Pljevaljski sir, drugi zaštićeni crnogorski proizvod

Danas je u Pljevljima saopštena još jedna dobra vijest za crnogorsku poljoprivredu. Pljevaljski sir zaštićen je oznakom porijekla. Crna Gora je time dobila drugi zaštićeni proizvod, nakon što je prije nepunih pola godine zaštitu dobio Njeguški pršut, saopšteno je iz ministarsva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Objavljeno: 19. 05. 2017 - 22:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim povodom, ministar poljoprivrede Milutin Simović se u Milet bašti, tokom posjete Pljevljima, susreo sa članovima Udruženja proizvođača „Pljevaljski sir“ i čestitao im na ovom značajnom uspjehu.

„U odnosu na ono po čemu je do sada bio prepoznatljiv pljevaljski sir, a to je kvalitet, specifičnost, autohtonost i bezbjednost, taj proizvod dobija dodatu vrijednost koja će na tržištu, siguran sam, biti posebno vrednovana. Siguran sam da će zaštita pljevaljskog sira obezbijediiti novu i bolju tržinu vrijednost ovog proizvoda i donijeti dobro svim vrijednim domaćinima koji se bave ovom proizvodnjom“, kazao je ministar.

Simović je iskazao odlučnost Ministarstva da nastavi i u narednom periodu da radi na razvoju ovog proizvoda, aktivnosti  udruženja, ali i svih ostalih udruženja proizvođača koji koja žele da stvaraju dodatu vrijednost.

„Siguran sam da ćemo u narednom periodu zajedno slaviti brojne pobjede. Bićemo i dalje u komunikaciji sa vama, posebno na terenu, kako bi osjetili probleme, potrebe, dogovorili se šta da uradimo da ostvarimo nove uspjehe“, kazao je ministar Simović.

U tom pravcu, je kako dodaju iz ministarstva, na kraju današnje posjete Pljevljima ministar Simović, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima Unije stočara sjevera, i razgovarao o mogućnostima za unapređenje uslova za razvoj stočarske proizvodnje i postizanje veće konkuretnosti tog sektora.

“Cilj sastanka je da se čuju sugestije, predlozi, kako bi razmotrile i uvažile njihove inicijative u narednom periodu ugrade u razvojne politike. Značajan broj ranijih sugestija Unije stočara ugrađen je u ovogodišnji Agrobudžet”, dodaje se.

Komentari: 7

marka

19. 05. 2017 - 22:41

Na pijacu je vec odavno kad pitas svaka krtola je sa Krnova, sir izPljevalja prsut sa Njegusa i tako u zavisnosti od afiniteta musterije. Bolje se prodaje a sad ti utvrdi jeli otud ili iz Cacak.
Kupujem i jedem

19. 05. 2017 - 23:21

PV sir. Ali, PV su najzagađeniji grad, što će reći da je zagađena i trava. Onda kravice popasu travu...
Kupujes, jedes, ser..

20. 05. 2017 - 10:08

Ne pasu krave travu u centru grada... Nakon PG i NK, povrsina pljevaljske opstine je najveca u CG. Minimalan dio te povrsine cini grad sa prigradskim naseljima (koji je zagadjen, narocitio u zimskom periodu). Zbog kombinacije svjezeg vazduha i idealne nadmorske visine, veliki broj sela u Pljevljima ima karakteristike vazdusne banje. U tim uslovima krave pasu travu, a PV sir je bio oduvijek poznat po tome sto se prilikom proizvodnje izuzetna paznja poklanjala higijenskim uslovima, koji su bili gotovo sterilni.
sve sto valja izPljevalja

20. 05. 2017 - 12:10

Jes no kako cete ga zastititi kad ne mozes industijski upakovan i markiran proizvod ? Svako ko prodaje sir moze reci ovo je izPljevalja . Jedino da u svako kilo sira dodate po malu kasicicu uglja iz Acovog rudnika kao zastitni znak he he . Salu na stranu zalosno je CG nema ozbiljniju fabriku sira sa jedionstvenom recepturom no zavisi kako je domacica raspolozena pa neki put baci saku a neki dvije soli . Jedna kaca vaka druga naka, jedan masan drugi posan . Pa onda popjaci probajuci najedes dzabe se i ne moras ni kupovati .
U pravu si,

20. 05. 2017 - 12:57

nisam razmišljala o zagađenosti. Više ne kupujem pljevaljski sir.
jedi ne boj se

20. 05. 2017 - 14:17

Kasno ti je sad vec si se inficirala sa mikrocesticama. Kad duva Sjeverac dobaca do Titograda . Sta je to to vazdusne linije 50-100 km. Kad donese prasinu iz Sahare a nece smog izPljevalja .
skola sira

20. 05. 2017 - 15:17

Trebalo bi na TV Pljevlja u jutarnjem programu kad se krave pomuzu da dovedu nekoliko najboljih domacica iz kraja i jednog tehnologa da uzivo pokazu ostalima tacan nacin pripremanja pljevalskog sira i tacne kolicine dodataka na 1 l mlijeka ( sirilo ,so i ostali zacini) . Upakovan u posebnoj tipiziranoj ambalazi plasirati na domace i svjetska trzista sa natpisom Wild Bauti of Pljevlja MNE.
Novi komentar