Kruška pomaže da otklonite mamurluk

Istraživanje australijskih naučnika pokazalo je da u prevenciji mamurluka mogu pomoći - kruške. Radi se o tome da pomažu tijelu da svari i ukloni alkohol.
Objavljeno: 14. 05. 2017 - 20:56 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kruska pomaze da otklonite mamurluk

Broj recepata koji „provjereno“ ublažavaju posljedice burne alkoholne noći, vjerovatno je jednak samom broju pića koje smo i mogli popiti. Ali, sada postoji jedan i iza kojeg je stala nauka.

Australijska naučno-istraživačka agencija CSIRO na svom blogu objavila je kako je njihovo istraživanje pokazalo da u prevenciji mamurluka mogu pomoći kruške. Uz to navode i snižavanje holesterola, protivupalno djelovanje, te da pomažu pri opstipaciji. A to su samo manje važne informacije kad je mamurluk pred vama.

Mnogi narodni lijekovi i savjeti koji će spriječiti mamurluk traže i neke pripreme prije alkoholisanja, a mnogima to tada nije visoko na listi prioriteta. Stoga sok od krušaka izgleda kao prilično jednostavan zahvat, koji bi mogao da pomogne.

Naučnici navode da kruške, naročito sok od korejske kruške, bitno smanjuje simptome mamurluka u odnosu na placebo. Najbolje se to moglo vidjeti na sposobnosti ispitanika da budu koncentrisani.

Glavna naučnica Mani Nouks navodi kako je to zbog toga što kruške utiču na enzime u metabolizmu alkohola, odnosno pomažu tijelu da svari i ukloni alkohol ili smanji njegovo apsorbovanje. Ipak, naučnici dodaju da su ovo preliminarne studije, te da se rezultati trebaju finalizovati, ali ne škodi da se proba.

Izvor i foto: N1 Info/Pixabay

Komentari: 1

Guest_11180

14. 05. 2017 - 22:00

PRELAZIM SA LOZE NA KRUSKU
Novi komentar