NOVAKOVIĆ: Nedovoljno novca za projekte NVO

Predložene izmjene i dopune Zakona o nevladinim organizacija (NVO) nijesu kvalitetne i održive, saopštila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković, navodeći da je ključni problem što je nedovoljno novca opredijeljeno za projekte NVO.
Objavljeno: 28. 05. 2017 - 16:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Svakako da unutar NVO sektora postoje različiti stavovi u vezi sa tim koje djelove zakona treba mijenjati i na koji način, ali je činjenica da predstavici NVO predloženim rješenjima nisu zadovoljni", rekla je Novaković agenciji Mina.

Ona je podsjetila da je CRNVO članica Koalicije NVO Saradnjom do cilja, u kojoj je još 100 NVO.

Kako je rekla Novaković, Koalicija je saglasna da je ključni problem iznos sredstava koji se planira opredijeliti za projekte NVO, u skladu sa tim Zakonom.

Ona je saopštila da je taj iznos 0,2 odsto tekućeg budžeta i dodatnih 0,1 odsto za kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije (EU).

Novaković je precizirala da bi, po tom rješenju, za projekte NVO iz 19 oblasti od javnog interesa bilo izdvojeno oko 1,7 miliona eura.

"Tolikim iznosom gotovo je nemoguće finansirati sve servise, usluge i projekte NVO u Crnoj Gori", smatra Novaković, i dodaje da od toga neće štetu imati NVO sektor, već korisnici servisa, usluga i proizvoda NVO, odnosno građani Crne Gore.

Kako je kazala, predlagači Zakona pokazali su otvorenost za predloge NVO sektora, dok na dnevni red nije došlo pitanje iznosa finansijske podrške.

Prema riječima Novaković, predlog Koalicije NVO Saradnjom do cilja bio je da se za projekte NVO izdvaja jedan odsto tekućeg budžeta, i on je odbijen.

Vlada je, kako je kazala, ponudila alternativu sa velikim umanjenjem – 0,2 odsto, i 0,1 odsto za kofinansiranje EU projekata.

"Sa druge strane, predloženi koncept, procedure i sistem finansiranja u velikom dijelu smatram kvalitetnim, ali se on ne može implementirati bez sredstava", saopštila je Novaković.

Ona je navela da, s obzirom na sastav parlamenta, očekuje da će poslanici usvojiti ono što stigne od Vlade.

Stoga, prema njenim riječima, još uvijek pokušavaju da utiču na Vladu i rješenje koje će poći prema parlamentu.

"Najavu ministra pravde, Zorana Pažina, o spremnosti za preispitivanje zakona doživljavamo odgovornom i ozbiljnom, te očekujemo pisani predlog Vlade o mogućnostima intervencija na zakonsko rješenje", poručila je Novaković.

Kako je kazala, o pitanju izmjena i dopuna Zakona o NVO su već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama.

Mina

Foto: RTCG

Komentari: 10

Biće para

28. 05. 2017 - 16:46

A bruka ostaje za vječnost! Većina NVO radi protiv Crne Gore
mala od celavoga

28. 05. 2017 - 18:03

Svakako NVO treba dati novca.Jako je interesantno da ih ima puno.Nije jasno kako se formirju.Sve sami izvrsni direktori.SAMOPROGLASENI.Bez ikakve konkurencije.Dolaze nezvani i traze novac.Strucnjaci za sve i svasta.Cudo nevidjeno.
LUKA P

28. 05. 2017 - 19:17

Neka ih finansiraju oni za cije interese rade. Za gradjane ne SIGURNO!!!
kako da ne

06. 06. 2017 - 03:15

Ajte, molim vas, vi i vaše NVO. Skinite se malo sa grbače države. Ovamo povećavaju pdv, smanjuju plate, nedovoljno davanja za socijalu i još more stvari, a nevladin sektor oće pare od države. Bolje da ste državni sektor pa da se zna. Tražite donacije, a ne budžetske pare. I ne samo to: pola vas je lezilebovića i šlapatora, malo vas je sa vidljivim rezultatima. Brojnost tih organizacija je da bog sačuva... Najviše je psovača države, a hoćete pare...
sramotno

06. 06. 2017 - 03:24

"Kako je kazala, o pitanju izmjena i dopuna Zakona o NVO su već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama." Ama ni centa ne biste dobili da se ja pitam. Pogotovu što ste "već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama.". SRAM VAS BILO, ZAJEDNO SA TIM ADRESAMA. UCJENJIVAČI! Pažin da uskladi pare sa akcijom punjenja budžeta, a ne da vam daje milione.Ima li iko da ozbiljno kontroliše vaš rad?
da ne vjeruješ

06. 06. 2017 - 03:29

"već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama." Čudno da se opozicija nikad nije oglasila povodom ovih organizacija koje sisaju državne pare i ucjenjuju špijunažom! Bolje te milone rasporediti na ljude kojima je zaista potrebna pomoć bez ovih "nvo posrednika"
pljačka države

06. 06. 2017 - 03:34

NEMA POTREBE ZA FINANSIRANJEM STOTINA NVO ORGANIZACIJA U CG. DA LI JE IKO IKAD ISPITAO NJIHOV STVARNI UČINAK? To su paraziti na grbači naroda. Ukinuti to finansiranje svega i svačega, a pomoći direktno ugrožene slojeve. U pitanju su milioni eura godišnje.
Kriminalno

06. 06. 2017 - 03:39

"Kako je kazala, o pitanju izmjena i dopuna Zakona o NVO su već informisali neke važne aktere u međunarodnoj zajednici, što će učiniti i u slučaju negativnog odnosa Vlade prema mogućim intervencijama." NE MOGU DA VJERUJEM DA JE OVO OVA ŽENA NAPISALA. OVO JE KRIMINAL. E zapamtila bi ti kad bi od mene dobila pare da sam ikakva vlast.
nenad mne

28. 07. 2017 - 13:04

A možete li mi nabrojati tih 19 oblasti od javnog interesa!Sami se organizuju,odrede šta je to od javnog interesa pa na državnu kasu!Malo im 1,7miliona!Dakle svakoj organizaciji po,skoro,90000€ godišnje,i to je malo,za nešto što niko ne ocjenjuje,no oni sami.Ako mislite da ću kao, građanin,biti oštećen,grdno se varate,jer sam slušao izlaganja vaših "stručnjaka".Da bi bili sigurni za neki drugi grant na kraju izlaganja-"dole vlada"-i stručnost im je zagarantovana.
Slobodasn Gluščević

14. 12. 2017 - 13:21

Pa ako ste toliko značajni kako sami ne zaradite, ili možda ne prijavljuete zarade
Novi komentar