Njemačka senzacija pred kolapsom: Ostaju bez istorijske Lige šampiona!?

UEFA se nalazi u nezavidnoj situaciji. Njemački RB Lajpcig i austrijski Salcburg, čiji je vlasnik kompanija Red Bull, igrama na terenu osigurali su plasman u Ligu šampiona. Nijemci bi prvi put u istoriji trebalo da zaigraju u elitnom takmičenju i to direktno u grupnoj fazi, dok će Austrijanci kao prvaci u kvalifikacije.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A
Njemacka senzacija pred kolapsom: Ostaju bez istorijske Lige sampiona!?

Ipak, dva kluba našla su se pod istragom UEFA-e jer imaju istu vlasničku strukturu, što evropska federacija ne dozvoljava. Iako nema direktne poslovne povezanosti dva kluba, UEFA-i je jasno da je najveći financijer dva kluba Red Bul.

U tom slučaju jedan klub ne bi mogao da igra u Ligi šampiona, a to bi trebalo da bude Lajpcig jer je Salcburg u prednosti kao prvak svoje zemlje, dok su Njemci završili kao drugi u Bundesligi, iza Bajerna.

UEFA smatra da nijedno fizičko ili pravno lice ne smije imati isti uticaj u ta dva kluba koja su u prošlosti imala takav odnos kroz pozajmice igrača i saradnju na svim poljima.

Zato će biti zanimljivo vidjeti šta će se na kraju dogoditi i hoće li senzacionalni Lajpcig ostati bez istorijskog učestvovanja u najjačem klupskom takmičenju tek što su prošle sezone stigli iz druge lige.

Takođe, ako se to dogodi, u Herti se nadaju da će dobiti veliki dar. Klub iz Berlina uoči posljednjeg, 34. kola, nalazi se na petom mjestu. Ako bi Lajpcig morao da igra u Ligi Evrope, za Ligu šampiona bi se mogao otvoriti prostor za prvi sljedeći klub nakon Bajerna, Borusije Dortmund i Hofenhajma koji ne bi igrao kvalifikacije, nego bi ušao direktno u Ligu šampiona, pa bi se Herta kroz doigravanje na ljeto pokušala domoći grupne faze takmičenja.

Sve u svemu, zanimljivi dani su pred nama, ali i UEFA-om, od čije odluke strijepe u njemačkom klubu.

Index.hr

Komentari: 0

Novi komentar