OTL poslao daleko povoljniju ponudu za privatizaciju Luke Bar

Poljska kompanija OT Logistics poslala je daleko povoljniju ponudu za kupovinu dijela akcije Luke Bar, ali se o detaljima ove ponude još ništa ne zna.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 10:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

To proizilazi iz jučerašnjeg zvaničnog saopštenja Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je presjedavao premijer Duško Marković.

U opširnom saopštenju se navodi da je “Savjet je informisan o novoj, daleko povoljnijoj ponudi ove kompanije”. 

Prvobitnu ponudu poljske kompanije Vlada premijera Markovića je glatko odbila tvrdeći da cilj privatizacije ne bi mogao biti ostvaren jer “ponuda u ovom trenutku ne obezbjeđuje ono što su državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu”.

Ovakav stav Vlade je predstavljao iznenađenje budući da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović, samo dva dana ranije kritikovao barski ogranak partije što nije podržao privatizaciju dijela luke.

savjetglPodsjetimo, OT Logistics je krajem marta zaključio pregovore sa Tenderskom komisijom o kupovini akcija u kompanijama Luka Bar AD i AD Montecargo.

Nakon zaključenih pregovora OT Logistics je ponudio 8,52 miliona eura za 30% akcija AD Luke Bar I 2,5 miliona eura za 51% akcija AD Montecarga u državnom vlasništvu. Kompanija se obavezala da sprovede investicione programe u obije kompanije u ukupnoj vrijednosti od 17,45 miliona eura, kao i da zadrži sve radnike, poštujući sve stavke postojećih kolektivnih ugovora, koje podrazumijevaju, između ostalog, i povećanje minimalne cijene rada.

Odmah nakon odbijanja, iz polske kompanije je saopšteno da su spremni za nastavak pregovora i poboljšanje ponude.

“OT Logistics je učestvovao u više faza pregovora sa Tenderskom komisijom, koja je u ovom postupku predstavljala interese Vlade Crne Gore, i prihvatili smo sve zahtjeve Tenderske komisije u vezi sa poboljšanjem Ponude i prijedloga Ugovora o kupoprodaji akcija i Ugovora o upravljanju. Vjerujemo da je Crna Gora politički stabilna zemlja, spremna na saradnju i partnerstvo sa investitorima iz Evropske Unije i s toga izražavamo našu spremnost da kroz dalje razgovore sa Vladom Crne Gore zajednički pronađemo efikasna rješenja za valorizaciju kapaciteta Luke Bar u interesu države Crne Gore, njenih građana, lokalne zajednice, radnika Luke Bar i manjinskih akcionara”, saopšteno je tada iz poljske kompanije.

Savjet je ma jučerađnjoj sjednici donio rješenja kojima se odbijaju kao neosnovani prigovori te kompanije podnijeti protiv odluka Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima javnog tendera za privatizaciju Luke Bar.

Još se ne zna da li će i kada će biti raspisan tender za privatizaciju dijela Luke Bar, a iz lokalnog barskog parlamenta smatraju da je najbolje vrijeme kada se završi auto-put.

P.Z.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar