LONDON CALLING: Muzej brutalnosti

Fotografije Sergeja Ponomareva prikazale su sirijsku krizu kroz oči pojedinaca koje ratna dešavanja najviše pogađaju. Ipak, fenomenalna, objektivna izložba u Imperijalnom ratnom muzeju nije mogla da prođe bez teoretičara zavjere
Objavljeno: 14. 05. 2017 - 08:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

 

Imperijalni ratni muzej nije pretjerano relaksirajuće londonsko mjesto gdje biste s vremena na vrijeme svratili da popijete kafu, ali i te kako je popularna stanica. Od kada je osnovan, prije 100 godina, ovaj muzej na jugu Londona jeste nezaobilazna fascinacija lokalaca i turista na Ostrvu. Nedavno je otvorio vrata svima koji žele da dublje istraže uzroke i posljedice modernih konflikata.

 

muzej1

 

Posljedice krize

Nova postavka „Konflikt danas“ fokusirana je na konflikt u Siriji, gdje sukobi traju duže nego Drugi svjetski rat. Od 2011. godine u Siriji je poginulo 500.000, a raseljeno je više od 11 miliona ljudi. Imperijalni ratni muzej predstavio je postavku čiji se autori bave uzrocima i izuzetno vidljivim efektima sirijske političke krize - od devastacije humanosti, preko talasa izbjeglica, do globalne političke nestabilnosti kojoj se još ne vidi kraj.

Pored uniformi i razorenih vozila, jedan od najupečatljivijih segmenata postavke je izložba radova fenomenalnog ruskog fotografa Sergeja Ponomareva, dobitnika Pulicerove nagrade. Izložba, podijeljena na djelove „Asadova Sirija“ i „Egzodus“, jeste intimna vizuelna priča koja kroz 60 vrlo preciznih fotografija istražuje sirijsku krizu.

Ponomarev je jedan od rijetkih fotografa kojima je bilo dozvoljeno da snime djelove Sirije pod kontrolom predsjednika Asada. Fotograf je predstavio ovu tužnu priču iz perspektive pojedinaca koje konflikt najviše pogađa. U okviru radova „Asadova Sirija“, Ponomarev je bio fokusiran isključivo na rijetke kadrove života ljudi koji pokušavaju da prežive u nemogućim okolnostima. U okviru segmenta „Egzodus“, fotograf je podsjetio na posljedice konflikta akcentujući evropsku izbjegličku krizu od 2015. do 2016. godine. 

muzej2

 

Lične priče

Organizatori su se potrudili da naprave uravnotežen i objektivan prikaz složenog sukoba u Siriji, ali opet je bilo posjetilaca koji su uspjeli da pronađu nešto što im smeta. Socijalne mreže preplavili su komentari teoretičara zavjere kojima je Imperijalni ratni muzej u Londonu postao trn u oku.

Međutim, šta god mislili o konfliktu u Siriji - ko pomaže ili odmaže, je li neko manje ili više kriv – niko ne može negirati koliko su važne lične priče mladih i starijih Sirijaca prikazane kroz objektiv Ponomareva. Njegove fotografije su upečatljivi podsjetnici na brutalne ljudske tragedije koje ne možemo i ne smijemo tako lako zaboraviti. 

 

 

Leila MURSELJEVIĆ

 

FOTO: iwm.org.uk / Leila Murseljević

Objektiv, Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar