BILLIONS, S02: Gravitaciono polje dva ega

U finišu opasno dobre serije, prepredeni bankster i još namazaniji državni tužilac makijavelistički žrtvuju skoro sve figure na šahovskoj tabli samo da ponize jedan drugog
Objavljeno: 14. 05. 2017 - 09:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Drugi meč prepredenog bankstera milijardera i državnog tužioca završio se nakon 12 rundi. Naravno, u finišu prvaka nema. Iz ni jedne borbe za moć niko nije izašao kao moralni pobjednik. 

Nova sezona nepravedno potcijenjene serije „Bilions“ TV mreže Showtime nastavila je tamo gdje je stala prva. Odnos protagonista Bobija Akselroda (Dejmijen Luis) i Čaka Roudsa (Pol Đamati) dodatno je zakomplikovan novim podzapletima i uvođenjem novih likova.

 

Nadareni stažista

Međuprostor između premijere i finala ima mnogo uspona i padova koji izgledaju namjerno orkestrirani da bi sezona dobila upečatljivu završnicu. Rouds sve vrijeme balansira između razaranja doma, interne istrage i redefinisanja odnosa sa porodicom. Posvećuje se građenju političke karijere koja, osim moćne pozicije guvernera, donosi još alata za konačno rušenje Aksa. 

Akselrod se sve više oslanja na saradnike, među kojima je novi talentovani stažista Tejlor Mejson (Azija Kejt Dilon). Testira ga i priprema za gangstersku igru manipulacije dionicama i tržištem, provjeravajući da li je dovoljno hladnokrvan da upravlja milijarderskim carstvom. U tom procesu, samostvoreni Irac gubi polako vezu sa ženom Larom (Malin Akerman), koja u posljednjim epizodama napušta brod koji po njenom mišljenju tone.

Roudsova žena i Aksova savjetnica Vendi (Megi Sif) i dalje je na ničijoj zemlji. Pokušava da se osamostali, ali u „krvavom“ sukobu mora da pomogne povrijeđenima, čak i na svoju štetu. Bori se na poslovnom i emotivnom planu – da pobjegne od Aksove megalomanije i Roudsove želje za pažnjom i uplitanjem u njene odluke. Ipak, uhvaćena u gravitacionom polju dva ega, Vendi nastavlja da orbitira oko gazde i supruga i, kao svaki satelit, suptilno utiče na njihove poteze.

 

Najjači udarci

Sezona je počela krstaškim pohodom Roudsa koji opsesivno pokušava da zaustavi prljavu igru milijardera i baci Aksa iza rešetaka. Njegova borba u finišu pretvorena je u destilizovanu osvetu tokom koje suparnici makijavelistički žrtvuju skoro sve figure na tabli kako bi porazili i krajnje ponizili protivnika.

Najbolje epizode su 11. i 12, kada nastupaju najsnažniji udarci. Nezaboravan je finiš predfinalne epizode u kojoj Aks likuje zbog trijumfa i totalnog poraza Roudsa, a onda se ispostavlja da mu je taktički postavljena zamka. U svega nekoliko sekundi saznajemo da je Čak postavio mamac da bi smjestio Aksa iza rešetaka. Osmijeh Pola Đamatija je nevjerovatan – gledaoci nijesu mogli da ne likuju i smiju se sa njim zbog nevjerovatno lukavog poteza.

 

Vojni žargon

Sezona nije napravila drastičan zaokret ka nekoj novoj temi, ali otvoreni sukob dva velika igrača (svojevrsna bitka za Termopile, kako kaže Aks) donio je scene za nezaborav. Scenario je briljantan, naročito replike koje izgovara Rouds koji dolazi do najpreciznijih poenti. Uz gomilu istorijskih referenci, od vojnog žargona do citiranja velikih lidera, pokazuje se da fokus serije nije na novcu već na moći i konstantnom mjerenju „čiji je veći“ između dvije suprotstavljene strane.

Posljednja epizoda sezone mnogima može izgledati kao previše blaga – predfinale je nagovijestilo eksplozivniji kraj. Ipak, iako je Rouds zadao snažan direkt Aksu i stavio ga iza rešetaka, cijena koju plaća je prevelika. Domovi oba lika, njihove nekada sigurne luke, razoreni su zbog velikog rata. 

Showtime je potvrdio snimanje treće sezone. Rouds će imati blagu prednost u početku, ali ne smije se zaboraviti da Aks sada ima mnogo veću motivaciju. Prinuđen je na golu borbu za opstanak, pa je stvoren utisak da će naredni potezi biti mnogo brutalniji. Fanovi treba da budu spremni da u nastavku, kao u prethodnim sezonama, mijenjaju naklonost prema glavnim protagonistima iz epizode u epizodu. Srđan IVANOVIĆ

 

BOKS:

N: Od Džonija Keša do Megadetha

Producenti serije izabrali su muziku koja se savršeno uklapa u tempo druge sezone. Soundtrack varira od kantri klasika Džonija Keša „A Legend of Mine Time“ do hevi metal himne Megadetha „Peace Sells“. Uz Aksa, kao u prošloj sezoni, ide buntovnička muzika, dok Roudsove momente kontemplacije prate pjesme Boba Dilana i benda R.E.M. Prekretnice obilježavaju brže kompozicije sa simboličnim nazivima („For those that are about to rock“ benda AC/DC i „Atom Bomb“ Beach Slanga), a finale pjesma „Homecoming“ Džoša Ritera.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=tmZcNrHYzts 

 

FOTO: spoilersguide.com 

 

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar