Brandšteter novi vicekancelar Austrije

Ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter položio je zakletvu pred predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, čime preuzima novu dužnost, vicekancelara, prenose svjetske agencije.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 13:07 Promjenite veličinu teksta: A A A
Brandsteter novi vicekancelar Austrije

Izmjena u timu Narodne partije Austrije (OVP) u vladi bila je neophodna nakon što je dosadašnji vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener podnio ostavku na sve političke funkcije.

Njegovu funkciju lidera OVP-a preuzeo je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, koji nije želio, i pored insistiranja koalicionog partnera – Socijaldemokratske partije (SPO) – da preuzme dužnost vicekancelara.

Takođe, i novi ministar privrede Harald Marer je položio zakletvu i preuzeo novu dužnost.

U svom govoru, nakon polaganja zakletve dva nova člana vlade, predsjednik Van der Belen ukazao je na odgovornost koju vlada ima.

Rekao je da dan nakon što je postignut dogovor o datumu za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, razumije do određene mjere što koalicionim partnerima nije jednostavno da nastave rad do izbora kao da se ništa nije dogodilo.

Međutim, podvukao je da građani s pravom očekuju da vlada do izbora ispunjava svoje obaveze.

Od svih partija je zatražio ozbiljno shvatanje odgovornosti, te posebno podvukao da se ugled Austrije u Evropi i svijetu mora imati u vidu.

Inače novi vicekancelar je rekao da sebe doživljava kao neku vrstu posrednika između "frontova" i da je glavni zadatak da se spriječi haos i sprovedu važni projekti.

Komentari: 0

Novi komentar