ŽUGIĆ: Neophodno da EFSE fond promoviše princip demonopolizacije

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić prisustvovao je sastanku Savjetodavne grupe Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE), koji se uz godišnju skupštinu ovog fonda održava 17. i 18. maja 2017. godine u Splitu, navodi se u saopštenju CBCG.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 13:24 Promjenite veličinu teksta: A A A
ZUGIC: Neophodno da EFSE fond promovise princip demonopolizacije

Savjetodavna grupa, kao glavno organizaciono tijelo Fonda, koga čine predstavnici centralnih banaka regiona, sastaje se jednom godišnje i ima zadatak da poveže lokalno tržište sa Fondom.

– EFSE fond, koji je osnovan 2005. godine, na inicijativu njemačke razvojne banke KfW sa sjedištem u Luksemburgu funkcioniše na principu javno-privatnog partnerstva prikupljajući sredstva donatora i investitora, koje potom preko poslovnih banaka i mikrofinansijskih institucija plasira klijentima u zemljama u tranziciji. EFSE fond nudi kredite za mala i srednja preduzeća, agro i stambene kredite, kao i tehničku pomoć – ističu iz Centralne banke.

Na ovogodišnjem sastanku, kako dodaju iz CBCG,  bilo je riječi o planovima Fonda za naredni period, čija će realizacija, kroz održivo finansiranje, doprinijeti jačanju ekonomskog razvoja i prosperiteta u regionu.

Žugić je, kako navode, naglasio da je neophodno da Fond prilikom opredjeljivanja podrške promoviše princip demonopolizacije.

– Pružanje podrške individualnim klijentima, posebno u sektoru mikro-kreditnih institucija, koga karakteriše visok nivo kamatnih stopa, ne doprinosi liječenju ovih ranjivosti, već ih samo produbljuje – istakao je guverner Žugić i zahvalio se menadžmentu Fonda na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori.

Od osnivanja 2005. godine EFSE fond je u Crnu Goru uložio 190,6 miliona eura, najviše u oblasti industrije i usluga, kao i u trgovinu i poljoprivredu.

Komentari: 0

Novi komentar