Nova knjiga objavila Saramagovo "Sljepilo"

„Sljepilo“ spada u red najznačajnijih i najčitanijih ostvarenja Žozea Saramaga. Ovo prozno djelo i danas funkcioniše kao jedan od najzanimljivijih dokaza njegovog književnog talenta.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 12:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najznačajniji portugalski pisac svih vremena, Žoze Saramago (16. 11. 1922 – 18. 6. 2010.) čije je djelo nagrađeno i Nobelovom nagradom za književnost 1998. godine, kritika gotovo jednoglasno opisuje kao jednog od najvećih pisaca našeg doba i autora čija će djela trajno naći svoje mjesto u kanonu evropske književnosti.

U svojim romanima, Saramago koristi različita literarna sredstva postmodernističke poetike, često sa ciljem da ponudi subverzivna čitanja istorije i „ljudske situacije“ kroz, ponekad, fantastične scenarije.

Saramago je književnu slavu stekao relativno kasno. Njegov je prvi roman, objavljen kada mu je bilo 23 godine, pratilo trideset godina književne tišine, piše Fernanda Eberstat. U tih trideset godina, Saramago je radio raličite poslove: bio je mehaničar, službenik, prevodilac i novinar. Bez posla trajno ostaje 1975. godine, kao protivnik ondašnjeg portugalskog režima.

- Otkaz koji sam dobio i nemogućnost da nađem posao poslije toga, pokazali su se kao najveća sreća u mom životu. Bio je to početak moje karijere pisca - govorio je kasnije sam Saramago.

Radnja romana „Sljepilo“ dešava se u neimenovanom gradu. U prvim „kadrovima“ vidimo automobil koji i dalje stoji na raskrsnici iako se upalilo zeleno svjetlo. Uznemireni vozač je iznenada izgubio vid. Njegovo sljepilo je bijelo, kao da je uronio u mlijeko ili u gustu, neprozirnu maglu. Ubrzo i mnogi drugi stanovnici bivaju zahvaćeni neobičnim bijelim sljepilom. U pitanju je epidemija. Vlasti slijepe smiještaju u poseban azil koji postaje poprište okrutne i bespoštedne borbe, u duhu najmračnijih Hobsovih ili Makjavelijevih spekulacija o ljudskoj prirodi.

- Paradoksalno, sljepilo u Saramagovom romanu je alegorija nesposobnosti da se vidi. Odgovori na pitanja šta tačno treba da vidimo i šta je to što Saramago, kao čovjek i pisac koji je prošao kroz diktaturu i revoluciju, strahuje da zapravo gledamo a ne vidimo – nalaze se na svakoj stranici ove knjige i ne mogu se prepričati - zapisao je Endrju Miler o ovom kultnom djelu portugalskog nobelovca.

Pored „Sljepila“ Saramago je autor i djela „Godina smrti Rikarda Reiša“, „Sedam sunaca i sedam mjesečina“, „Putovanje jednog slona“, „Stoljeće u Alentežu“.

Ovaj uzbudljiv roman, u kome nam Saramago nudi i briljantnu antropološku studiju na tragu Kamija i Kafke, u izdanju Nove knjige možete naći u svim Gradskim knjižarama.

Komentari: 0

Novi komentar