Neredi na ulicama Atine, sjutra nove mjere štednje

Na ulicama grčkih gradova ponovo haos: policija je suzavacem rastjerala demonstrante koji u centru Atine protestuju zbog novih mjera štednje koje parlament mora da usvoji do sjutra.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 20:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Policija je na demonstrante ispred parlamenta bacila suzavac. Pojedini demonstranti su policiju zasuli petardama. Nekolko desetina demonstranata gađalo je policiju kamenicama i bakljama poslije marša oko 12.000 ljudi koji je protekao mirno.

"To pljačkanje radnika i penzionera je otišlo predaleko. Spustili su nas na nivo bijednika", rekla je jedna penzionerka.

Grčki radnici, među kojima su javni službenici i ljekari, stupili su danas u generalni štrajk, zbog čega je poremećeno saobraćanje trajekata, autobusa i vozova, kao i rad bolnica. Zbog štrajka je odloženo na desetine letova. Grčki ostrva su odsječena od ostatka zemlje još od utorka, kada su u štrajk stupili zaposleni pomorskih prevoznika.

"Neophodna je klasna borba dan i noć na duge staze. Ova četvrta runda mjera spašavanja more biti bačena na smetlište istorije", rekao je lider komunističke partije Dimitris Kucumbas.

Grčki parlament bi trebalo u četvrtak da glasa o paketu štednje koji je uslov povjerioca. Mjere uključuju smanjenje penzija i povećanje poreza što bi donijelo godišnje 4,9 milijarda eura. Grčka već sedam godina pokušava da izbjegne bankrot.

"Ako te mjere prođu stvari će postati strašne i svaki rast će umjesto našoj deci otići u džepove kapitalista", kaže penzioner Janis Terzis.

Kada reforme budu usvojene ministri finansija eurozone će odlučiti o novoj tranši i to na sastanku 22. maja. Ali Atina mora već u julu da vrati dospjeli dug od 7,5 milijardi eura.

Izvor: N1

Komentari: 0

Novi komentar