IX KotorArt: Muzika, pozorište, arhitektura i filozofija kroz 200 različitih programa

Ovogodišnji IX Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, biće svećano otvoren 29. juna. Kako najavljuju orgačnizatori, do 14. avgusta će kroz pet programskih segmenata biti priređeno više od 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja.
Objavljeno: 15. 05. 2017 - 15:23 Promjenite veličinu teksta: A A A
IX KotorArt: Muzika, pozoriste, arhitektura i filozofija kroz 200 razlicitih programa

XVI Međunarodni festival klapa - Perast, ove godine je u znaku Priča o moru, programa koji podsjeća na život Bokelja iz doba jedrenjaka, klapskih pjesama, priča o čuvenim pomorcima Boke, odabrane poezije i tradicionalnih folklornih plesova. Istoimenim koncertima 3. juna u Herceg Novom, 10. juna u Budvi i 18. juna u Tivtu, najavljuju velika finala festivala u Perastu - 30. juna za ženske i 1. jula za muške klape. Čak deset novih klapskih kompozicija biće premijerno izvedeno tokom ove dvije noći, na kojima će učestvovati neke od najpoznatijih klapa Crne Gore i regiona - Alate, Assa voce, Bellezze, Castel Nuovo, Skontradure, Bure, Stentorije, „Filip Dević“, Morbin i Pinguentum.

XXV Kotorski festival pozorišta za djecu koji će biti održan od 1. do 12. jula, biće i najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 predstava za djecu i mlade. Ovo ljetnje rođendansko slavlje počeće plesnim audio-vizuelnim performansom gostiju trupe „Roseland Musical“ iz Barselone koji su adaptirali „Putovanje u središte Zemlje“ Žila Verna. Festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kojeg će djeca i mladi, na likovnoj, muzičkoj, književnoj i drugim radionicama moći da izraze svoju kreativnost. Edukativni karakter većine programa preporučuje Kotorski festival pozorišta za djecu svim roditeljima koji razmišljaju šta je najbolji ljetnji kulturno-umjetnički sadržaj za njihovi djecu. Publiku očekuje mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru - gradu iz bajke!

XVI Don Brankovi dani muzike počeće tradicionalno na Dan državnosti, 13. jula, i do 14. avgusta na 16 izuzetnih koncerata predstaviti domaće i inostrane umjetnike na više lokacijama širom Kotora i Boke. Festival nastavlja tradiciju njegovanja i promocije savremenog stvaralaštva novim djelima, a dva nova inspirisana su lokalnom tradicijom. Djelo „Varijacije na temu Bokeljskog kola“ potpisuje šest kompozitora iz regiona, a biće prikazan i film Dušana Vulekovića inspirisan upravo tradicijom Kola, Bokeljske mornarice i samim gradom. Nakon uspješne audicije za članove Festivalskog orkestra KotorArt-a, ovaj sastav nastupiće sa eminentnim dirigenitma i solistima. Bogat program Festivala čine i nastupi trojice najvećih violinista sa naših prostora - Nemanje Radulovića, Romana Simovića i Stefana Milenkovića, povratak svjetski poznatog gitariste Miloša Karadaglića na izvođačku scenu i brojni drugi programi na kojima će se čuti svi - od đaka Muzičke škole „Vida Matjan“, preko gostiju iz Berlinske filharmonije, do Valentine Lisice, najveće svjetske YouTube zvijezde klasične muzike. Završnica festivala povjerena je Crnogorskom gitarističkom duu - Danijelu Ceroviću i Goranu Krivokapiću – čija dva albuma sa Bahovim Engleskim svitama konačno ima svoju promociju i u Crnoj Gori. Na off-koncertima publika će imati prilike da čuje izuzetne vokale Amire Medunjanin, Bisere Veletanlić i Gabi Novak, te trojicu najboljih džez pijanista regiona: Bojana Zulfikarpašića, Matiju Dedića i Vasila Hadžimanova.

VI KotorAPSS biće održan u Kotoru od 15. do 22. jula. Tokom pet godina postojanja, ova manifestacija se profilisala kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Evrope, pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Evrope i svijeta. Tokom prethodnih godina, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS bio je RE-USE – ponovno korištenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, uz gostovanje 60 predavača, najistaknutijih imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni. U 2017. godini, APSS se odnosi kritički prema permanentnom u arhitekturi i ispituje njegov značaj, otvarajući novo poglavlje i tematsku cjelinu Privremenog u arhitekturi. Tema je postavljena kao eksperiment za testiranje novih stavova i ideja, a strukture koje će biti njihov rezultat bi trebalo da podstaknu inovativne koncepte, testiraju nove scenarije i drugačiji pristup korištenju javnog prostora. Planirano je da jednonedjeljnu radionicu vodi hrvatsko-austrijski tim Numen/For Use. Oni će sa grupom studenata i mladih profesionalaca raditi na instalaciji u Starom gradu.

VII Pjaca od filozofa, koju su do sada posjetili neki od vodećih filozofa današnjice - Antonio Negri, Đorđo Agamben, Mihail Riklin i Đani Vatimo – na programu je od 24. do 26. jula. Krovna tema je „Piratska utopija“, prema novoj knjizi Brusa Sterlinga, jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, koji će biti i glavni ovogodišnji gost. Roman govori o kratkom periodu kada je pjesnik i „duhovni otac“ fašizma D’Anuncio vladao Rijekom, a taj grad je postao prava „piratska utopija“ u kojoj su živjeli i stvarali ne samo fašisti, već i nadrealisti, špijuni, zločinci i utopisti. O kotorskim i ulcinjskim piratima, uz Sterlinga, govoriće i Andrej Nikolaidis, kao i sam urednik Pjace od filozofa, Srećko Horvat.

Podsjećamo, u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu. Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala vidjelo je više od 200.000 gledalaca, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je učestvovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.

Festival se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

Komentari: 0

Novi komentar