"Urnebesna tragedija" CNP-a na "Osmijehu Sarajeva": Poveznica za buduću saradnju

Sarajevo je u regionu oduvijek važilo kao najplodnije tlo za komediju i čini mi se da je publika dobro primila našu predstavu „Urnebesna tragedija“, kazao je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Mladen Nelević nakon sinoćnjeg učešća na prvom regionalnom festivalu "Osmijeh Sarajeva".
Objavljeno: 15. 05. 2017 - 13:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nacionalni teatar izveo je na sceni Bosanskog kulturnog centra komad Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića.

Makedonski glumac Meto Jovanovski izrazio je veliko zadovoljstvo gostovanjem u Sarajevu, naglasivši da sam naslov govori koliki je izazov predstavljao sam proces rada na predstavi.

- Velika je provokacija igrati takav jedan tekst, jednu tragediju kroz humoristički zapis. Likovi su markantni, dijalozi su sočni i živi, što samu predstavu čini gledljivom i komunikativnom prema publici. Na prvi pogled je sve lagano i jednostavno, ali u dubljem nivou jasna je balkanska klaustrofobija, notirane su neke devijantne pojave koje su, nažalost, i danas refleksije prošlosti – kazao je jedan od članova glumačkog ansambla „Urnebesne tragedije“.

Selektor manifestacije Ermin Sijamija istakao je kako je od ogromnog značaja da grad, odnosno publika, prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala.

- Ovo je ogroman festival za jedan grad, za jednu pozorišnu kuću, festival na kome učestvuje devet predstava u produkciji respektabilnih teatarskih kuća iz regiona, što čini da program festivala bude na zaista zavidnom nivou. Iako su mnogi ljudi oko mene, uključujući i kolege, bili skeptični po pitanju organizovanja jednog ovakvog festivala, vjerujem da će publika svojom podrškom pokazati da „Osmijeh Sarajeva“ zaista ima predispozicije da postane dio pozorišne tradicije – istakao je on.

Nakon svake izvedene predstave bili su organizovani okrugli stolovi koje je vodio dramaturg i pisac prof. Almir Imšarević. On je izrazio veliko zadovoljstvo što se teatar na ovom festivalu kroz komediju bavi ključnim ljudskim pitanjima.

- Komedije postaju sve strašnije u odnosu na to kakvo nam je društvo. Ne kažem to kao kritiku, puno je nekih stvari oko nas koje treba analizirati i nisam više siguran čemu se treba smijati, kako se tome smijati, kada sve te stavri treba suštinski rješavati. Važno je da poslije ovih predstava izađemo iz pozorišta duboko zamišljeni, jer to bi jeste svrha teatra – dodao je Imšarević.

Glumica Maja Salpić produkciju CNP-a smatra veoma interesantnom, sa dobrom glumačkom ekipom.

- Predstava je na veoma visokom nivou i pubika je pratila sa velikim interesovanjem. S druge strane, čast mi je što sam otvorila ovogodišnje izdanje festivala i nadam se da će ovo biti prva poveznica za neku buduću saradnju i koprodukciju sa CNP-om – smatra ona.

Prvi festival pozorišne komedije „Osmijeh Sarajeva“ ima za cilj da ugosti najznačajnije i najbolje predstave iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Pored CNP-a, na festivalu su predstave iz Zagreba, Beograda, Osijeka, Skoplja, Mostara, Užica i Banja Luke.

Podsjećamo, u „Urnebesnoj tragediji“ igraju Ana Vujošević, Mladen Nelević, Aleksandar Gavranić, Nada Vukčević, Branimir Popović, Branka Stanić, Meto Jovanovski, Mišo Obradović i Momo Pićurić. Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, asistentkinja kostimografa Lina Leković, a izbor muzike potpisuje reditelj Mićunović.

Komentari: 0

Novi komentar