Roman Simović: Gašenje KotorArta je kulturološka katastrofa!

Proslavljeni violinista, koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra i ambasador KotorArta Roman Simović apelovao je na nadležne institucije da urade sve što je u njihovoj moći da se sačuva najvrjedniji festival umjetničke muzike u Crnoj Gori.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 08:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

 „KotorArt je nešto najljepše što se desilo Crnoj Gori. Njegovo gašenje bi značilo pravu kulturološku katastrofu! Ako to dozvolimo to samo znači da nama ništa što ima pravu vrijednost ne treba“, saopštio je Simović povodom informacije da KotorArt kao festival od nacionalnog značaja još nema sporazum sa Ministarstvom kulture Crne Gore niti budžet za održavanje ovogodišnje manifestacije.

 Kao međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, i jedan od najvećih i najposjećenijih u regionu, KotorArt se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima.

 „Sa KotorArtom Crna Gora je, uz Dubrovačke Ljetnje Igre, Ljubljanski Festival i Ohridsko Ljeto, apsolutni lider u regionu i, ako želimo u Evropu, bojim se da bez ovakvih događaja nismo dorasli Evropi. Molim nadležne da urade sve što je u njihovoj moći da sačuvaju naš najvrijedniji festival umjetnicke muzike!“, poručio je Simović.

 IX Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. jun u Kotoru.

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu, navodi se u saopštenju organizacije.

Komentari: 1

7717o

19. 05. 2017 - 09:05

Da sve su bili predstavnici drugih drzava.Niko od nasih umjetnika nije se mogao predstaiti.Nazalost nasih ima dosta i svi su van CG.jer ovdje nemaju mogucnosti da se pojave.Zbog ljudi ne samo KA .nego i sinfonijski orkestar i sve na umjetnickim scenama ,i na grad teatar.U sve je umijesana korupcija na visokom nivou.
Novi komentar