Nematerijalna kulturna baština na izložbi UNESCO-a u Sofiji

Dio nematrijalne kultulturne baštine Crne Gore - Fašinada i Bokeljska mornarica - predstavljeni su bugarskoj i evropskoj javnosti u okviru izložbe „Nematerijalna kulturna baština Jugoistočne Evrope“, koja je otvorena u Sofiji.
Objavljeno: 17. 05. 2017 - 23:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, postavka je realizovana kroz saradnju Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope - UNESCO Centar II kategorije u Sofiji i nacionalnih muzeja i ministarstava kulture, a na njoj je predstavljen izbor od po dva nematerijlna kulturna dobra zemalja regiona.

- Na više od pedeset fotografija prikazana je raznovrsnost nematerijlne kulture Jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na elemenete folklora, narodnog izraza, znanja i umijeća koje lokalna zajednica baštini kao dio svoje tradicije i kulture. Elementi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore prezentovani na izložbi, dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra 2013. godine, na osnovu kriterijuma autentičnosti, integriteta i jedinstvenosti, te nesumljivog istorijskog i umjetničkog značaja - podsjećaju iz Ministarstva kulture.

Komentari: 0

Novi komentar