Zašto je sud odbio da svjedoče Đukanović, Konjević i Peruničić?

Sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović odbio je juče prijedlog tužiteljke Ljiljane Lakić da se, u cilju dopune dokaznog postupka i vjerodostojnosti iskaza bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u procesu protiv Slavena Radunovića i Andrije Mandića, saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor ANB-a Dejan Peruničić.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 05:43 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zasto je sud odbio da svjedoce Đukanovic, Konjevic i Perunicic?

Umjesto daljeg izvođenja dokaza, sudija Novović je pozvao tužiteljku Lakić i advokata odbrane Nikolu Medojevića da saopšte završne riječi u procesu protiv lidera Demokratskog fronta, koji se terete da su u noći 24. oktobra 2015. godine, u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi.

,,Sporni“ iskaz

Odlukom sudije Novovića onemogućena je namjera Tu- žilaštva da se provjeri validnost iskaza lidera SDP-a Krivokapića, oktobra 2015. prvog čovjeka crnogorskog parlamenta, koji je na sudu ustvrdio da se kritične noći nalazio u svom stanu u Podgorici, da je dobio poziv od funkcionera Branka Radulovića i da je, nakon toga, razgovarao sa Andrijom Mandićem, čelnikom Demokratskog fronta. Prema Krivokapićevom iskazu, on je čelnike DF-a pozvao da u zgradu Skupštine uđu na sporedna vrata, na koja je i on ulazio zbog postavljenih policijskih barikada. Iako su Radulović i Mandić odbili njegov prijedlog, Krivokapić se, kako je svjedočio, ipak zaputio ka zgradi parlamenta, ali se ,,predomislio kada je došao ispred Skupštine i čuo detonacije“.

– Obaviješten sam da je bačen suzavac, da ne mogu ići dalje i ja sam se vratio kući – dodao je Krivokapić. Lider SDP-a je potom u svom iskazu postavio najjači adut odbrane jer je konstatovao da ,,Radulović i Mandić u razgovoru sa njim nijesu pominjali da će vršiti bilo kakvo nasilje ni prema njemu, ni bilo kome“.

Ko je sve bio u zgradi ANB-a?

Tužilačka istraga, međutim, došla je do informacija koje bacaju drugačije svjetlo na iskaz bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore. Prema informacijama našeg lista, u Tužilaštvu raspolažu podacima da je Krivokapić bio, tokom ,,kritičnog perioda“ u stalnom, čak i neposrednom, kontaktu sa tadašnjim premijerom Đukanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Konjevićem i direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Peruničićem, koji su se nalazili u prostorijama zgrade ANB-a. Upravo radi razmatranja vjerodostojnosti svjedočenja Ranka Krivokapića, tužiteljka Lakić je – u cilju dopune dokaznog postupka – zahtijevala da se saslušaju Đukanović, Konjević i Peruničić.

Zahtjevu Tužilaštva sud nije izašao u susret i ostalo je nerazjašnjeno: zašto je sudija Novović odbio da se u procesu, kao svjedoci, pojave Đukanović, Konjević i Peruničić? Tokom jučerašnjeg posljednjeg ročišta i tužilaštvo i odbrana ostali su kod ranijih tvrdnji. Tužiteljka Lakić ostala je u cjelosti pri navodima optuž- nog prijedloga kojim se Radunović i Mandić terete da su 24. oktobra 2015. godine od 20 do 22.30 časova na javnom protestu koji je organizovao DF, a koji je najavljen kao mirno okupljanje, u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi.

Završne riječi

,,Još 10 minuta i mi više ne preuzimamo odgovornost“ – to je rečenica koju su lideri Demokratskog fronta 24. oktobra 2015. godine uputili okupljenoj masi ispred Skupštine Crne Gore čime su, prema ocjeni tužiteljke Ljiljane Lakić, otvoreno uputili poziv da mirni protest pređe u konflikt građana sa policijom.

Tužiteljka Lakić je u završnoj riječi u procesu protiv poslanika DF-a Andrije Mandića i Slavena Radunovića, podsjetila i da je okrivljeni Mandić uz zvuke pjesme ,,Pada Vlada“ kazao da ,,stvar mora da se dovede do kraja“. Sa druge strane, branilac okrivljenih, advokat Nikola Medojević smatra da protiv njegovih branjenika nema dokaza da su pozvali građane na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Advokat odbrane naveo je i da je pjesma ,,Pada Vlada“ iz filma ,,Profesionalac“ ,,dežurni hit koji se mogao čuti na svim skupovima protiv vlasti“. To je suština završnih riječi koje su tužiteljka i odbrana iznijeli u Višem sud u gdje je okončano suđenje Mandiću i Radunoviću.

Epilog će biti poznat 26. maja za kada je sudija Vladimir Novović zakazao izricanje presude.

Oprečni stavovi

Tužiteljka Lakić je još konstatovala da su Mandić i Radunović nadležnim organima prijavili organizovanje protesta zbog loše materijalne situacije građana i radi poziva predstavnika vlasti da se formira prelazna vlada.

– Međutim, na skupu, nijesu govorili o teškom materijalnom položaju građana. Uz zvuke pjesme ,,Pada Vlada“, Mandić je kazao da ,,stvar mora da se dovede do kraja“. Da im je bio cilj da se formira prelazna vlada, ušli bi u Skupštinu Crne Gore da razgovaraju – kazala je Lakić.

Ona je navela da se iz odgledanog snimka protesta može zaključiti da su okrivljeni bili za nasilnu promjenu ustavnog uređenja, pri tome manipuli- šući okupljenom masom.

– Mandić je iskoristio uzavrelu atmosferu i pozvao masu na nerede. Njegove radnje su usmjerene na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Okrivljeni Radunović je riječima: „Još 10 minuta i mi više ne preuzimamo odgovornost“, uputio poziv da protest pređe u konflikt građana sa policijom – rekla je tužiteljka Lakić.

Branilac okrivljenih, advokat Medojević je kazao da je oslobađajuća presuda jedina zakonita mogućnost, podsjetivši da je prethodno Viši sud u Podgorici dva puta odbijao optužni prijedlog protiv okrivljenih.

– Nijesu postojale zakonske pretpostavke za pokretanje postupka protiv Mandića i Radunovića. Ovaj predmet ne počiva na dokazima i optužni prijedlog predstavlja samo fikciju. Značajan detalj ovog procesa je pokušaj da se oživi totalitarni duh poznat kao verbalni delikt. Optužba citira njihove riječi i olako im daje značaj koje one nemaju. Ovo je bio legalan politički skup – kazao je on.

Istakao je da Radunović i Mandić nikoga nijesu pozivali na nasilje, već da je to bio nečiji plan da se kompromituje DF i ovaj skup.

Pobjeda

 

Komentari: 9

MUČENICI

17. 05. 2017 - 07:39

Kakva fotka!
Imas dobro oko

18. 05. 2017 - 00:05

Kad vidi covjek ovu fotografiju i njihove oci, kao da kazu "Nije dobro, ne pise nam se dobro, ali ne znamo kada ce staviti bukagije na nas". To mora da je zeznuto mentalno stanje. Oci im odaju dusevno stanje.
Buba Beograd

17. 05. 2017 - 08:15

Nije mi jasno zašto se daje ovoliki prostor ovim................kojima treba da se bave jedino sudski organi?
Za Bubu Bg

17. 05. 2017 - 08:26

Demokratija !!!
borislavradovic

17. 05. 2017 - 08:39

neka svako sebi postavi pitanje, kako bi prosao na sudu ..da je uradio ono sto su uradili ova dvojica & Co.....ali neka ne brinu ,istrgovace dps sa njima sve sto treba,...ali kao uvijke na stetu normalnih i obicnih gradjana, patriota Crne Gore
Svako pametan razumije

17. 05. 2017 - 09:03

Iz ove grupe ce se izvuc Mandic I Bulatovic u dogovoru sa ... Oni su se vec dogovorili
Spasoje

17. 05. 2017 - 11:34

Kada je krivica tako ocigledna kao u ovome slucaju nema potrebe dovoditi svjedoke.Svjedoci se dovode kada u nekom slucaju postoji sumnja.Ovdje je sve ocigledno.
Mihailo,Bgd

17. 05. 2017 - 16:27

NIĐE u svijetu se okrivljenim za najteža krivična djela,od uznemiravanja građana do veleizdaje,,ne daje toliko medijskog prostora i pažnje kao u CG. Zbog čega se se takve poliričke ličnosti, koji su, otvoreno, antidržavno opredijeljeni, toliko forsiraju da ONI formiraju javno mišljenje sa anticrnogorskih pozicija. NACIONALNI DRŽAVNI mediji traže od okrivljenih da iznose objektivne argumente. Zar je moguće očekivati da građanin optužen za veleizdaju, ponudi patriotske vrijednosti. Za takvo endemsko zagađivanje crnogorske javnosti krivi su ,podanički i nesavjesni mediji i dremljivost zvaničnih institucija države.
hit00

17. 05. 2017 - 16:43

Mandicu zovi Sirokova i Popova za svjedoke.Oni ce te izvuci
Novi komentar