Pjesme Vislave Šimborske - nova predstava Varje Đukić

Monodrama „Malo o duši“ koju je prema djelu pjesnikinje Vislave Šimborske, adaptirala i režirala prvakinja CNP-a Varja Đukić, biće premijerno izvedena 24. maja na sceni Centra za kulturu Tivat.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sam komad čini odabranih 14 pjesama iz zbirke „Trenutak“, koju je prevela Biserka Rajčić. U predstavi još učestvuju Nina Perović, koja je komponovala muziku, te violinistkinja Ana Rašović.

- Izbor je „diktirala“ dramaturška ideja da se u tri „nivoa“ razvije monološka, dijaloška i konačno poezija koja izlazi svjesno tematski u dijalog, ne samo sa čitaocem pojedinačno, već sa grupama, narodima, čovječanstvom. Dramturgiju adaptacije formirala sam u tri segmenta. Proces rada na predstavi bio je tragalački u svakom od pozorišnih „jezika“: glumi, govornoj fakturi, muzici, koreografiji, likovnosti, korišćenju audio i video elemenata kojima možemo doprijeti do spoznaje cjelovite biografsko poetske uloge Vislave Šimborske na stavove o sopstenim egzistencijama... U scenskoj formi, interpretirati djelo pjesnikinje Šimborske potrebno je kako bi egzistencijalne teme koje njena poezija artikuliše, podstakle gledaoce na kreativniji doživljaj svijeta, sopstvene pozicije i uloge – istakla je Đukić.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Ratkovićevih večeri poezije.

Komentari: 0

Novi komentar