Djela Đuravčevića u londonskom "Ordovasu" među velikanima umjetnosti

Poznati crnogorski umjetnik Aleksandar Đuravčević predstaviće odabrane radove na velikoj samostalnoj izložbi „Memory Keeper“ (Čuvar sjećanja) koja će biti otvorena 9. juna u čuvenoj londonskoj Galeriji „Ordovas“, saznaje Portal Analitika.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 13:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

- „Memory Keeper“ čine odabrane slike, skulpture i film Aleksandra Đuravčevića kojim umjetnik istražuje pripovijedanje i sjećanja kroz ideje identiteta, ponavljanja i protoka vremena. Izložba koja će u Galeriji „Ordovas“ u Londonu biti postavljena od 9. juna do 29. jula, predstavlja drugu posatvku u potpunosti posvećenu radovima jednog živog umjetnika, te prvo sveobuhvatno predstavljanje rada Đuravčevića u Velikoj Britaniji – ističu iz ovog izlagačkog prostora.

„Ordovas“ je privatna galerija posvećena predstavljanju najboljih umjetničkih dijela XX vijeka i savremenih trendova, sa izložbama eksponata muzejske vrijednosti i značaja. Takođe, osnivači galerije već 20 godina su posvećeni predstavljanju javnosti privatnih zbirki i kolekcija širom svijeta. Danas se ta djela izlažu u trospratnoj galeriji u Londonu i velikom izložbenom prostoru u Njujorku.

- Pilar Ordovas osnovala je svoju galeriju nakon 13 godina rada u aukcijskoj kući „Christie’s“, gdje je bila direktorka za međunarodne poslove i zamjenica predsjedavajućeg, stručnjakinja za postratnu i savremenu umjetnost Evrope, a zatim dvije godine direktorka Galerije „Gagosijan“ takođe u Londonu – navodi se na zvaničnoj stranici ove galerije.

1905djuravcevic1

Podsjećamo, Đuravčević je predstavljao našu zemlju na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji 2015. godine postavkom „Ti ricordi - Sjećaš li se - You remember“. Stalno nastanjen u Bruklinu, u Njujorku, ovaj umjetnik se obrazovao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Akademiji lijepih umjetnosti i Grafičkoj školi „Il Bisonte“ u Firenci, te na MFA institutu u Njujorku

Do sada je izlagao u širom SAD, u Španiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji i Kolumbiji.

Njegovi radovi dio su kolekcija muzeja Metropoliten u Njujorku, Lijepih umjetnosti u Bostonu, „Lirik Kabinett“ u Minhenu, Instituta „Munson Williams Proctor“, Biblioteke Njujorka, Muzeja Bruklina, Univerziteta Kolumbija, Biblioteke San Franciska, Univerziteta Ajova, muzeja u Springfildu, Smith koledža i Univerziteta Harvard.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar