Radulović: Zakonom o planiranju do jednostavnijeg sprovođenja planova

Nacrtom zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je jednostavnije sprovođenje planova, kao i pojednostavljenje i pojeftinjenje procedura za legalizaciju objekata za osnovno stanovanje, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 16:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, je u srijedu na javnoj tribini u Bijelom Polju povodom Nacrta Zakona o planiranju i izgradnji rekao da je jedna od krucijalnih razlika predloženog i postojećeg zakonskog rješenja u broju planova koje Crna Gora posjeduje.

„Ovaj zakon predviđa samo dva planska dokumenta i to Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije, pri čemu suština Plana generalne regulacije leži u njegovoj olakšanoj izradi i davanja podjednake mogućnosti svima u Crnoj Gori, dakle onima koji posjeduju kapacitete da se ozbiljno bave planiranjem, kao i onima koji ih ne posjeduju“, kazao je Radulović.

On je saopštio da su ukinute građevinska i upotrebna dozvola kao upravni akti i uvedena prijava radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje.

„Osim toga, uveden je i sistem personalne odgovornosti“, naveo je Radulović i dodao da novi zakon omogućava da se na svakom koraku tog procesa evidentira odgovornost za ono što se radi.

Prema riječima Radulovića, način na koji se po novom zakonu sprovode planovi je značajan i jednostavniji, a o važnosti odlučuje investitor jer je on taj koji će pribaviti urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva, lokalne uprave ili privatne firme koju za to ovlasti.

„On je taj koji će angažovati lincenciranog projektanta, odabrati licenciranog revidenta, imenovati izvođača i stručni nadzor, a oni će svi u okviru tog lanca svojom licencom garantovati da to što su proizveli jeste upravo ono što je navedeno planom“, kazao je Radulović.

On je saopštio da je Nacrtom zakona o planiranju i izgradnji predviđena legalizacija nelegalnih objekata samo ukoliko su oni predviđeni važećim planskim dokumentima ili Planom generalne regulacije Crne Gore.

Naredna javna tribina će se, u okviru javne rasprave, održati sjutra u Podgorici.

Komentari: 0

Novi komentar