SDP: Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama antievropske

Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama su antievropske i njima se praktično ukida institute slobodnog pristupa informacijama, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
SDP: Izmjene Zakona o slobodom pristupu informacijama antievropske

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, naveo je u saopštenju da se Vlada, pored nastavka politike enormnog zaduživanja, udaranja nameta građanima na osnovne proizvode i ukidanja socijalnih davanja, može pohvaliti još jednim „reformskim dostignućem” – skrivanjem važnih informacija od javnosti.

“Reformska” Vlada je posegnula, a krnji parlament pritisnuo taster za antievropske izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čime se praktično ukida institut slobodnog pristupa informacijama”, ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, do sada su nezakonito skrivane informacije po zahtjevima za slobodan pristup, povodom brojnih privatizacija i privatizacionih skandala, raznih kredita i raspolaganja novcem građana.

Sada je, dodao je Vujović, Vlada odlučila da javnost lišava informacija, ne više kršeći zakon, već u skladu sa zakonom koji je krnji parlament nedavno usvojio.

On je ocijenio da Vlada tim antievropskim činom pokazuje kako vidi transparentnost i javnost svog rada i što suštinski misli i kako poima evropske standarde. 

“Ovim pokazuje i kako vidi i tretira sopstvene građane od kojih skriva milionske dilove, namještene privatizacije i raspolaganje njihovim novcem. Vlada koja krije informacije od sopstvenih građana, jasno je, ne radi u njihovom interesu”, saopštio je Vujović.

SDP je, prema njegovim riječima, više puta konstatovao da “na sceni imamo urušavanje institucija i sada već otvoreno i ogoljeno nasilje nad evropskim i demokratskim standardima”.

“I parlament je, kao rijetka autonomna institucija, morao biti zgažen prošlogodišnjom kupovinom poslanika upravo da bi se sveo na običnu ikebanu autokratije Demokratske partije socijalista (DPS) koja čak i o Budžetu raspravlja čitava 43 minuta”, dodao je Vujović.

Sve to, kako je kazao, ukazuje da je DPS model vladanja u osnovi suprotstavljen demokratijama Evropske unije, i da kao takav, pravaziđen, ubrzo ide u političku prošlost. 

“Najbolji dokaz za to je da im više nijesu glavni problem politički protivnici, od kojih sa njima niko neće čak i kada ih pozivaju u vlast, već sopstveni građani od kojih moraju da kriju što i kako rade”, zaključio je Vujović.

Komentari: 11

Za povratit

18. 05. 2017 - 15:23

Ova stranka je postala kao politička guba. Pusti Evropljani, udruzili se sa rusocetnicima. Nije bilo antievropski nisu priznali zakljucak OEBS o izborima nego i dalje guslaju o tome kako su teroristi iz Srbije uhapseni ... valjda bez krivice, samo zbog izbora.
SDP-jednostavna slika

18. 05. 2017 - 15:47

Ranko K. je doveo SDP na ivicu nestajanja. Stranka je nastala na programu podrske suverenosti drzave , programu ocuvanja crnogorske nacije a ne pomagao cetnicima da dodju na vlast. SDP je nastala ne platformi prozapadne CG, a ne na priblizavanju Putinovoj Rusiji. Vrlo jednostavni razlozi egzodusa SDP clanstva. Oponiranje DPS-u ne znaci saradnju sa neprijateljima suverene i prozapadne Crne Gore. Motivi se sa sigurnoscu svode na Rankovu pizmu i/ili materijalnu dobit.
Dopuna

18. 05. 2017 - 16:11

Ranko ima perfidnu ulogu. On de facto radi na realizaciji ruskog plana ali na nacin nesto razlicit od ostatka opozicije. Uloga mu je dragocjena za patrone. Oni iza njega su mu dali jednu jedinu obavezu - da se smjeni vlast i to je iz njihovog ugla dovoljno. "To nastavi da pricas o NATO. Sve sto od tebe ocekujemo jeste smjena ove vlasti". Jasno kad 80% nove vlasti bude anti NATO, anti Zapadna i u dobroj mjeri anti drzavna, Ranko tu nece mnogo smetat, sve i da pokusa. Dakle dobro i Ranku i patronima.
Stanislas

18. 05. 2017 - 17:01

A okle im 2/3 parlamenta genjje ako su crnogorci bar pola hrabri koliko pricaju.
.

18. 05. 2017 - 17:59

Kapacitet mozga koji je iz mog komentara zakljucio da neko ima 2/3 parlamenta nije za odgovor. Ako je pominjanje 80% onda se to odnosi na opoziciju, dakle oko 38% glasackog tijela Cg. Sad ces se pravit da si razumijo?
DOPUNI

18. 05. 2017 - 19:01

Malo0 ko je podržavao Srebrnicu Vukovar i Dubrovnik ako imaš čojstva i obraza
hit00

18. 05. 2017 - 16:32

Pa ko jos ima postovanja za SDP. Ne postuje ih DPS , opozicija,narod pa i onaj Dritan izjavi sinoc da nece sa njima na izbore vec samostalno misleci da je zbog njih prosao lose u HN. M a pustimo SDP no nema nam nesto pipuna u zadnje vrijeme, sto li je sa njim?
Guest_73788

18. 05. 2017 - 21:03

SDP SE NIJE OGLASIO U VEZI INSTRUKCIJA IZ RUSIJE O ZAJEDNICKOM PRESJEDNICKOM KANDIDATU
Goran

19. 05. 2017 - 10:45

Jedino SDP umije da cijeni evropske vrijednosti i da poštuje evropske zakone. Zato jedini imaju validnosti da upozoravaju na kršenje evropskih regulativa... SDP jedini nije mijenjao svoj evropski pravac i manipulisao sa građanstvom Crne Gore.
Mizerije izdajnicke

19. 05. 2017 - 14:56

Da valjda zato nisu prihvatili ocjenu OEBS o rezultatima izbora? Zato su ignorisali posjetu gosp. Mogherini ? Na kraju, zato su se udruzili sa DF-om ? Zato nisu dali izjave za neki evropski list nego za Sputnjik, okrivljujuci Crnu Goru za lose odnose sa Rusijom
KARA RADUSIN

19. 05. 2017 - 19:54

GORANE-potpuno tačno i ovaj sadašnji SDPj je ponovno rađanje veličanstvenog LSCG.a Zato je i ovolika histerija protiv njih ovih koji bi željeli da zadrže stanje podjela -koje im donose opstanak na vlasti u Crnoj Gori.Sada kada smo ušli u sigurnu luku NATOalijanse neznam zašto se ne uozbiljimo i napokon nebi promijenili vlast i one koji su krivi za ovakvo stanje poslali u istoriju a Crnu Goru u brz oporavak i bolji život.
Novi komentar