoznato.

Bila je ovo epizoda koja emotivno razara i tamnim kadrovima i teškim dijalozima prenosi snažne poruke. Uz apokalipsu na pomolu, sve su prilike da će spektar boja „The Leftovers“ univerzuma nastaviti da gradira tamne nijanse.

Anja DROBNJAK

FOTO: vox.com

Komentari: 0

Novi komentar