Suđenje Branku Lazareviću odloženo za 8. jun

Suđenje Branku Lazareviću i ostali optuženim za odavanje službene tajne pripadnicima grupe Darka Šarića odloženo je danas za 8. jun, jer se spisi predmeta nalaze u Apelacionom sudu po žalbi tužilaštva za organizovani kriminal zbog izdvajanja pojedinih dokaza, prenose Novosti.
Objavljeno: 15. 05. 2017 - 12:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tužilaštvo za organziovani kriminal uložilo je žalbu jer je sudsko vijeće izdvojilo iskaze Lazarevića i Radovana Štrbca koji su nastali predočavanjem prisluškivanih razgovora, a koji su već pravosnažnom odlukom izdvojeni iz predmeta kao nezakoniti.

Nakon odluke Apelacionog suda o žalbi, predmet bi trebalo da ode u Vrhovni kasacioni sud (VKS) radi odluke o zahtjevu za zaštitu zakonitosti koji mu je sredinom aprila podnijelo Republičko javno tužilaštvo (RJT).

RJT traži od VKS da izdvojene presluškivane razgovore vrati u spise tog predmeta. Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu izdvojilo je naredbe istražnog sudije za snimanje telefonskih razgovora optuženih Rodoljuba Radulovića i Radovana Štrpca u postupcima koji su se protiv njih vodili, a potom i iskaze Lazarevića i Štrbca sa saslušanja iz istrage.

Specijalni sud smatra da ti iskazi nijesu zakoniti jer su im prilikom saslušanja bili predočeni nezakoniti prisluškivani razgovori.

Tužilaštvo sada zahtijeva da najviši sud - VKS utvrdi povredu zakona i izdovjene dokaze vrati u predmet, kako bi se i na njima mogla zasnovati sudska presuda.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti podnijet je na inicijativu tužilaštva za organizovani kriminal koje zastupa optužnicu.

Pored Lazarevića u ovom postupku su optuženi i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, policajac Boris Gara, kao i Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bjekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Štrbac i Lazarević su odbili da iznesu svoje odbrane na početku suđenja jer su tvrdili da dokazi koje tužilaštvo predstavlja nijesu zakoniti, dok je odbranu iznio samo Gara.

Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili povjerljive policijske informacije Šariću prije pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom prijedlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosljeđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promijenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje novca i falsifikovanje dokumenata.

Novosti.rs

Komentari: 0

Novi komentar