Razmirice oko KotorArta: Politikom po leđima stvaralaca

„Država podstiče i pomaže razvoj prosvjete, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke i tehničke kulture. Država štiti naučne, kulturne, umjetničke i istorijske vrijednosti“, stoji u Članu 77 Ustava Crne Gore - Nauka, kultura i umjetnost.
Objavljeno: 31. 05. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za Međunarodni festival KotorArt do prošle godine su znali oni koji prate kvalitetne umjetničke programe u Crnoj Gori - iz zadovoljstva ili zbog posla - te Kotorani i njihovi gosti koji u ovom gradu borave od kraja juna do sredine avgusta. Samo na prošlogodišnjem, VIII KotorArtu priređena su 254 programa koje je vidjelo više od 45.000 posjetilaca, što ovu manifestaciju svrstava u red najposjećenijih u regionu.

Posljednjih mjesec dana, uz pokrenutu polemiku oko toga treba li nam i ovaj festival i da li država i opština sa novom vlašću imaju novca za njega, našao se u centru pažnje i onih koji do tada jedva da su čuli za njega. U igri su, naravno, politika i novac... Jer, rekli bi mnogi za koje su ovakvi događaji isto što i pijaca subotom – prilika da vidite poznanike i proćaskaju s njima - zbog čega kultura postoji nego da bi neko od nje (dobro) zarađivao?!

Umjetnost za potkusurivanje: Činjenica, kulture i umjetnosti nema bez „podsticanja, pomoći i zaštite“ države, kako i stoji u najvišem pravnom aktu Crne Gore. U razvijenim zemljama ovakve potrebe smatraju se elementarnim pravom svakog čovjeka, poput prava na rad i odmor.

- Pored izvrsnosti programskih aktivnosti, šest programskih segmenata KotorArta - Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt Premijere, KotorAPSS, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa -troši na programske sadržaje više od 80%ukupnog godišnjeg budžeta koji 2016. godine iznosi 629.000 eura.

Festival je 31% sredstava obezbijedio kroz komercijalna sponzorstva, što ga čini pozitivnim izuzetkom u diversifikaciji finansijskih sredstava među umjetničkim festivalima u Crnoj Gori – istakli su iz uprave KotorArta na kraju prošlogodišnjeg izdanja, uz podsjećanje da su nemali iznos potrošili upravo u Kotoru za boravak učesnika festivala.

3105penderecki

Kako se odjednom od uspješne festivalske priče došlo do marginalizovanja jednog ovakvog kulturnog događaja?

Sve je javno počelo onog trenutka kada je prvi čovjek KotorArta Ratimir Martinović odbio da nastupi sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Beogradu povodom Dana nezavisnosti. U otvorenom pismu takvu odluku pravdao je lošim stanjem u crnogorskoj kuluturi. Uslijedilo je odgovor minstra kuture Janka Ljumovića koji je tvrdio da taj gest ima veze sa odlukom da se ne podrži KotorArt, te da nije baš sve uredu sa izvještajiima o utrošenom novcu koje je festival dostavljao. Prepiska se nastavila, a dobro upućeni kažu da je prste u sve uplela - politika. Na vlasti u Kotoru sada je opozicija, a svemu je doprinijela loša međusobna komunikacija predstavnika lokalne i državne vlasti, kao i sa organizatorima festivala, jer godinama postoji tek na nivou (jednostranih) saopštenja, izjava podrške, prenošenja stavova...

U bitci za prevlast nad zaštićenim gradom Kotoromi KotorArtom, jedinim festivalom u Crnoj Gori koji je od 2009. godine pod kontinuiranom zaštitom UNESCO-a, umjetnici i stvaraoci su postali moneta za potkusurivanje kadrova opozicione lokalne vlasti i Vlade. Svi su odjednom čvrstog stava da treba raditi prema odlukama, od kojih su neke donešene prije skoro deset godina i nikada sprovedene u djelo.

3105janko

Festivali i/ili NVO: Za ministra Ljumovića više ne postoji mogućnost da KotorArt, kao festival od nacionalnog značaja, bude finansiran kroz sistem nevladinih organizacija, iako su svi troškovi godinama pravdani na vrijeme i u potpunosti. Takođe, smatra da su – osim Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Don Brankovih dana muzike - „svi ostali konstituenti Festivala imali privremeni ili povremeni karakter, što ukazuje na to da ni nakon skoro decenije postojanja, on još nije programski utemeljen i definisan“.

- Ministarstvo kulture je dužno da primjenjuje normativna akata u polju kulture, Program razvoja kulture, da realizuje modele finansiranja koji su transparentni i koji podrazumijevaju ista pravila za sve aktere kulturnog sistema – precizira on.

Ovakvi stavovi ne bi bili sporni da se insistiranje na izostanku podrške nije poklopilo sa dolaskom nove lokalne vlasti u Kotoru koja, pak, ima svoje razloge za (ne)podržavanje pojedinih segmenata festivala. Opština Kotor je za svoj najveći i najmasovniji događaj tek nedavno odredila koga će i koliko finansirati.

3105jokic

- Opština Kotor je ove godine izdvojila 202.000 eura za Međunarodni festival KotorArt i to: 100.000 za Festival pozorišta za djecu, 90.000 za Don Brankove dane muzike i 12.000 za Međunarodni festival klapa Perast. Ovo su tri noseće i glavne manifestacije festivala, pa su kao takve i prepoznate. Pjaca od filozofa i KotorAPSS nisu predviđeni programom kulturnih manifestacija i o njihovoj eventualnoj kandidaturi za finansijsku podršku odlučivaćemo kada i ukoliko dobijemo zvaničnu aplikaciju. Do ove godine, ove manifestacije su finansirane na osnovu sporazuma ministarstva i opštine - kazao nam je predsjednik opštine Vladimir Jokić.

S druge strane, ministar kulture je u ponedjeljak ozvaničio da će „uputiti prijedlog odluke Opštini Kotor da Ministarstvo kulture finansira u ovoj godini tri manifestacije koje je i Opština Kotor svojom odlukom finansijski podržala“:

- Za 25. Kotorski festival pozorišta za djecu 30.000 eura za organizaciju festivala i 10.000 eura za pripremu Monografije „25 godina Kotorskog festivala pozorišta za djecu“ i izradu dokumenta „Strategija razvoja umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori“;  Za 16. Don Brankove dane muzike 30.000 eura, i za 16. Međunarodni festival klapa 10.000 eura – naveo je Ljumović.

3105dijana

Nekome malo, nekome ništa: Bez podrške, ali i konkretnog objašnjenja – na način na koji su to dobili ostali u okviru KotorArta – ostali su Pjaca od filozofa i KotorAPSS.

- U ovom trenutku, svi u KotorAPSS timu smo veoma fokusirani na profesionalnu i moralnu obavezu prema pozvanim učesnicima, prijavljenim studentima, publici u Kotoru i Crnoj Gori. U našem fokusu je da obezbijedimo sve neophodne uslove da se program održi u kapacitetu u kojem smo ga i predvidjeli. Uskoro izlazi kompletan program i lista učesnika i primljenih studenata – kaže direktorica Ljetnje škole arhitekture - KotorAPSS Dijana Vučinić.

No, nezavovoljni su i oni koji su dobili novac, jer je to daleko od očekivanih iznosa.

3105marijab

Marija Backović, članica umjetničkog odbora i PR Kotorskog festivala pozorišta za djecu precizirala kako su od svog osnivača, Opštine Kotor, dobili pak 110.000 eura, te da su od Ministarstva potraživali 80.000 eura - za festival, monografiju, strategiju i premijeru predstave „Surogat“.

- U odnosu na naš prošlogodišnji budžet, za jubilarno izdanje napravili smo plan i program oslanjući se na to da situacija ne može biti gora - već bolja. Sredstva koja su nam opredijeljena od strane Ministarstva nisu dovoljna da to realizujemo i definitivno ćemo biti primorani da umanjimo broj programa. Smatramo da glavni program ne smije da trpi, pa će on ostati nepromijenjen, ali će se umanjenje odraziti na prateće programe. U kojem obimu, vidjećemo nakon pregovora s Opštinom – rekla nam je ona te zabrinuto dodala kako je „ključno pitanje da li će KotorArt izgubiti status manifestacije od nacionalnog značaja“.

Tužilaštvo - nova pozornica: Za sada je jedino jasno da manje od mjesec pred početak IX KotorArta, neće početi rad na formiranju neophodne javne ustanove koja bi vodila festival, te da Ministarstvo neće potpisati Sporazum o organizovanju Međunarodnog festivala KotorArt za 2017. godinu. A, kako se najavljuje, biće posla i za Tužilaštvo.

Ministar tvrdi da se nijesu se stekli uslovi da Ministarstvo kulture potpiše model Sporazuma i dodaje „Opština Kotor u svemu što inicira Ministarstvo kulture vidi politički pritisak, i ide korak dalje sa tvrdnjom da je u pitanju politički pritisak Vlade Crne Gore“.

Iz Opštine Kotor, pak, već sada najavljuju rezove „novim uslovima“ za podršku kulturi, a u međuvremenu će dokumentaciju poslovanja cijelog KotorArta „prikupiti, sistematizovati i poslati pravosudnim organima – prije svega Tužilaštvu“, jer smatraju da tu i za njih ima posla.

3105ratimir

Na prijetnje Tužilaštvom za sada su se oglasili samo iz Don Brankovih dana muzike na čijem je čelu Martinović, a koga je upravo Ljumović - nekada jedan od rukovodilaca KotorArta, a danas ministar kulture - optuživao da ne dostavlja redovno izvještaje.

- Don Brankovi dani muzike nemaju razloga za brigu oko finansijskih izvještaja. Osam godina ih uredno šaljemo i nikada - ni zvanično ni nezvanično - nismo dobili primjedbu, zamjerku ili sugestiju na njihov sadržaj. Sve do sada, do maja 2017. godine – naveli su iz ovog festivala.

Dok iz Opštine Kotor i Ministarstva kulture objašnjavaju sebi i javnosti ko je prekršio više pravila i odluka, ignorisao i bio neodgovoran, KotorArt ostaje na leđima umjetnika. Kao da su upravo oni kršili pravila i odluke, ignorisali i bili neodgovorni...

Umjesto novih prilika i mjesta gdje bi umjetnici slobodno stvarali i svijetu pokazali da su njegov ravnopravni dio, mi se hvalimo onima koji su morali da odu i za čiji uspjeh je ova zemlja najmanje zaslužna. Stvaraoci sada moraju da se privikavaju na to da će njihov kreativni angažman u društvu biti nerijetko shvaćen kao „privatna inicijativa za zaradu“, a ne način da Crna Gora bude na svjetskoj kulturnoj mapi.

Kristina JERKOV

Foto: KotorArt/D. Miljanić, Ministarstvo kulture, Radio Jadran, Kotorski festival

Komentari: 18

NE TO

31. 05. 2017 - 00:25

NASTAVLJA SE SA PRITISKOM DA SE SVE ŠTO JE VRIJEDNO ODNESE IZ KOTORA, KAO ŠTO JE TO BILO SA JUGOOCEANIJOM I STALNOM TEŽNJOM DA SE PRENESE U NEKADAŠNJI TITOGRAD SE REALIZOVALO KADA JE DOŠLA NA VLAST NOVA ELITA I POMOGLA DA SE UNIŠTI OVA KOMPANIJA. TAKO JE I SA JUGOPETROLOM, SA LUKOM KOTOR SE POKUŠAVA, DEVASTIRA SE PROSTOR, POKUŠAVA SE DA SE KOTORART PRETVORI U PODGORICAART I PONESE IZ KOTORA U PODGORICU. KOTOR U SASTAVU BOKE TREBA DA IMA AUTONOMIJU , KAO ŠTO JE I IMAO DO 1945 GODINE KADA SE UJEDINIO SA CRNOM GOROM, A KAKO TO U IZVJESNOM SMISLU NAJAVLJUJU IZ MINISTARSTAVA ODRŽIVOG RAZVOJA.
?!

31. 05. 2017 - 11:17

Ma nemojte - "autonomiju"?! To vas žulja, zar ne? U nedostatku vizije razvoja grada pojavljuju se i takve težnje, tačnije stupidarije, koje se u kontinuitetu pothranjuju iz određenih krugova i usijanih glava koji ništa mudro nisu izveli iz užasa devedesetih. Crna Gora je jedna i jedinstvena, sa svim svojim varijetetima kulturnim i prirodnim što predstavlja dragocijeno bogatstvo a jedan od njenih najljepših urbanih dragulja u kulturnom i arhitekotonskom smislu je grad Kotor.
Festadjun

31. 05. 2017 - 13:46

Kakve nebuloze pricas? Kotoru nista Podforica nije odnijela nego mi sami. Ovaj apss i pjaca se ne finansiraju jer osnivači nisu iz Kotora. To svi dobro znamo.
Kotoranin

31. 05. 2017 - 08:00

Jedina gluplja stvar od ove koju rade sa kulturom u Kotoru je prica o autonomiji i tome da je podgorica nesto napravila Kotoru. Evo ja kotoranin pa to kzem.Dakle katastrofalne planove sve lokalne od DUPova do lokalnih studija donijela je lokalna vlast - kotorani. Koliko znam da ministarstvo cak nije dalo saglasnost na ove planove i sad ih stavlja van snage.Prodaja Fjorda sa katastrofalnim ugovorima - lokalna Vlast - dps ali svejedno iz Kotora. Ono sto se desilo je podgoricu nije zanimao kotor pa nisu od njega budvu napravili, ali takodje se nema dje izaci poslije 11 u starom gradu kad nema kotor arta jer nema zive duse na ulici. Jugopetrol nije podgorica preselila nego oni sami jer im kotor nike dao uslove... sve sami sebi napravili
ludvig van

31. 05. 2017 - 09:17

Da sam mjesto ovog Martinovica jednostavno bih zapalio nedje iz Crne Gole umjesto da gubim zivce i energiju sa primitivcima.
Ima nade za moju Domovinu

31. 05. 2017 - 10:36

..dakle treba samo promijeniti "VLAST" ka u Kotor-Budvu i Novi i odmah se svi "VRĆU" Ustavu i ustavnim normama-oliti članu Ustava. broj 77.kako nam priopći ministar od Kulture-Propagande-Pjesme -Pomjena Pravlasti>(MKPPPP)< na svim nivoima organizovanja-od planina pa do mora od Ulcinja do Novoga..? Bravo vi ga gospon Piperu....
marelica

31. 05. 2017 - 13:08

šta drugo očekivati od janka ljumovica. sve je jasno samo kad ga pogledate
Cetinjanin

31. 05. 2017 - 13:48

Ministar je jos na vrijeme da podnese ostavku. Za jos dva mjeseca djelovanja dokazace da je najgori koji je ikad dolazio.
Petar

31. 05. 2017 - 13:54

I zašto se ne finansiraju svi segmenti? Apss i Pjaca od filozofa? Nema obrazloženja ni od ministarstva ni od opštine. Jer nisu naši Kotorani - misli opština, a za Ministarstvo dobro dođe samo dok ne daju para.
TV

31. 05. 2017 - 15:23

Ne treba zaboraviti da se pozivamo na avnojevske granice. Da potsjetimo AVNOJ je definisao Crnu Goru i Boku. Crna Gora zajedno sa Bokom je ratovala ptotiv fašizma za slobodu, zajedno izglasala skupštinu Crne Gore i Boke (od Petrovca). I što je dogodilo 1945 godine ? Isto što i Crnoj Gori 1918 godine. Nelegitimna skupština pripojila je Boku Crnoj Gori, i od tog trenutka Boka postaje Crnogorsko primorja.Granicu na koju se pozivamo (AVNOJ) , koja je? Prva Apoteka, Bolnica, Štamparija, srednja škola itd. su postojaleu prvo u Boki, pa u Crnoj Gori. Najstarije udruženje pomoraca Bokeška mornarica starija je od Crne Gore 200 godina.Sve to se u zajednici zanemaruje pa prva štamparija u CG je na Obodu, prva bolnica je na Cetinju itd.
Razmirice

31. 05. 2017 - 16:42

"Politikom po leđima stvaralaca". Niti je bilo razmirica niti politike po leđima stvaralaca, niti je falilo para, niti je ko postavljao pitanje oko koncepta, kada je "Kotor artom" gazdovao i "arčio" Đaga Mićunović. Nadamo se da će se tužioc pozabaviti finansiranjem predstava na otvorenom, Mađelijevim troškovima i ostalim iživljavanjima, rasipništvom i otimačinama, a sve "u zdravlje Kotora"!
@Razmirice

31. 05. 2017 - 23:22

Evo sada, na državnoj televiziji, ministar Ljumović je "priznao" voditeljki ("Pravi ugao) da je Kotor art od 2009 do 2013.godine dobijao od Ministarstva kulture, godišnje preko 200.000,00 eura. Tada je direktor bio Mađeli, producent upravo sadašnji ministar Ljumović, predsjednik Organizacionog odbora tadašnji ministar Đaga Mićunović, a svake godine po predstavu je radila njegova supruga Radmila Vojvodić. I to je "priznao" ministar Ljumović pred TV auditorijumom. Dakle, moj komentar "Razmirice", apsolutno je potvrdio, niko drugi do aktuelni ministar kulture.
S.

31. 05. 2017 - 16:43

Prošli ministar se nije mnogo mijesao u svoj posao (iliti - gori se ne može zamisiti! ) , i kao takav mnogima je odgovarao - a najviše KotorArtu . Stizale su pare, pravio se festival ( bez neke koncepcije ) ali sa zvučnim imenima. Dakle, da se razumijemo, ne stoji iza festivala gospodin Martinović, nego (ne male!) pare. Na našu veliku sreću sada je ministar jedan mlad , sposoban i pametan gospodin. Nego , to ne odgovara....
Mujo

31. 05. 2017 - 16:56

HAHA a čuješ li ovo! a ne bi me čudilo da je sam janko napisao ovaj komentar: mlad, sposoban, pametan. a i lijep je, viđu! hahahaha
Liza Loo

31. 05. 2017 - 17:23

Najbolju KONCEPCIJU u sklopu Kotor arta imao je Jankov segment Pisanje grada 2013. godine. Nego se od tada više ne održava. Sigurno je prodao patent za taj ludački koncept. A makse...
Vedran

01. 06. 2017 - 11:58

Nisi mlad, nisi sposoban niti pametan. Samo si poslušan. Sad trpi jer si zbog toga došao. Isto kao kad si opravdavao velike honorare koje si isplaćivao nadređenima.
Baranka

31. 05. 2017 - 16:57

Kakve su ovo gluposti da se Kotoru nešto oduzima jer nije više DPS na vlasti?!!?!??! Evo u Herceg Novom godinama opozicija na vlasti pa je Ministarstvo podrzavalo filmski festival!!!! A tv festivala u Baru ove godine nije bilo iako je u Baru DPS na vlasti. Dosta više s tim nebulozama!!!!
Baranin

01. 06. 2017 - 11:54

Bitno je i koja opozicija. Baru ne treba da bude lako, nego treba da se ugasi ono ruglo od ljetopisa, svake godine samo dovode predstave iz šumadije i sela pored ćuprije
Novi komentar