Zaev poslao garancije, Makedonija 1. juna dobija novu vladu?

Iz vladajuće VMRO-DPMNE tvrde da je sad već pitanje trenutka kada će lider SDSM Zoran Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade od predsjednika Ivanova, prenose agencije.
Objavljeno: 15. 05. 2017 - 19:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenose makedonski mediji, izvori iz te stranke kažu da će se to dogoditi u utorak, najkasnije u srijedu.

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal 24 tv.

Pozivajući se na nezvanične izvore, 24 tv je objavila da Ivanov ide na službeni put 18. maja, dan prije isteka roka za dodjelu mandata. 

Prema diplomatskim izvorima portala Fri pres, Ivanov je već odlučio da mandat dodijeli Zaevu u predviđenom roku, te da će nova vlada najvjerovatnije biti formirana 1. juna. 

Izvori portal Plus info iz VMRO-DPMNE takođe su potvrdili da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a kao datum izbora nove vlade spominje se 27. maj. 

Novoizabrani predsjednik parlamenta, iz albanske partije DUI, Talat Džaferi, je na konferenciji za novinare u petak rekao da neće moliti nikoga, najmanje predsjednika Ivanova, koji je, kako je rekao, po zakonu obavezan da u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja odluke o formiranju parlamentarne većine u Sobranju, povjeri mandat Zaevu. 

Džaferi je ranije izjavljivao da će, ukoliko Ivanov ne postupi po Ustavu, vlada biti formirana u parlamentu.

Komentari: 0

Novi komentar