Lekić: Kriza ozbiljna, premijer neozbiljan

Poruka premijera Duška Markovića da mu ne pada na pamet da opoziciju više poziva na dijalog i povratak u parlament prilično je neozbiljna i veoma daleko od državničke, kazao je u razgovoru za Dan lider Demosa Miodrag Lekić.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 09:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao da je kriza u Crnoj Gori ozbiljna i da vlast mora preuzeti odgovornost za njeno prevladavanje.

” Objektivno, na potezu je vlast, koja treba na javno ozbiljan način da odgovori na tri zahtjeva opozicije i time preuzme odgovornost za svoje odluke. Žao mi je što je Markovićeva poslednja izjava bila prilično neozbiljna i veoma daleko od državničke, a na nivou otužnih i sve nervoznijih dnevnih prepunavanja sa raznih strana. I pored umjesnog pitanja o stepenu njegove autonomnosti u odlučivanju, teško je povjerovati da on nije svjestan ozbiljnosti stanja u zemlji i urgentnosti potrebe da se izađe iz teške i sve riskantnije krize. Zato umjesto demagoških priča o nekim pozivima opoziciji i simuliranja normalnosti stanja u zemlji poslije 16. oktobra, premijer Marković treba javno da saopšti precizan stav Vlade o zahtjevima opozicije u vezi sa načinima prevazilaženja teške krize i da pred domaćom i međunarodnom javnošću preuzme odgovornost za dalje procese i posledice u zemlji”, ocijenio je Lekić.

Kako je dodao, pored istrajavanja na zahtjevu za ispunjavanje tri poznata zahtjeva, opozicija treba javno da izrazi otvorenost za javni dijalog sa vlašću kako bi se, u interesu zemlje, pronašao konsenzus.

“Eventualna nespremnost opozicije za dijalog koji bi vodio rješavanju krize mogala bi da bude kontraproduktivna za imic opozicionih subjekata na međunarodnom i unutrašnjem planu.To bi se mogalo shvatiti kao nezainteresovanost da se riješi kriza, ili kao demagoško-kalkulantski potez sa ciljem nekog parcijalnog populističkog efekta”, naglasio je lider Demosa.

On vjeruje da će opozicija biti na visini zadatka u ovom delikatnom trenutku.

Lider Demosa je istakao da je odlukom o ulasku Crne Gore u NATO, donijetom u krnjem parlamentu, bačena, nablaže rečeno, velika tamna sjenka na nedemokratsku operaciju uvođenja države u Alijansu bez konsultovanja građana.

“Tamne sjenke su očigledne na domaćem planu, a rekao bih i na međunarodnom, jer ostaje činjenica da su članice NATO-a, inače javni zastupnici pedagogije demokratije, na određeni način podržale donošenje te odluke u polupraznom parlamentu. Time su stvorene nove podjele u crnogorskom društvu. Bolje reći, imamo samo transformaciju podjela, i to je jedna od metoda vladanja, pa i nešto šireg političkog ponašanja u Crnoj Gori. Sve se moglo izbjeći organizovanjem referenduma. Zalaganje demokratske javnosti za referendum nije bilo usmjereno protiv mogućeg članstva u NATO-u. Pobjedila bi narodna volja i imali bismo stabilno rješenje”, naglasio je Lekić.

Kako je dodao, pošto su Crnu Goru prethodno odbranili od Slovenije i Hrvatske, a zatim i od Srbije, visoki predstavnici vlasti, a neki od njih su u isti mah akteri svih ovih navodnih bitaka, ali i kontinuirane korupcije i kriminalizacije crnogorskog društva, opet su u propagandno-patriotskoj ulozi, opet na braniku zemlje, ovoga puta braneći Crnu Goru od Rusije, a primarni cilj svega je ostajanje na vlasti. “Političko-medijsko prejudiciranje istine o navodnom državnom udaru prije sudskog ishoda je očigledno nipodaštavanje pravnog sistema i sucskotužilačkih institucija. Visoki predstavnici vlasti su već mnogo puta pokazali da ne poštuju princip podjele vlasti, a pogotovo da ne poštuju sudsku vlast kao autonomnu. Vlast želi da nastavi, nažalost, dugu tradiciju političkog upravljanja sudskom vlašću”, ocijenio je Lekić.

Kako je zaključio, zato je logično očekivati da se čuje javni glas i poruka sa nekog nivoa pravosudnih institucija koji bi podsjetio predstavnike političke vlasti da je njihov zadatak da rješavaju nagomilane probleme ovog društa i da nemaju pravo da svakodnevno sude i presuđuju po svojim političkim motivima.

Dan

Komentari: 18

danilo s.

19. 05. 2017 - 09:37

Says who? (Ko to kaze?) - Lekic - politicar koji je u svemu uspio da propadne - cak i na uspjesnim izborima za Predsjednika CG (dok jos nijesmo znali s kim imamo posla). Nasi politicari se prosto utrkuju ko ce izvaljivati vise glupih slogana. Svakog dana trabunjaju da je CG propala, da je u uzasnoj krizi, Umrijece - samo se ne zna ka'ce? Cisto me je strah da se probudim i da moje zemlje nidje nema? S druge strane, putujem po CG. Predivna zemlja. Blista ovih kasnih proljecnih dana. I idilicnu sliku samo kvare svuda prisutni kranovi, budozeri,.. jer, svuda se gradi. Putevi, kuce, ... nekako ne mogu da povezem tu skupu gradnju, a "zemlja nam "- po opoziciji - "propade"? Sto bi tek bilo da je u rukama Lekica i drustva? Milsim da opozicioni lideri nemaju vise sto mudro da nam kazu, osim da do besvijesti ponavljaju partijske i predizborne slogane? I da, - kao i g. Lekic ovdje - grubo vrijedjaju nasu inteligenciju. Ako ne svih gradjana - ono bar onih koji je jos uvijek imaju?
Ne vjeruj Danajcima...

20. 05. 2017 - 11:16

Ne plači, Leka! Ni Berluskoni više ne igra tenis! Sada bi mogao doći na Referendum,, ako bni se, ne daj Bože, ponovio! Onda te spriječio treći set!
Abu khabir muavija

19. 05. 2017 - 09:44

Sreća da imamo tebe i da si ti ozbiljan.
Momčilo,Pljevlja

19. 05. 2017 - 09:57

Ajde Abu,Babu, ili kako se već podpisuješ reci šta to nije tačno , što je napiso Danilo s.Navedi taksativno i sa pravim podtcima. A ako citiraš MANS, onda si stvarno neozbiljan i zlurad.
petar aleksić

19. 05. 2017 - 12:55

1. Zbilja ti Momčilo imaš velikih problema sa gramatikom a vidim i sa pravopisom. Nisi poslušao savjet moje malenkosti. Prije par dana napisa "jopet", sada "podpisuješ", "napiso","podtcima".2.Ubijeđen sam da ti veze nemaš sa Pljevljima - prije će biti da si iz one pete crnogorske nahije - ako sam promašio onda izvini! 3. Vezano za gornje štivo: situacija je t r a g i č n a, ali nije o z b i l j n a !!!!!!
Momčilo,Pljevlja

19. 05. 2017 - 13:54

Petre Aleksiću, srpski pope sa Resave ravne. Priznajem da nijesam iz Pljevalja, nego iz Vrulje, ali mi je nekako teško priznati da sam sa sela pa se ku... da sam iz grada breeee. A Vrulja je jedan dan jahanja,preko Otilovića i Mataruga. Ja srbski naravno razumijem, ali nažalost govoriti ne znam, žao mi je, zato govorim tačno / i pišem / tako kao što su govorili majka i otac, od kojih sam i naučio, i to zovem Vruljanski, a najsličniji je Crnogorskom jeziku. Nego srbski pope sa Resave ravne, bolje bi ti bilo da kupuješ traktor...i preko Ranča ili Obardi...breee
petar aleksić

19. 05. 2017 - 20:47

Baš si me isprovocirao da kažem nešto što nikada nisam htio (a i sada mislim da nije umjesno - lično je i nebitno, ali eto). Naime, jedan dio života ( ne mali) proveo sam na sjeveru Italije. U svakodnevnoj komunikaciji sa prostim narodom shvatio sam da skoro svako selo ima svoj govor, jezik, dijalekat (kako hoćeš) i da se dva susjedna sela ovim govorom veoma teško sporazumijevaju - ponekad se i ne razumiju. Bilo mi je čudno. Ali sam shvatio da oni svi veoma dobro i tečno govore italijanski jezik. Mnogo bolje od mene, naravno.E vidi, pošto kažeš da su tebe tata i mama učili "naški", a ne "tuđeški" i njih su roditelji svakako podučavali lokalni dijalekat, ali to nikada nisu nadredili oficijelnom zvaničnom jeziku. Valjda nisi zaboravio da te je učitelj u osnovnoj školi podučavao pravom i ispravnom jeziku. Ovaj o kome pričaš politikantska je tvorevina i služi nekim ne baš časnim ciljevima destruktivnih snaga.
Momčilo,Pljevlja

19. 05. 2017 - 21:36

E ne govoriš istinu srpski pope, jenostavno lažeš / znam da mi ovo neće objaviti, jer je danas "vaš" administrator/ ali to nije istina, mene su učili Srpko-hrvatski. Tačka . Srpskohrvatski. A to za Italiju, od svega tvojega života gore, odnosno na šševeru Italije si ti naučio da si Srbin, bree, i da drugih naroda nema , samo Srbi svi i svuda... I jašta svi govorimo Srbski bre, no ja ne govorim, ali razumijem...
petar aleksić

20. 05. 2017 - 07:05

Govorim istinu. Od februara 75 do ljeta 82 god. Okolina Reggio Emilie. Jadni Momčilo, dok su tebe učili "Srpsko-hrvatski" u mom komšiluku, u Dubrovniku,u učiteljskoj školi su predavali "Hrvatski jezik".U jednom mom svjedočanstvu iz srednje škole u Titogradu, iz '66 god. piše čitko "maternji jezik".U svjedočanstvu (koga sam slučajno našao) jednog mog pretka iz osnovne škole iz vremena crno-žute carevine piše - za nevjerovati je -srpski jezik!!! Bijedni Momčilo, uvijek mi je bilo intrigantno, htio sam da se ubijedim,koja je to koheziona sila ili snaga koja beznadežno vezuje, recimo pomoravskog ratara -klasičnog gegulu i crnogorskog kozara, iskonskog primitivca. I nisam uspio! Ne znam dali je to krv, vjera, Obilić, jezik, zla sudbina turske raje (i tamo i ovamo) ili nešto treće. Srbijance ne poznajem, ali Crnogorce (posebno one rođene negativce i destruktivce) poznajem kao zlu paru. One koji nemaju kičme, hodaju uspravno i povijaju se kao guma!
Abu khabir muavija

19. 05. 2017 - 10:01

Ovdje se misli na Ćakija a ne na Danila.
Mr.No

19. 05. 2017 - 10:51

OJHHHHHAAAAA
Tesla

19. 05. 2017 - 11:22

Cime li se ova opozicija hrani te je ovako ozbiljna i mudra,boze dragi.Da nijesu sargarepe sve se pitam? Nije su sargarepe vec potkoljenice a po provjerenom receptu iz kristala.Dosta sale,nego - ko je sad ovaj?
luce

19. 05. 2017 - 11:54

Ako znam sta ovaj covjek vise trazi.Idi druze u penziju pusti nekog mladjeg nek se bori i nek prima platu.Jer dok je ovih sto imaju uslov odavno niko mladji ne moze se zaposliti (mislim u globalu,ne samo u politici). Idi uzivaj u penziji, unucima, setnji...Pusti politiku ne zivi se dovjeka
L Dabanović

19. 05. 2017 - 11:58

Lekiću đžaba obrazovanje-ostao je ono što je-prikriveni zlotvor svojeg crnogorskog naroda i države.Služio je Miloževiću i Đukanoviću i opet bi ih obliziva i služio no je Miloševića pokojnik-pao ka kruška pod ktušku.A Đukanovića se trgao-nije mu urođeno da bidne zlotvor svojem narodu i državi-pa mu se vratio.Pa je zato Lekić i prišao drugim zlotvorima svojeg crnogorskog naroda i države.Evo ga sad ćisto vidimo kako crnogorske zlotvore služi i zadnjica im oblizuje i više no ikad prega da uništi svoj narod i državu.Evo imamo puno primjera čeljadi poput Lekića u Crnoj Gori-da im ni nauk ni moral ne može promjenit prikriveno zlo preme svojem crnogorskom narodu. Biʓa uvijek biʓa-nema tog obrazovanja ka ni ljijeka da joj promijeni navike.
Za peku aleksica

19. 05. 2017 - 14:09

Iju li te muve jopet
hit00

19. 05. 2017 - 17:16

Lekic hehehehe.....ozbiljnost hehehe....neide jedno sa drugim
Hahahaha

19. 05. 2017 - 18:49

Ovaj je za crtane zreo.
Banjo

19. 05. 2017 - 19:31

Ko bi ovaj čojek što čim otvori usta izgovori istu rečenicu- kriza je velika. Je li kriza i onim tvojim pajtosima , što dvaput mjesečno idu u Moskvu. Okle im pare za karte.? Ti samo zauzimaj pozi i kukumači.
Novi komentar