Sve spremno za košarkaški spektakl u Njegoševom parku!

Odbrojavanje je završeno. U subotu 20. maja, na terenu KK Budućnost Voli u Njegoševom parku u Podgorici, održaće se veliki turnir u basketu "3 na 3" pod nazivom "Red Bull Reign". Nastupiće 24 ekipe, a pobjednička ekipa učestvovaće na svjetskom finalu koje se 15. septembra održava u američkom glavnom gradu Vašingtonu.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 00:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Početak turnira u Podgorici je u 9 časova, a finale bi orjentaciono trebalo da bude odigrano oko 17 sati. S obzirom na ogromno interesovanje, očekuje se da tribine u Njegoševom parku budu ispunjene do posljednjeg mjesta sve vrijeme trajanja turnira, a kako je najavljeno lijepo vrijeme, i igrači i publika imaće idealne uslove.

Turnir "Red Bull Vladavina" igra se po jedinstvenim pravilima povezanim sa pravilima FIBA za basket "3 na 3". 

Održaće se tri kruga takmičenja po grupama. U utakmicama nema rezultatskog ograničenja, već je cilj postići što veći broj poena za vrijeme koliko traje utakmica. U svakoj fazi takmičenja sat se zaustavlja samo u posljednjem minutu. Ukoliko je rezultat po isteku vremena izjednačen, igra se nastavlja dok neka od ekipa ne ostvari dva poena prednosti.

U prvom krugu 24 ekipe biće podijeljene na 4 grupe sa po 6 timova. Utakmice traju 8 minuta. U svakoj grupi igraće se po sistemu "svako sa svakim", tako da će svaka ekipa odigrati po 5 utakmica. Plasman u grupi određivaće se prema broju POSTIGNUTIH POENA, nezavisno od broja pobjeda i poraza. U drugu rundu plasiraće se po četiri ekipe iz svake grupe. Ukoliko su dvije ekipe izjednačene po broju postignutih poena, o plasmanu će odlučivati: a) međusobni skor; b) broj pobjeda; c) koš-količnik; d) naknadno šutiranje bacanja.

U drugom krugu formiraće se 4 grupe sa po 4 ekipe, koje će igrati po sistemu "svako sa svakim". Utakmice traju 10 minuta. O plasmanu takođe odlučuje broj POSTIGNUTIH POENA u grupi. U treću rundu plasiraće se po dvije najefikasnije ekipe iz sve četiri grupe. Drugi krug trebao bi da počne oko 14 časova(orjentaciono).

U trećem krugu biće formirane 2 grupe sa po 4 ekipe. Utakmice traju 10 minuta. O plasmanu u grupi odlučuje broj POSTIGNUTIH POENA, a pobjednici grupa plasiraće se u FINALE gde će pobjednik turnira biti ekipa postigne više poena u desetoinutnoj utakmici.

rbr

Ukoliko neka ekipa odustane, brišu se svi njeni rezultati u fazi takmičenja u kojoj je odustala, a sve njene odigrane i neodigrane utakmice u toj fazi registruju se službenim rezultatom 20:0 u korist protivničke ekipe. 

Pobjednik turnira nastupiće na svjetskom finalu "Red Bull Reign" u Vašingtonu, a za tu priliku moći će da promijeni samo jednog igrača u odnosu na postavu koja je igrala na takmičenju u Podgorici.

IZVOD IZ PRAVILA

Ekipe broje najmanje po 3, a najviše po 4 igrača, s tim da su u igri po trojica. Koš postignut šutem unutar linije 6,75 m računa se jedan poen, van linije dva poena. Pogođeno slobodno bacanje računa se jedan poen.

Posjed lopte mijenja se nakon svakog poena. Faul prilikom šuta unutar linije 6,75 kažnjava se jednim slobodnim bacanjem, a van linije sa dva slobodna bacanja. Nema isključenja igrača zbog broja faulova, već se računaju samo ekipni faulovi. Ekipa izlazi iz bonusa kad napravi šest faulova.

Sedmi, osmi i deveti ekipni faul kažnjavaju se sa po dva slobodna bacanja. Deseti i svaki naredni ekipni faul kažnjavaju se sa dva slobodna bacanja i posjedom lopte za protivnički tim. Tahnička greška kažnjava se jednim bacanjem i posjedom lopte. Nesportska greška kažnjava se sa dva bacanja i posjedom lopte. Izmjene i tajm-auti mogući su isključivo prilikom prekida.

Svaka ekipa ima po jedan tajm-aut za vrijeme meča.

Foto: RedBull

Komentari: 0

Novi komentar