Vladike napale episkopa Maksima zbog Darvinove teorije

Darvin ili Gospod, tema je koja je potresla i Sabor SPC. Zasjedanje je otpočelo žučnim napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta, potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije, saznaje “Blic”.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 11:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Umjesto sabornosti - netrpeljivost i nerazumjevanje, najkraći je opis još jednog dana Sabora koji zasjeda od ponedjeljka u Beogradskoj patrijaršiji. Ovog puta meta je vladika zapadnoamerički episkop Maksim (Vasiljević), koji je sa grupom kolega profesora sa Bogoslovskog fakulteta na peticiju kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema odgovorio javnim apelom. Suštinu i poruku apela grupe eminentnih profesora na čelu sa episkopom osudili su pojedini sektaški sajtovi, te slabije obrazovano sveštenstvo, koji su apel razumjeli kao vjerovanje potpisnika iz Crkve u Darvinovu teoriju postanka i razvoja života.

Međutim, iznenađenje je, sudeći po dešavanjima u Saboru, da ga nisu razumjele ni vladike među kojima ima izuzetno obrazovanih ili su, kako sumnjaju pojedine vladike, samo pronašli povod za napad na jednog od episkopa koji ne učestvuje u zakulisnim radnjama.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima otpočela je i prije zasjedanja Sabora, kada su profesori opomenuti da su sa apelom napravili grešku. Munjevitom brzinom potpisnici su u crkvenim krugovima označeni kao oni koji su doveli u pitanje Sveto pismo, ali što je gore i svoju vjeru u Gospoda.

Prema saznanjima “Blica”, iz kuloara potom je napad u Saboru nastavila grupa vladika koja se u javnosti opisuje kao tvrda ili konzervativna struja u SPC. Nametnuta tema, mimo dnevnog reda, prije dva dana pretvorila se u osudu vladike Maksima i on je bukvalno označen kao - darvinista. A to praktično znači da ovaj episkop vjeruje da je čovjek nastao od majmuna.

Iako je najglasniji u osudi profesora i episkopa bio mitropolit Amfilohije, tenzije oko apela i prije zasjedanja Sabora vešto je inscenirao jedan od episkopa iz Vojvodine. Osim mitroplita, u raspravu su se uključile i slabije obrazovane vladike poput episkopa Nikanora. Rasprava je u jednom trenutku bila toliko žestoka da je jedan vladika predložio da se analizira posebno riječ po riječ, rečenica po rečenica.

Međutim, šta to vladike koje su osudile profesore i episkopa nisu vidjele ili nisu željele da vide u apelu svoje sabraće? Činjenica da nijednom rečju niti porukom nije doveden u pitanje stav da je Bog tvorac svega. Profesori Bogoslovskog fakuleta potpisnicima peticije da se ukine Darvin prvenstveno su pojasnili da su se svojim zahtjevom obratili na pogrešne adrese. Takođe, da je Darvinova teorija, što joj samo ime kaže, samo teorija. A naučna teorija ne može da se opovrgne peticijom, već samo drugom naučnom teorijom.

Vladike u Saboru su se mogle i upitati zašto profesori Bogoslovskog nizu uzeli Sveto pismo i ponudili kao kontrateoriju. Odgovor bi trebalo da znaju ne samo jer su episkopi: prosto je, jer Sveto pismo nije teorija, već za Hrišćane istina.

 

Komentari: 5

Radodajko

19. 05. 2017 - 11:59

Ako iko ne bi smio da se buni protiv poznate Darvinove teorije o čovjekovom pretku onda je to Amfilohije.
Deki

19. 05. 2017 - 11:59

Srpska posla, ništa dok brade i kose jedni drugima ne počupate!
Deki

19. 05. 2017 - 12:00

P.S. Je li Amfilohije za Darvina?
Miladin

19. 05. 2017 - 19:16

Smesno je da Amfilohije, Bulovic i ludi Nikanor napadaju vladiku Maksima koji je najobrazovaniji u nasoj crkvi. Oni uopste nisu shvatili sta je vladika sa profesorima napisao u peticiji a to je da dok se ne pojavi druga naucna teza o evoluciji naucno utemeljena da do tada ne bi trebalo odbacivati Darvinovu teoriju iz obrazovnog sistema. Ljudi nigde nisu porekli veru u Boga i Bozije stvaranje sveta i coveka. Al eto smesno je videti da dokone vladike nemaju druga posla nego da se svadjaju oko najbanalnijih stvari.
Zemlja je ravne!

19. 05. 2017 - 20:36

Jel tako bre napredna SPC? Hahaha, sprdnje od ove mafije u mantijama.
Novi komentar