Martinović: Skoro mi je žao Ljumovića

U nastavku polemike crnogorski pijanista Ratimir Martinović je odgovorio ministru kulture Janku Ljumoviću. Reagovanje prenosimo integralno.
Objavljeno: 18. 05. 2017 - 18:06 Promjenite veličinu teksta: A A A
Martinovic: Skoro mi je zao Ljumovica

„Moje obraćanje nije bilo lično ali ne mogu da ostanem dužan aktuelnom ministru.

Dakle, Ratimir Matinović je, zajedno sa don Brankom Sbutegom osnivač prvobitnog muzičkog KotorArta (2002) i jedan od potpisnika prvog Međunarodnog festivala KotorAr (2009).

I nije “samoproglašen” već proglašen i u svakom smislu - utemeljeni direktor "KotorArt - Don Brankovih dani muzike",  što je pun naziv segmenta umjetničke muzike Međunarodnog festivala KotorArt.

Ali to ministar kulture ne zna, kao što ne zna ni mnogo toga drugog.

Izvještaj o realizaciji programa  2016. godine KotorArt-Don Brankovi dani muzike su poslali još krajem prošle godine, baš kao i svake do sada. Ali su se iz Ministarstva valjda tek prije par dana sjetili da ga pogledaju pa su tražili dopunu istog. Dobiće.

Zabavno je kada baš ministar Ljumović govori o trošku avionskih karata i hotela jer niko od poreskih obveznika, uključujući ni njega, ne zna što on to zapravo radi po bjelosvjetskim adresama. A onda, kada i dobijemo izvještaj sa nekog otvaranja ili zatvaranja, siguran sam da ni sam ministar ne bi znao da ponovi što je zapravo izgovorio ili makar htio da kaže.

No, tek je to posebna tema.

O profesionalizmu Ratimira Martinovića da ne trošimo riječi. Od 7. godine svira klavir, sa 13 otišao na školovanje u inostranstvo, pobjeđivao na takmičenjima, svirao stotine koncerata na skoro svim kontinentima, postao redovni profesor klavira sa nepunih 37 godina, na Univerzitetu u Novom Sadu...

Dakle, o njemu najbolje govori njegova svjetska karijera a ne neka figurina kojoj je greškom zapalo da izigrava ministra.

O Ljumovićevom profesionalizmu dovoljno govori stanje i dug koji je kao direktor, ostavio iza sebe u nacionalnom teatru. Da se za sada tu zaustavimo. A ima toga još.

I na kraju: ne poistovjećuje se Ratimir Martinović sa Betovenom, već se na njega ugleda.

Ili bi, Bože me sakloni, trebalo na Janka Ljumovića?!

I na kraju, moja inicijalna reakcija nije bila lična, jer mi je već sada skoro žao Janka Ljumovića.

Nije on loš momak.

Dakle, moja kritika nije bila upućena lično njemu već je bilo pitanje sistemskog sređivanja stvari.

Ali za to trebaju sposobni ljudi.

 

Ratimir Martinović, direktor KotorArt Don Brankovi dani muzike

 

 

Komentari: 30

Djordje

18. 05. 2017 - 18:35

HAHA koji car! pa ovaj me tip kupio. Kralju!
+

18. 05. 2017 - 19:34

A tesko je kupit one koji daju kompliment car i kralj. A svi ste carevi i kraljevi, nema sto, takvi geniji da civilizovanim gostima sa Zapada ne pada na um da u primjetnoj mjeri dodju kao turisti u CG. Ako retorika jednog "Betovena" razgali sve dinarsko-srpske careve i kraljeve, imam ozbiljnu rezervu prema njegovoj genijalnosti.
ovo mu je dobro

18. 05. 2017 - 19:02

He he he dobar je momak Janko ali nesposoban (a takvi su i ostali u vladu) primjedba autora. Samo sto njegova nesposobnost izaziva manje posledice .
mozart

18. 05. 2017 - 19:05

Nek povede Janko onoga guslara izNiksica kao zamjenu nece Beogradjani primijetiti da nekjo fali .Nijesu oni navikli da Crnogorci sviraju klavir. Jedino kad ih uhvati policija sa skankom oko Picinog parka .
nizak budzet

18. 05. 2017 - 19:12

Umjetnost kosta a ovi su total bankrot i nemaju para za kartu. Sve su unistili i opljackali a hoce da ih neko predstavlja o svom trosku. Nedje sam citao kako su nekog reprezentativca ostavili na stanici jer nije imao kartu .
Mara

18. 05. 2017 - 19:28

Treba svi umjetnici da podrze Ratimira jer je dosta nacionalne kulturne politike koja je promovisala najgore umjetnike a najbolje poslala u dijasporu ili na ivicu prezivljavanja! Treba konacno prekinuti sa nacionalnom kulturnom politikom, jer kultura nije ni nacionalna niti treba da ima veze sa politikom!
Komentar

18. 05. 2017 - 19:30

Kako bi bilo da si za nijansu skromniji ako ti geni iz ovog podneblja dozvole? Umjesto da se ugledas na Betovena ili na Ljumovica, mozda bi najnormalnije bilo nesto izmedju, jasno ako ti crno-bijeli iskljucivi geni ovog posneblja dozvole. Zasto u Crnoj Gori svaki drugi umjetnik ili pop nastoji da ispravlja sistemske greske, kojih je bilo i bice? Kako bi bilo da malo sluze muzama i Isusu. Crna Gora je "puna" Betovena, Njegosa, Getea i Pushkina, ali joj fali skromnosti, uzdrzanosti, marljivosti, postovanja zakona i standardnih pravila u svijetu. Gospodine alter-Betovenu, ko je Ljumovic i sto radi ne znam, ali se od jednog umjetnika koji bar krajickom oka pogleda ka sviejtu ocekuje drugacije ponasanje.
Alter genom

19. 05. 2017 - 12:22

Postovani gospodine " najnormalnije nesto izmedju", slobodno javno iznesite vasa istrazivanja o genetici ovog podrucja, a sto se tice vaseg "odgovora" bice dobro za CG i za buducnost crnogorskoske genetike da Ministarstvo prosvete samo za vas uvede u osnovnim skolama predmet "o uzorima spram genetike", a za pocetak vaseg angazovanja bilo bi lijepo da nam svima na kucne adrese posaljete spisak preporucenih i odobrenih uzora kako bi bili u skladu sa "nasom genetikom" i podnebljem ili kako to vi lijepo kazete "nesto izmedju". http://www.mku.gov.me/ministarstvo/ministar Gospodine "nejnormalnije nesto izmedju", sada imate link koji ce vas uputit na to "ko je Ljumovic", cisto da za sledeci komentar imate u vidnom i intelektualnom polju obje strane, osim ako to za vasu gensku ekpresiju genomskog potencijala nije previse zahtijevno. Za nesto vise o Ljumovicu moracete sami da se "potrudite" ako i to nije previse.
Kotor Info

18. 05. 2017 - 19:32

E Martinovicu ipak nemoj previse istrcavati ipak si ti mali da stanes uz rame Don Branku,pazi sta pricas mogao bi se lako okliznut,uspori mladost ludost!!!
Govor duhovne barustine

18. 05. 2017 - 19:44

"Skoro mi je žao Ljumovića" Koji komentar, toliko uobicajen u Crnoj Gori. Daju ga osobe koje su frustrirane, obicno povrijedjenog egoa, uvijek velikog egoa, koje bi najradije istresle lavinu uvreda i olaksali se na taj nacin, ali u isto vrijeme imaju obzira prema javnosti i zele da se postave superiorno, i tad dozali vec istroseno, ocekivano "Zao mi ga je". Dodaje jedno "skoro" da bi ojacao svoj superiorni stav sa distancom, odozgo .... I ovakva "superiornost" je obavezno propracena sa vec danas nacionalno karakteristicnom malicioznoscu, pa veli: "kojoj je greškom zapalo da izigrava ministra". Ne "zapalo ga je da radi kao ministar", nego jos otrovnije "da izigrava ministra", Betoven, veli alter-Betoven, vrlo betovenski, evropski, umjetnicki, produhovljeno ...
umjetnici su lecka hiroviti

18. 05. 2017 - 20:23

Zar covjek nije superioran ? I zar sa ovakvom biografijom nije dosao bas u tu "duhovnu barustinu" ? Ne zavisi on ni od Ljumovica ni od ministara pa da ga mogu ucjenjivat no moraju sa njim sve fino i uz dlaku i da budu srecni da ih predstavlja tj drzavu . Kod takvih nema partijske direktive.Nijesu to ovi sitni drzavni cinovnici pa Mile naredi ili ovako ili sjutra otkaz. Bre Ivu Progorelicu su morali i njegovu babu da masiraju dok on svira Baha .
za dps

19. 05. 2017 - 12:01

Previse intelektualnog napora gospodine. Vjerujem da ste ovom analizom teksta zaradili dva rucka u najboljem restoranu u CG o trosku Vlade ;)
mili

19. 05. 2017 - 12:39

To se zove cinizam gospodine, sasvim legitiman cak pozeljan u ovakvom drustvu Nema potrebe da ga tumacite citalackoj publici.
Nekulturni

18. 05. 2017 - 20:27

Ne znam treba li se možda ipak ugledti na Ministra... mislim da je bolje da ga vrnemo u pozorište prije nego mu ukradu krov i sa ministarstva kulture.
Ghost_whisperer

18. 05. 2017 - 20:28

Bravo maestro! Pozivam i druge umetnike da se prikljuce i pruže podršku maestru Martinoviću! Ipak treba odvajati zrno od kukolja i umetnike od političkih profitera!
upućen

18. 05. 2017 - 21:21

Ovo je skraćena verzija vrlo utemeljenog i tačnog obraćanja Martinovića.
Betoven

18. 05. 2017 - 21:43

Sto se predomisli? http://m.portalanalitika.me/clanak/252147/kulturni-radnici-zadovoljni-izborom-ministra-vrijeme-velikih-iscekivanja-i-ocekivanja Kao neko ko je završio produkciju, te radio na poslovima direktora CNP-a i izvršnog producenta KotorArt festivala, zajedno sa iskustvom u drugim angažmanima, on nesumnjivo ima dovoljno stručnih referenci koji ga preporučuju za rukovodeće mjesto vladinog resora zaduženog za kulturu. Naravno, kao i sa svim drugim angažmanima, moramo opravdati ukazano povjerenje kroz učinke i pametne poteze. Vjerujem da mu to neće predstavljati ozbiljnu prepreku. Ljumović je od starta bio uključen u život festivala KotorArt i puno puta branio njegov koncept, sadržaj i formu. Zato vjerujem da će upravo njegovo imenovanje dovesti do vraćanja segmenata kao što su KotorArt Teatar i Pisanje grada, koji su zbog sve većih budžetskih rezova stavljeni „na čekanje“ - kaže Martinović.
Petar

18. 05. 2017 - 22:28

Pa sto je nejasno odje? Covjek kaze da Ljumovic ima reference, kao sto ih i ima ali da treba da OPRAVDA povjerenje i da VJERUJE da to nece biti prepreka. Bice da je Ljumovicu RADMILA najozbiljnija prepreka da vuce poteze koji su u javnom interesu tj. nedostatak sopstvenog stava..A i zna se da ministar i ne raspolaze budzetom ministarstva nego ONA.. Pa sto su potpisali ugovor odmah cim je postavljen izmedju ministarstva i univerziteta nego da ona uvuce ruku u budzet ministarstva ne budite svi naivni
Prust

18. 05. 2017 - 22:52

Martinovicu precera si i poslije ovog tvog postupka pokaza si svoje pravo lice, nema opravdanja i zasluzujes veliko ništa".
Hajdi

19. 05. 2017 - 00:02

DPS VS DPS
neupucena

19. 05. 2017 - 00:54

Da li bi mi neko pojasnio "svetsku" karijeru ovog gospodina? Sa kojim je svetskim dirigentima i orkestrima svirao? I u kojim svetskim dvoranama ? Da li neko zna šta je svetska karijera?
gost

19. 05. 2017 - 11:35

Carnegie Hall gospodjo neupucena, ali je to za nekoga sa "genetikom ovog podneblja" malo previse. Treba biti malo skromniji, marljiviji, postovat zakone, ugledat se na muze, samo da nam jos Vlada CG, poslusnici, jurisnici, i ostali djelatnici kazu ko bi trebalo da nam bude uzor na koga da se ugledamo, sta da mislimo i kako da radimo. Sada bi mogli da promijenite nick u upucena
neupucena

19. 05. 2017 - 12:40

Hvala na odgovoru. A na čiji poziv je svirao u Karnegiju? U čijoj organizaciji? A ne rekoste mi za ostale dvorane i orkstre i dirigente? Je li Vi možete njegovu " svetsku " karijeru uporediti sa karijerom npr. njegovog profesora Gekica ( koji pri tom sebe ne naziva svetskim ) ? Ili našeg Romana Simovića? Ja, moram priznati, ne da ne mogu, nego mi je smešno i pokušati. Ovim je privukao paznju , ali se osramotio lično . I pokušao da osramoti državu, sto mu srećom nije pošlo za rukom. Čitam da je koncert bio sjajan!!! Što i nije neobično s obzirom da je naš orkestar kako kaže i sam Martinović ponos države. Čudno da čovek koji kaže da u crnogorskoj kulturi niko i ništa ne valja priznaje da je orkestar "zaista odličan "! Da li znate da orkestar kao veoma složeni organizam ne bi mogao da bude " odličan " da su katastrofalni ljudi koji ga vode, pri tom mislim na menadžment i resorno ministarstvo. Meni ovde, što bi rekli muzičari, nešto ne štima .A vama, svima koji ovo čitate?
Auu

19. 05. 2017 - 14:50

Ti si neka isfrustrirana beogradjanka :) Ne vrijedi tebi dokazivat. promasena tema potpuno.
tema

19. 05. 2017 - 16:00

A ne da nije promašila temu, nego je sve jako lijepo i kulturno objasnila. Sve sto je inače poznato. Nego nije loše da se i ovom prilikom još jednom ponovi .
upućen

19. 05. 2017 - 17:47

Za #temu i #neupućenu: Da je "lijepo i kulturno objasnila", "da menadžment i resorno ministarstvo vode orkestar", teško je prihvatiti i treba da se još jednom ponovi!
neupucena

20. 05. 2017 - 00:39

Suština, suština je bitna gospodine upućeni, a ne slučajni ( ili namerni ) lapsusi. Ali boli istina, znam, sta ćete...
Pravda

19. 05. 2017 - 02:34

Ljumovic nije sposoban da sveze 2 prosto-prosirene recenice bez oduglovacenja,mudrovanja i izigravanja jednog intelektualca a kamoli da vodi CNP ili jos gore da je ministar.To se znalo jos od prije samo sto su tu sad i dokazi..Svaka cast na tekstu Martinovicu,svaka cast !
zahvalna

19. 05. 2017 - 16:46

Bravo za Ratimira ! Pokazao nam je ko je i kakav je i hvala mu! Da rezimiram - U Crnoj Gori direktor jednog od drzavnih festivala je " umjetnik " koji odbija da nastupa sa nacionalnim orkestrom povodom najvaznijeg datuma u crnogorskoj istoriji.I to u jednoj od najprestižnijih dvorana u regionu. I to objelodanjuje na dan koncerta. I on nam je kao glavna umjetnicka figura u najljepšem Kotoru!!! Blago receno to je pretužno !!! Nadam se najiskrenije da će novi ministar da uradi nešto po tom pitanju. Unaprijed zahvalna.
Хм

19. 05. 2017 - 19:22

”Национални оркестар поводом најважнијег датума у црногорској историји” наступа у Београду?
Novi komentar