Crna srijeda: Potop na Volstritu

Zbog političkog uznemirenja u Vašingtonu, a nakon kontroverznih poteza predsjednika Donalda Trampa, dogodio se rekordan pad na Njujorškoj berzi.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 13:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrijednost dionica na Volstritu naglo je opala zbog strahovanja investitora od toga šta tek slijedi u vrhu američke države i da bi zato predsjednik Tramp mogao izmjeniti svoju najavljenu politiku u prilog biznisa.

Pad na Volstirtu je najveći od septembra prošle godine čime je završen neuobičajeno dug period relativnog mira na berzi, uprkos promjeni vlade krajem prošle i početkom ove godine. 

Banke čija je vrijednost dionica rasla od novembarskih predsjedničkih izbora u SAD, bile su najveće gubitnice, a među njima deonice "Bank of Amerika" koje su izgubile čak 5,9 odsto vrijednosti. 

Pošto se investitori sklanjaju od rizičnijih ulaganja, skočile su cijene državnih obveznica, preduzeća koje se bave javnim uslugama i zlata, a vrijednost dolara je opala.

Indeks "Standard end Purs 500" je izgubio 43 poena, ili 1,8 odsto vrijednosti, i opao na 2.357. Indeks "Dau Džons indastrial averidž" je izgubio 372 poena, ili takođe 1,8 odsto, i spao na 20.606. 

Indeks "Nasdak" je opao za 158 poena, odnosno 2,6 odsto, na 6.011 poena, samo jedan dan pošto je dostigao svoju rekordnu visinu. 

Dionice malih kompanija koje bi trebalo da imaju najveću korist od smanjenja poreza koje je predlagao Tramp, izgubile su više vrijednosti nego ostale na tržištu.

Komentari: 0

Novi komentar