FREI: Lokalne samouprave mogu biti nosioci ekonomskog razvoja Crne Gore

Posljednjeg dana ovogodišnjeg festivala nekretnina i investicija FREI 2017 održan je panel na temu “Lokalna samouprava i primjena instrumenata za stimulisanje investicija – iskustva i ideje”, gdje su prezentovani investicioni projekti koji se realizuju u opštinama Žabljak i Mojkovac, planirani projekti, kao i problemi sa kojima se ove opštine susrijeću u realizaciji projektnih aktivnosti.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 15:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predstavnica UNDP-a, Jelena Mrdak posebno je istakla značaj kontinuirane saradnje sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom održivog razvojai i turizma, Ministarstvom finansija i Sekretarijatom za razvojne projekte na razvoju Sistema podrške razvoju malog i srednjeg biznisa, kroz unapređenje regulatornog sistema, fiskalnih mjera i podsticaja, razvoja biznis zona i biznis klastera, slobodnih zona poslovanja i programa subvencioniranja investitora koji su spremni da doprinesu smanjenju stope nezaposlenosti. 
Na festivalu je prezentovan značaj implementacije Uredbe o podsticanju investicija i Uredbe o biznis zonama, kao instrumentima za valorizaciju investicionog potincijala opština, te razvoja biznisa, posebno na sjeveru Crne Gore. 
Navedeni podsticaji i mjere osmišljeni su, istaklo se, uz snažnu programsku podršku UNDP kroz projekte podrške razvoju lokalnih samouprava i unapređenje konkurentnosti. Prezentacije panelista i diskusija učesnika Panela istakla je značaj lokalnih samuprava kao nosilaca ekonomskog razvoja Crne Gore, a odgovoran odnos, povezivanje svih ključnih aktera i otvoren razgovor treba da rezultiraju konkretnim projektnim akcijama. 
Kris Grejem, specijalista za marketing iz Londona, održao je prezentaciju na temu „Brendirane rezidencije – vrijednost imena“, u kojoj je predstavio trenutne trendove u sektoru brendiranih nekretnina i mogućnosti primjene tih trendova u Crnoj Gori. Kako je naveo, na tržište brendiranih nekretnina obično se uključuju hotelski brendovi, ali sve više i brendovi iz drugih industrija, kao što je automobilska. Takođe, naglasio je da, iako brendovi donose veći prihod, glavni osnov uspjeha na ovom tržištu čine kvalitet i životni ugođaj koje pružaju brendirane nekretnine. 
Grejem je izjavio da je Crna Gora pravi primjer dobre poslovne strategije, jer je Vlada omogućila uslove poslovanja koji su privukli velike luksuzne brendove da otpočnu poslovanje u zemlji. Dalje unapređenje poslovnog ambijenta i turističke ponude, kako je objasnio, glavni su koraci kojima Crna Gora treba da se posveti u narednom periodu. 
Prilikom zatvaranja festivala, predstavnik organizatora Rade Ljumović, izrazio je zadovoljstvo organizacijom i učesnicima, napomenuvši da je na festivalu učestvovalo 27 kompanija i da se o bitnim stvarima u oblasti nekretnina i investicija vodila konstruktivna polemika.

Festivalom je moderirala Nada Mihailović Pavićević, šefica Odjeljenja za monitoring projekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, na kome su govorili Slavenko Blažević, predsjednik Skupštine opštine Mojkova, Veselin Vukićević, predsjednik opštine Žabljak, Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada Podgorica i Jelena Mrdak, projekt menadžer UNDP-a u Crnoj Gori.  

Komentari: 0

Novi komentar