Predsjednik Marković sa Danijelsonom : EU snažno posvećena proširenju, Crna Gora lider integracija

Evropska unija je snažno posvećena politici proširenja, a Crna Gora je lider u evropskim integracijama, kazao je generalni direktor za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Kristijan Danielson na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 16:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku je istaknut značaj mira i stabilnosti, te ekonomskog prosperiteta, kao i dobre regionalne saradnje, a premijer Marković je podsjetio na posvećenost Crne Gore tom cilju. Predsjednik je izrazio očekivanje da će u junu naš pregovarački proces biti nastavljen otvaranjem novih poglavlja.
On je najavio ofanzivniji pristup Vlade ka implementaciji ključnih politika – stvaranju uslova za veći ekonomski rast, veći nivo iskorišćenosti resursa, porast zaposlenosti i u krajnjem bolji kvalitet života. Za to je, kako je ocijenio, važno da jačamo institucionalnu odgovornost i disciplinu.  
Predsjednik je istakao da je neophodno povećati fiskalnu disciplinu, unaprijediti poslovni ambijent te sprovoditi strukturne reforme u oblasti javne uprave, obrazovanja, zdravstva, tržišta rada i socijalne politike. Ohrabruje, kako je rekao, povećan nivo investicione aktivnosti.
Na sastanku je zajednički konstatovan značaj jačana vladavine prava, a u tom kontekstu je Danijelson ocijenio napredak u poglavljima 23 i 24. Pozitivnim je ocijenjen Vladin Program ekonomskih reformi, a proces fiskalne konsolidacije izuzetno važnim. Predsjednik je sagovornika upoznao sa ostavrenim rezultatima – povećanjem prihoda u odnosu na prošlu godinu, smanjenje rashoda u odnosu na plan.
Osvrćući se na političku situaciju u Crnoj Gori, Danijeson je kazao da bojkot parlamenta nije evropski način, dok je premijer kazao da se opozicija mora uozbiljiti te da nema teme o kojoj se ne može razgovarati u parlamentu.
Evropska unija će, kako je kazao Danijelson, nastaviti dalje da podržava sve reformske procese u Crnoj Gori.
 

Komentari: 3

Mирослав Ђукић

18. 05. 2017 - 22:33

Могао је премијер госту да исприча бајку о Црвенкапици. Ова друга бајка је маштовитија и занимљивија од бајке о лидеру интеграција! Мада ми се чини да је премијеров гост довољно стар да више не схвата бајке дословно.
informacije

19. 05. 2017 - 15:57

Ne znam kako ti ide latinica kao preduslov da naucis engleski. Ovdje je jedan od clanaka na kojem mozes naci vrlo tacne I dovoljne informacije o pristupu CG u EU: https://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Montenegro_to_the_European_Union Postoji I za ostale kandidate.
Momčilo,Pljevlja

19. 05. 2017 - 16:48

Ne pomaže, u mojem selu kažu : gluvu šaptati i ćoravu namigivati...
Novi komentar