Sajber napad zaustavio proizvodnju u Renaultu

Francuski proizvođač automobila Renault saopštio je da je zbog ogromnog globalnog sajber napada prinuđen da obustavi proizvodnju u pogonima u Francuskoj i Sloveniji.
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 16:46 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sajber napad zaustavio proizvodnju u Renaultu

Iz kompanije nijesu naveli koliko je pogona privremeno zatvoreno, već da je to bila jedna od mjera preduzetih kako bi se spriječilo širenje virusa, prenosi B92.

Iz Renaulta su ranije potvrdili da je to jedna od kompanija pogođenih velikim talasom sajber napada koji se događa širom svijeta, ali da se posao nastavlja.

Svjetske agencije objavile su u petak da je u najmanje 74 hiljade hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup, obuhvaćeno oko 100 država svijeta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju WCry i WannaCry.

Hakeri su tražili između 300 i 600 USD u svakom pojedinačnom napadu, dok su stručnjaci za sajber bezbijednost naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitcoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procurjeli sajber virus američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

Komentari: 0

Novi komentar