Djeca iz Srbije na militarističkoj obuci u Rusiji

Djeca srpskih ratnih veterana, kako piše Blic, nedavno su se vratila iz Rusije, gdje su učestvovala u obuci poput vojničke u jednom od vojnih patriotskih kampova za omladinu.
Objavljeno: 14. 05. 2017 - 23:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedanaestoro tinejdžera starih između 14 i 18 godina, prošlo je obuku u moskovskoj regiji tokom koje su učili o vojnoj taktici, korišćenju snajpera, rukovanju pištoljem i kalašnjikovim, bacanju noževa, te borilačkim vještinama i preživljavanju u prirodi.

Fotografije djece s oružjem i instruktora sa fantomkama koji ih obučavaju osvanule na društvenim mrežama i otvorile debatu da li su djeca zaista obučavana na pravim puškama ili je riječ o replikama, kao i da li se radi o pravoj obuci za oružane sukobe.

Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je organizovalo putovanje srpskih tinejdžera, kaže da je Udruženje izvršilo selekciju kandidata koji će ići, da oružje nije pravo, osim onoga na kom se vježba rasklapanje i sastavljanje.

- Mene je iznenadilo koliko je to elektronsko oružje prilagođeno dječjem uzrastu i usavršeno. Oni su nosili pojaseve koji primaju signale i samo se čuje bip-bip kada je neko pogođen, s tim da oružje funkcioniše i na udaljenosti od nekoliko stotina metara - priča Vukelić.

Slučaj je otvorio debatu da li djeca treba da budu podučavana za rat i da li su baratala pravim oružjem

1405rusija1

On ističe da su puške korišćenje za rasklapanje imale zalivene cijevi, tako da ne mogu da opale, a da se i snajper uvježbavao s elektronskom laser-tag puškom.

- Jedan naš momak je iz prvog puta pogodio sve tri mete, što se ranije nije dešavalo, i naši su pobijedili - dodaje Vukelić.

Vladan Beara, psiholog iz Centra za ratnu traumu, kaže da se njemu lično ideja ovakvog kampa ne dopada i da svog sina ne bi pustio u kamp, ali da ne može sa sigurnošću da se kaže ko je u pravu u ovakvoj situaciji.

- U glavama veterana, ali i mnogih drugih ljudi, poslednji ratovi - pa ni Drugi svjetski rat - još nisu završeni. Ljudi još žive kao da je rat i smatraju da treba da se pripremaju za dolazeće ratove. U raznim zemljama imate grupe koje djecu od malih nogu navikavaju na oružje. Sam kult oružja ne garantuje da će neko postati nasilnik ili ubica, ali je pitanje da li smo mi društvo koje hoće da promoviše militarističke vrijednosti, i da li treba idealizovati situaciju kao da više nikada nećemo biti napadnuti - navodi psiholog Beara.

Vukelić tvrdi da su svi roditelji prije puta pogledali snimke vježbi koje se rade i da su dali saglasnost da djeca krenu na put. Prema njegovim riječima, u kampu je fokus na razvoju zdravog duha, druženju, širenju bratstva i usađivanju ljubavi prema domovini. Vukelić najavljuje da će raditi na tome da se kod nas osnuje slično omladinsko patriotsko udruženje po ugledu na one u Rusiji.

Izvor i foto: Blic/Enotcorp.org

Komentari: 9

Ahhh Drazajugend

15. 05. 2017 - 00:04

Poceli ste ponovo sa ovim sr***m! Sto mislite da ce komsije da sjede skrstenih ruku, bre ugrozeni nebeski narode??
@

15. 05. 2017 - 00:12

evo nam 77 bataljon za koju godinu.Umjesto da ih upisu na Lomonosov oni im vec unistavaju mozak.
Pomorac

15. 05. 2017 - 03:22

BLAGO U DOM! RODILE MAJKE SINOVE DA BRANE (ILI OSVAJAJU TUĐE KA IM OČEVI) ZEMLJU! SREĆNI RODITELJI! OVO JE BOLESNO!
Veteran

15. 05. 2017 - 06:52

Pa što ako su bila? Ima li tu nešto loše?
Slobo

15. 05. 2017 - 07:59

Kad nema ništa loše ti pošalji obavezno svoju đecu na obuku. A kad stasaju mogu da biraju ratište. Samo gledaj da se ne vrate kao gubitnici ka' im tata!
Nema pišu

15. 05. 2017 - 15:37

Slobo, kukavica je kukavica i kao takav ostane cio svoj život. Cio život se krije iza nekoga glumeći pacifistu ali iza svega toga stoji jedan ogroman kukavičlu. Nijesi samo ti kriv što si se takav rodio. Sjetimo se nekadašnjeg LSCG koji je zagovarao multi-kulti i ostalo. Na čelu jednog takvog saveza, glumeći velikog vođu, bio je čovjek koji nije služio vojsku a predstavljao se za velikog Crnogorca. Ni jednom svojom rečenicom nije rekao istinu o CG. A ta istina glasi da niko nije htio da da đevojku čovjeku koji nije, na zahtjev države, otišao u rat. Sve je gluma i samo gluma.
Ilija

15. 05. 2017 - 08:02

Što ima loše u patriotizmu i spremnosti da se brani rodna gruda pa makar i na ovaj način. Izgleda da se na ovom portalu na pojavljuje ama baš ni jedan čovjek koji je odrastao u doba SFRJ. Imam osjećaj, barem po komentarima, da su svi komentari na ovom portalu komentari članova plesnog nekog kluba.
pedagog-psiholog

17. 05. 2017 - 01:00

Nema ništa loše u patriotizmu. Ima u boleštinama koje šalju djecu "na obuku" i prave buduće kriminalce. Ovo je loš primjer "patriotizma".
pih

15. 05. 2017 - 08:23

Leba bre nema da jedeta , drzava bankrot pemzije nema da podijeli ,kredit vise niko ne da a vi se sekirate za srpsku decu dok crnogorska gladjuju .
Novi komentar