Pukotina na Antarktiku: Gore je nego što se mislilo (VIDEO)

Naučnici su otkrili zašto se džinovska pukotina u Antarktiku širi tolikom brzinom, i saopštili da je problem mnogo veći nego što se mislilo.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 14:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do 2014. godine, pukotina na grebenu Larsen C nije se širila gotovo uopšte. 

Ispostavilo se da je presjecala specijalnu vrstu leda, raspoređenog u pojasevima zvanim ‘zone suture’ (zone šavova). 

One se sastoje od mješavine morske vode i leda drevnih glečera, a naučnici su otkrili da se pukotine šire znatno sporije kada prolaze kroz takvu vrstu ledene strukture. 

Zone suture tako štite ledene ploče od raspadanja i samim tim spriječavaju rast globalnog nivoa mora. 

Štitile su i jednu od najvećih ploča na Antarktiku, sve dok 2014. pukotina nije počela da se probija kroz jednu od zona. 

Za samo nekoliko mjeseci, procijep je postao dvostruko duži i još raste, što znači da će se u okean uskoro otisnuti ogromna santa leda. 

Međutim, to nije sve. 

Postoji još nekoliko pukotina koje bi mogle da dovedu do dodatnog razlamanja i oslabljivanja ploče, ali se ne zna kada bi to moglo da se dogodi. 

Pitanje je, dakle, dana kada bi i one mogle da se nađu u okeanu, i dovedu do dodatnog rasta globalnog nivoa mora. 

Širenje velike pukotine na Larsenu C u međuvremenu spriječava nekoliko preostalih zona suture. 

 

Komentari: 2

Zoran Ilinčić

19. 05. 2017 - 19:47

Jedino logično objašnjenje za ovakve pojave je da se dešavaju kada na različitim djelovima ogromnih ledenih santi imamo situaciju da je količina padavina različita u istom vremenskom periodu. To uslovljava da naslage snijega i leda na različitim zanama rastu različitim brzinama, što opet uslovljava da se počinju značajno razlikovati pritisci na donju površinu sante. U određenom trenutku, kada ta razlika težina suprotnih zona sante postane veća od kohezionih sila leda na mjestu njihovog dodira, dolazi do pucanja sante, tj. pojavljuje se pukotina koja relativno brzo raste.
Slobodasn Gluščević

23. 05. 2017 - 14:01

A kako misle da će se povećati nivo mora? Pa led je na moru i neće povećati nivo mora ni za mikron jer kad se istopi zauzeće upravo onu zapreminu koja se nazi ispod nivoa mora. Inače sav led da se uistopi u sva voda da se slije u more, nivo svjetskog mora se ne može povećati više os 60 cetimetara, odnosno ako se uzme u obzir voda na kopnu i vazduhu, koja nikada ne dolazi u more ne može se nivo mora podići vuiše od 30 centiemtara, a kada se uzme u obzir i dio kopna koji bi se poplavio zapravo je povećanje nivoa oko 15 centimetara. Nego nešto ovih dana ne primjećujem otopljavanje, zapravo se posmrzavasmo.
Novi komentar