Majkrosoft ažurira bezbjednost nakon sajber napada

Kompanija "Microsoft" ponovo je ažurirala bezbjednost nekih starijih verzija platformi za "Windows" kako bi se suprotstavila masovnom globalnom talasu sajber napada uz traženje otkupa.
Objavljeno: 13. 05. 2017 - 20:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Američki tehnološki gigant je, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, podsjetio da je u martu već apdejtovao stare verzije kako bi spriječio štetu od sajber virusa objelodanjenog u dokumentima koji su procureli iz američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), prenosi AFP.

"Oni koji imaju aktiviran Windows apdejt zaštićeni su od napada", saopštili su iz te kompanije i naveli da njjihov najnoviji operativni sistem, Windows 10, nije napadnut.

Globalni hakerski napad u petak, bez presedana, ugrozio je mete u desetinama država, od britanskih bolnica do ruskih banaka, pri čemu su pogođene i škole u Kini, ali i zdravstvene ustanove u Indoneziji.

Sajber napad, u kojem su korišćene špijunske metode koje je, navodno, razvila NSA, zarazio je u petak desetine hiljada kompjutera u skoro 100 država, a najveću štetu pretrpio je britanski zdravstveni sistem.

Hakeri su žrtve namamili da otvore prilog s kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadržao porudžbine, ponude za posao, bezbjednosna upozorenja i druge legitimne poruke, a potom su od njih tražili da plate od 300 do 600 USD kako bi mogli da ponovo pristupe svojim dokumentima, koje je u međuvremenu virus blokirao.

Bezbjednosni eksperti upozoravaju na "neviđeno povećan rizik" od novih napada u narednim danima i sedmicama.

"Talas sajbernapada, koji su izazvali haos širom planete, je na dosad nezabilježenom nivou", saopštio je danas Evropol, navodeći da će zbog napada "biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca".

Evropol je saopštio i da sarađuje sa državama i kompanijama koje su pogođene sajberom napadom.

Komentari: 0

Novi komentar