Vukčević: Modoti je pokazala šta je društveno angažovana umjetnost

Nesvakidašnja izložba fotografija Tine Modoti, jedne od najznačajnijih umjetnica prošlog vijeka, još danas se može vidjeti Podgorici, a već od ponedjeljka seli u Tivat.
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 12:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kolekcija oko stotinu crno-bijelih fotografija Tine Modoti (1896-1942) biće izložena u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru i zvanično otvoren 18. maja u 20 časova. Takođe, dokumetarac o ovoj stvarateljki „Tinisima, dogma i strast“ iz 2011. godine, rediteljke Laure Martinez Diaz, biće prikazan 16. maja od 20 časova.

O biografiji i značaju prve izložbe radova ove umjetnice u širem regionu, razgovarali smo sa koordinatorkom projekta i kustoskinjom izložbe, umjetnička direktoricom NVO Most kulture Vanjom Vukčević.

- Iako je stvarala u sijenci čuvenog američkog fotografa Edvarda Vestona, koji je bio njen mentor i čijih se petnaest ostvarenja takođe mogu pogledati u Podgorici i Tivtu, italijanska fotografkinja Tina Modoti je u svom radu uspješno pokazala da je „moguće praviti društveno angažovanu umjetnost, a da se pri tom ne odustane od čiste umjetnosti“ - ističe ona.

1305modotti4

Vukčević podsjeća da je ova rođena Italijanka, od modela i glumice nijemih holivudskih filmova, nakon preseljenju u Meksiko postala oficijelna fotografkinja meksičkog muralističkog pokreta, ovjekovječujući radove Hozea Klementea Orzokoa i Dijega Rivere.

- Za razliku od Vestona, kojeg su zanimali formalni aspekti tijela, Modoti od učlanjenja u Komunističku partiju Meksika (1927) kreće sasvim drugačijim putem i svoju umjetnost stavlja u službu dokumentovanja socijalnih promjena i revolucionarnog duha vremena u kojem je živjela. Ona napušta studio i izlazi na meksičke ulice, fotografiše ljude, radnike, proteste i parade, istaknute umjetnike i političare, kao i meksičke Indijance. Ali, zbog tog političkog angažmana i antikomunističke kampanje koja se u to vrijeme sprovodila u Meksiku, deportovana je iz zemlje. Za razliku od veoma plodonosnog „meksičkog opusa“, tokom izgnanstva u Njemačku, Rusiju i Španiju, malo stvara. S druge strane, bivajući uključena u razne misije radničke Internacionale i Kominterne. Njena ljepota i dramatičan život u to vrijeme često zasjenjivali njen doprinos fotografiji, a nakon kontroverzne smrti u 46. godini života, u umrlici pisalo da je po profesiji domaćica - ispričala je naša sagovornica i dodala da je Modoti bila jedna od ključnih figura koja je uspostaviljala meksički modernizam.

1305modotti9Vukčević skromno kaže kako nije bilo teško upostaviti saradnju kako bi ova izložba stigla u Crnu Goru, jer se radi o izuzetnoj umjetnici, čiji su radovi uvršteni u kolekcije velikog broja prestižnih muzeja svijeta.

- Najveću zahvalnost dugujemo Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada koji je prepoznao kvalitet ovog projekta i uvrstio ga u svoj program međunarodne saradnje, dok je pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Crnoj Gori izložba takođe uvrštena u proslavu Dana Evrope - navodi ona.

Uz njih, u organizaciji su pomogli pokrovitelji Turistička organizacija Podgorice, Opština Tivat, Italijanski kulturni centar, Regija Frijuli Venecija Đulija i Opština Udine, te kompanija Terna Crna Gora.

- Ovo je prvi projekat NVO Most kulture, organizacije koja za cilj ima povezivanje crnogorske kulturne scene sa organizacijama i institucijama kulture drugih država, kako bi pojačali međunarodnu saradnju i obogatili kulturnu ponudu u Crnoj Gori. Za naredni period u planu imamo događaje iz domena filmske i muzičke umjetnosti - najavljuje Vukčević za Portal Analitka.

K.J.

1305modotti11305modotti31305modotti2

Komentari: 0

Novi komentar