THE LEFTOVERS, S03E05: Vjernik pušten iz kaveza

Dijalog Meta i čovjeka koji se predstavlja kao Bogmora vas natjerati da premotate scenu makar tri puta. Sveštenik polako svlači jedan po jedan sloj vjere i priznaje sebi jedinu istinu koja mu je ostala.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 07:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako Bog postoji, ima veoma mračan smisao za humor. Serijal „The Leftovers“ postao je prepoznatljiv po bolnim šamarima nepredvidljivog i mističnog, ali peta epizoda treće sezone opet je pomjerila granice viđenog.

Glavni lik epizode bio je Met (Kristofer Eklston). Sveštenik nikako da prestane da se vozi balerinom. Baš kada pomisli da je dotakao nebo, vrteška ga spušta do samog dna. Bolest njegove žene, optužbe za seksualno zlostavljanje, čudesni oporavak... Jedina konstanta Metovog puta bila je čvrsta vjera, a onda je upao u iskušenje.

orgije-na-trajektu

Orgije za lava

Džon, Lauri, Majkl i Met putuju u Melburn da pronađu Kevina i vrate ga u grad Čuda prije sedme godišnjice iznenadnog odlaska. Letovi su odloženi zbog nuklearne katastrofe. Met privlači bizarne situacije poput magnetnog polja – ovo je samo jedna od prepreka na koje nailaze.

Fantastička četvorka iznajmljuje trajekt i nailazi na novi problem. Mora da se izbori za mjesto. Trajekt je bukirala grupa slobodoumnih senzualista da napravi cjelonoćne orgije i slavlje u čast lava Frejzera, koji je čuven zbog toga što je pred kraj života dobio ogromno potomstvo. Jedan od njegovih potomaka je ravnopravan član posade trajekta.

Met, čovjek u svešteničkoj odori koji se upušta u nešto što smatra najvažnijom misijom u životu, kreće na put sa gomilom nagih ljudi u alkoholisanom stanju, dok na sve strane pliva blud a kadrovi odišu ironijom.

Lice Svevišnjeg

U istoriji čovječanstva nije postojao jedan bog u kog su svi vjerovali, što „The Leftovers“ pokazuje uvodeći u priču Kevinovog suparnika. Kevinov stav o pitanju „ja-bog“ još može različito da se tumači, dok Dejvid Barton dijeli kartice na kojima jasno piše da je on Svevišnji. Pažljivi gledaoci uočiće odmah poznato lice – Dejvid i Metov Mesija susreli su se ranije u hodnicima vaskrsnuća.

Epizodu vodi Lori koliko i Met. Konačno nadoknađuje cijelu sezonu ćutanja. Nepovjerenje između njih je opipljivo. Dijalozi su škripavi, ali na momente ipak pronalaze riječi koje oboje razumiju. Streme ka istom cilju iako su vođeni različitim ubjeđenjima – Lori racionalnim a Met religioznim.

Besmrtni plijen

Sekta vođena primalnim nagonima, lav u kavezu i bog koji šeta među smrtnicima kao da je riješio zagonetku Vaseljene, dodatno pojačavaju misteriju. Nakon što Dejvid baca čovjeka u more, Met ga zarobljava i traži odgovore. Slijedi dijalog zbog kog ćete premotati scenu makar tri puta da jasnije vidite kako sveštenik svlači jedan po jedan sloj vjere, taložen od djetinjstva.

Religija nije ništa drugo do arogancija, kojom vjernik pokušava da pripiše svoje postupke Svevišnjem. Noseći stubovi se urušavaju i spremamo se za potpuni kolaps. Posljednja scena u kojoj policija dolazi po Dejvida, a lav se oslobođa iz kaveza i juri po besmrtni plijen, tjera da stisnemo pauzu. Fokus se pomjera na novog, neprepoznatljivog Meta, dok priznaje i Lori i sebi jedinu istinu koja mu je ostala. Epizoda isprepletena nitima detektivske misterije, gubitkom vjere i spoznajama teških istina, još više mrsi klupko finalnih minuta „The Leftoversa“.

 Nuklearna uvertira

Uvodni dio epizode je zastrašujući i spektakularan.Poludjeli, nagi član nuklearne podmornice krade ključ od prekidača projektila i juri u komandni centarda pokrene katastrofu. Uz sve što se nalazi na tanjiru svijeta Ostataka, ova scena je težak zalogaj. Ujedno, pomalo je komično gledati nastavak epizode koja ovaj događaj prikazuje samo kao još jednu u nizu nepogodnosti kojeremete Metove planove. 

Anja DROBNJAK

FOTO: vox.com / screenshot

Komentari: 0

Novi komentar