Kosovo: Više glasača nego stanovnika

Prema podacima Centralne izborne Komisije, pravo glasa na Kosovu ima 1,9 miliona registrovanih birača, iako zvanično na Kosovu živi 1,7 miliona stanovnika.
Objavljeno: 16. 05. 2017 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema riječima Mitahera Haskuke iz opozicionog, inače, desno orijentisanog pokreta "Samoopredjeljenje", kada se uporedi broj stanovnika i broj osoba mlađih od 18 godina, koje nemaju pravo glasa, Kosovo ne bi trebalo da ima više od 1,2 miliona birača.

Prištinski list "Zeri" smatra da je "prenaduvan" broj birača posljedica neažuriranja izbornog spiska od 1999. godine što je, kako navodi, u prošlosti otvoralo prostor za izborne krađe. 

Ipak, predsjednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka tvrdi za Zeri da je spisak ažuriran i da su u broj osoba sa pravom glas uključeni stanovnici Kosova koji žive u inostranstvu. 

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 11. juna. 

Na zahtjev opozicije, Skupština Kosova izglasala je ranije ovog mjeseca nepovjerenje vladi premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova, a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova, doskorašnjeg predsjednika Skupštine Kadrija Veselija.

B92

Komentari: 2

Veljiu

16. 05. 2017 - 13:36

Vec funkcionise Veljiki prirodni Aljbanija . Dolaze iz Tirane da glasaju . Tako je i Mile vazda dobijao izbore.
Sloba (sloboda) Milošević

16. 05. 2017 - 15:00

Nije vazda nego nikad. Milo dobija izbore čisto a DF i Demokrate kradu. DF od naroda a Demokrate od DF-a. S tim što Demokrate nijesu Robin Hud
Novi komentar