Radulović na FREI: Nacrt zakona olakšava ulaganja za strane i domaće investitore

Nacrt zakona o planiranju i izgradnji je veliki i hrabar korak naprijed kada je u pitanju unaprjeđenje poslovnog ambijenta i poboljšanje investicione klime, zajednička je ocjena predstavnika najvećih investicionih projekata u Crnoj Gori sa današnjeg okruglog stola, kojim je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, a održanog u okviru programa drugog dana Festivala nekretnina i investicija - FREI 2017.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 18:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Skupu su prisustvovali: Entoni Šols iz kompanije Adriatic Marinas (Porto Montenegro), Zoran Arsenijević iz kompanije Azmont Investments (Portonovi), Vladimir Čvorović iz kompanije Montrose, Jadranka Frančesković, predstavnica kompanije Katari Diar (Plavi horizonti), Goran Bencun iz kompanije Adriatic Properties (Sveti Stefan), Nil Emilfarb, direktor Strateks grupe (Dukley Gardens), Stanko Zloković, predstavnik Privredne komore Crne Gore, kao i Oliver Marković, predstavnik Glavnog grada Podgorica.

Kako ističu iz Minisarstva održivog razvoja i turizma, Radulović je predstavio glavne novine u Zakonu i naglasio da se, zajedno sa timom saradnika, trudi da podijeli rješenja sa svim zainteresovanim stranama, te da je zadovoljan određenim konkretnim sugestijama na tekst Nacrta.

- Osim unaprjeđenja sistema, stanja u prostoru i kvalitetnijih planova, Nacrt zakona o planiranju i izgradnji ima za cilj i značajno poboljšanje uslova poslovanja u Crnoj Gori i olakšanje ulaganja za strane i domaće investitore - istakao je on.

1705frei2Predstavnici investitora izrazili su zadovoljstvo što su prepoznati problemi i napravljena rješenja koja de unaprijediti sistem i učiniti ga predvidljivijim. Naglasili su da je veoma značajno što de procedure biti olakšane, da de biti riješeni neki od problema koje su do sada imali, te da de se ubrzati realizacija velikih projekata. Oni su takođe ocijenili pozitivnim Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i uputili pitanja o licenciranju stranih kompanija za projektovanje, te za izradu podzakonskih akata i komentara Zakona.

- Postojaće mogućnost da se inostrane kompanije licenciraju za projektovanje u Crnoj Gori, ali će se za reviziju i nadzor licencirati samo crnogorske kompanije. Većina podzakonskih akata je završena, a kada Zakon bude usvojen, na sajtu Ministarstva biće objavljen i njegov komentar u kome će određene tačke biti detaljno objašnjene - precizirao je Radulović, te izrazio očekivanja da će Crna Gora biti još primamljivija destinacija za investiranje.

Komentari: 0

Novi komentar