Darmanović: Pridruženje EU očuvaće stabilnost na Balkanu

Regionalna stabilnost Zapadnog Balkana umnogome zavisi od nacionalnih opredjeljenja ka daljem razvoju i nastavku procesa proširenja EU, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je učestvovao na 127. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope koja je održana u Nikoziji.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 14:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Crna Gora je značajno odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, a pristupanjem NATO-u će doprinijeti nacionalnom i regionalnom bezbjedonosnom okviru. Posvećenost EU procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana će održati stabilnost Regiona imajući u vidu zajednički regionalni konsenzus o ovom pitanju“, ocijenio je Darmanović.

Darmanović je tokom izlaganja podsjetio da se ove godine obilježava deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope (SE) i kazao da će naša država nastojati da doprinese daljoj afirmaciji SE, kao odgovoran i konstruktivan član.

se

Šef crnogorske diplomatije je izrazio podršku naporima generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda u cilju pronalaženja i zaštite prava djece migranata u Evropi kako bi im se obezbijedila mirnija i prosperitetnija budućnost.

Govoreći na temu borbe protiv terorizma, Darmanović je ponovio da će Crna Gora nastaviti da podržava sve napore za zaštitu i prevenciju terorizma u svim njegovim oblicima u Evropi, kao i na globalnoj sceni , poštujući ljudska prava i vladavinu prava. „Moramo da se borimo da izvore terorizma sasječemo u korjenu kroz zaustavljanje radikalizacije koja vodi ka terorizmu, kroz borbu protiv nasilnog ekstremizma, kao i kroz spriječavanje aktivnosti stranih boraca terorista“, zaključio je Darmanović.

Na sjednici Komiteta ministara SE, ministri spoljnih poslova usvojili su nove smjernice za poboljšanje podrške i naknadu za žrtve terorističkih napada u svih 47 država članica, koje se ogledaju u preduzimanju odgovarajućih mjera uključujući besplatnu hitnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, kao i obezbjeđenje informativnih punktova za žrtve, pristup pravdi i blagovremenu nadoknadu.

se-2

Na marginama sastanka Komiteta ministara SE, ministar Darmanović imao je bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Komentari: 0

Novi komentar