Mirković: Martinović borbom za zaštitu umjetnosti prikriva nekolegijalan gest

Svi problemi u kulturi koje kao razlog otkazivanja svog nastupa navodi Ratimir Martinović, odavno su poznati. Neće ih riješiti on sam, niti će biti riješeni preko noći, a pogotovo ne na ovakav način, istakao je direktor Muzičkog centra Crne Gore, Žarko Mirković.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 17:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

- O njima se moglo razgovarati i prije i poslije koncerta, tako da je ovaj vid njegove borbe za zaštitu umjetnosti ipak samo magla kojom pokušava prikriti krajnje neprofesionalan i nekolegijalan gest – dodao je on.

Mirković se javnosti obratio zvaničnim saopštenjem, kako je to juče i najavio Portalu Analitika. U njemu iznosi svoj stav povodom jučerašnjeg otkazivanja nastupa pijaniste i prvog čovjeka KotorArta Ratimira Martinovića sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Saopštenje prenosimo integralno.

Premda je dva dana proveo sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na probama u Podgorici, pijanista Ratimir Martinović nije saopštio da otkazuje svoj nastup nikom od zvaničnih lica u Muzičkom centru Crne Gore. Pred generalnu probu u Beogradu stiglo je njegovo pismo, čije čitanje nijesam dozvolio, jer generalna proba ne služi čitanju saopštenja, već posljednjoj provjeri umjetnika pred nastup. Istovremeno sam mu poručio da se nakon probe može lično obratiti orkestru, što on nije učinio.

Ratimir Martinović dobro zna uslove u kojima radimo, jer je dva puta bio naš gost. Ti uslovi, koji su daleko od idealnih, bili su isti za dvije stotine domaćih i inostranih solista sa kojima smo do sada sarađivali, ali zbog njih niko nije otkazao nastup. Profesionalci otkazuju nastupe zbog bolesti ili nespremnosti, a nikako zbog zagušljivosti ili promaje. Na žalost, nigdje u Crnoj Gori, uključujući i Kotor, uslovi za održavanje koncerata nijesu mnogo bolji, pa se zbog toga koncerti ne otkazuju.

Svi problemi u kulturi koje kao razlog otkazivanja svog nastupa navodi Ratimir Martinović, odavno su poznati. Neće ih riješiti on sam, niti će biti riješeni preko noći, a pogotovo ne na ovakav način. O njima se moglo razgovarati i prije i poslije koncerta, tako da je ovaj vid njegove borbe za zaštitu umjetnosti ipak samo magla kojom pokušava prikriti krajnje neprofesionalan i nekolegijalan gest.

Suočen sa otkazivanjem soliste u zadnji čas i medijskim pritiskom, Crnogorski simfonijski orkestar je pokazao izuzetnu odgovornost i profesionalizam i svojom interpretacijom dostojanstveno odgovorio na otvorenu provokaciju. Uprkos svemu, ovogodišnji koncert u Beogradu povodom Dana nezavisnosti, ipak neće biti upamćen po medijskom egzibicionizmu Ratimira Martinovića, već po izvanrednom nastupu našeg ansambla i ovacijama kojima ih je ispratila prepuna dvorana Kolarčeve zadužbine.

Komentari: 11

beautiful Montenegro

19. 05. 2017 - 17:40

Čestitke Muzičkom centru, čestitke Simfonijskom orkestru!
srami te se zajedno

19. 05. 2017 - 18:28

Trebalo bi da vas je sve zajedno sramota. Posebno vas iz Muzičkog centra i Ambasade C.Gore, koji organizujete Dan nezavisnosti u Beogradu i pravite onoliko negativne atmosfere i lošeg odnosa oko ovog praznika. Taj praznik. kada se već organizuje u Srbiji, treba da organizuju tamošnji Crnogorci uz asistenciju matičnih institucija, ali je ovaj Ambasador(Đaga) izgleda ugasio njihovo djelovanje pa se sada "pere" od nepočinstva koje je napravio.... Kažu da se falio kako je on ambasador u svojoj zemlji.....tako je to braćo Crnogorci..daleko ćemo dogurati sa ovakvima...
Elegija

19. 05. 2017 - 18:51

Izvrćete Ratimirove riječi, Žarko, i banalizujete sve što je u pismu napisao, spinujete kao da ste pravi političar! A to što su "svi upoznati sa problemima u kulturi", a o tome ćute - to je ogroman dio problema!
Žarko

19. 05. 2017 - 19:04

Sramno je što je učinio Martinović, ali od takvog čoveka i umetnika se zbog nespremnosti i mogao očekivati ovako ružan čin. A vi gospodo iz Ministarstva kulture i dalje proglašavajte njegov KotorArt za manifestaciju od izuzetne važnosti za Crnu Goru i dozvolite mu da stotine hiljada eura prigrabi za sebe. Sve ostale manifestacije u Crnoj Gori zajedno nemaju toliku finansijsku podršku države koliko KotorArt. Ne bi takav pijanista nigde nastupao da mu nije kotorskog festivala. Pitanje je da li bi i redovnu profesuru imao, jer se kao pedagog svakako nije istakao, da na primorju o trošku države nije gostio kolege iz Novog Sada tokom manifestacije...
T

19. 05. 2017 - 20:11

O, dušo, šta li ti je to Ratimir učinio? Svojim djelima nekako spriječio da ti, natprosječno talentovana pijanistkinja, razviješ svoju karijeru? Biće ipak da si malo isfrustrirana...
kad-tad

19. 05. 2017 - 20:45

svi ste malo ...pobrkali...proradila s e r p s k a...krv .....
Bokeljski analitik

19. 05. 2017 - 21:48

Gospodin direktor izgleda nije uspio analizirati pismo i namjere maestra iz malo dubljeg, drugacijeg ugla. Pored navedenih uslova i zamjerki, čovijek je lepo napisao(jedan od) glavnih razloga otkazivanja, a to je gašenje KotorArta o kome se na sva usta priča ovih dana u čitavoj zemlji a ne samo u Kotoru. Taj čin ministarstva je sraman i iz tog razloga je čovjek, koji je direktor istog festivala, u znaku protesta i promjene situacije-otkazao koncert. Direktor nije glup, ali mu se ta pozicija ocigledno dopada jer ostaje van političke priče koje smo svi svjesni.
DUNJA.

19. 05. 2017 - 21:52

Ne može direktor da shvati/prihvati// da je MUZIKA iznad politike.
Nik Mar

19. 05. 2017 - 22:00

Budite malo konstruktivni, a ne samo da se prepirete ko će koga! Želimo da znamo hoće li biti KotorArta ove godine
Anoniman

19. 05. 2017 - 22:22

Mene zanima kad ce biti zavrsena zgrada Muzickog centra. Dugo se ,,zida"...vise me to interesuje nego sta Mirkovic misli o gestu pijaniste.
DANICA.

20. 05. 2017 - 22:33

Direktor Muzičkog Centra CG tzv. je kao zla kob muzičke umjetnosti naše države. On MCCG smatra svojom prćijom i mjestom za ucjene muzićara a i svoje enormno bogaćenje. Materijalno, nikako umjetničko. Umjetnost ga najmanje zanima. Nažalost, on je vlast, ovo će još dugo potrajat.
Novi komentar