Narodna banka Srbije jednim klikom poslala 175.000 eura - prevarantu

I Narodna banka Srbije je žrtva sajberkriminala: 175.000 eura završilo je na računu sa lažnog mejla. IT stručnjaci objašnjavaju da potpuna zaštita na mreži ne postoji, ali da postoje brojne mjere kojima se takve prevare mogu spriječiti.
Objavljeno: 26. 05. 2017 - 23:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pecao prevarant i upecao - Narodnu banku Srbije... Liči na početak nekog vica, ali prestaje to da bude kada je jednim klikom NBS ispunila želju vrijednu 175.000 eura i nasmijala samo jednu osobu.

- U ovom trenutku nismo u stanju da Vam pružimo bliže informacije, u cilju neometanog vođenja istrage. NBS je blagovremeno obavijestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih djela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču - saopštili su iz NBS.

I dok NBS negira da je pretrpjela sajber-napad, priča ide ovako: hologramska folija koja se koristi u zaštiti novčanica i dokumenata kupljena je uplatom na račun u poljskoj banci. Međutim, poštu sa tim uputstvima NBS nije dobila od kompanije sa kojom inače sarađuje, već od prevaranta koji je iskoristio adresu dobavljača, ali je u njoj promijenio jedno slovo, pa je novac završio na samo njemu poznatom mjestu.

Tzv. fišing prevara nije ništa novo. NBS je prošla daleko bolje nego, recimo, Centralna banka Bangladeša kojoj je prošle godine preko mreže opljačkan 81 milion dolara. Samo u posljednje tri godine, šteta od internet prevara iznosi 5,3 milijardi dolara. Prevareni subjekti su u prosjeku gubili 218.000 dolara.

Izvor: B92/Thinkstock.com

Komentari: 0

Novi komentar