Protest zbog ćirilice: Džaba im sve, u CG se govori srpski!

Ispred Ministarstva prosvjete u Podgorici okupilo se oko stotinu građana na protestu zbog, kako kažu, "diskriminacije ćirilice". Skup je organizovala NOVA, a njemu su prisustvovali između ostalog i Andrija Mandić, Milan Knežević, Strahinja Bulajić i Slaven Radunović.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ćirilica nije nikakvo crkveno slovo. Ona je nešto najnaprednije što ovaj narod ima. Ćirilica je nešto na čemu je zasnovana ne samo kultura, već i država. Pozivam sve roditelje prije svega da dobro razmisle šta je sloboda i gdje leži napredak", poručio je na početku Božidar Čarmak, predsjednik NVO "Matica Boka".

Nekadašnja profesorka u nikšićkoj gimnaziji Marija Lalatović je rekla da je “ćirilica  jedino autentično u našoj kulturnoj baštini, a sve ostalo je falsifikat. Hoćemo li biti unuci naših predaka, hoćemo li se prepoznati? Dok nas bude bilo, biće i ćirilice", dodala je.

Funkcioner DNP-a Milun Zogović kaže da im je "džaba  sve jer se u Crnoj Gori govori srpski, a ćirilica se pokušava predstaviti kao zastarjela stvar. Ministarstvo prosvjete u ovome ima posebnu ulogu, jer je za štampanje svjedočanstava potrebno posebna saglasnost roditelja što je otvorena diskriminacija ".

19389458-1723729351257497-1854632762-n

Pjesnik Ranko Jovović je rekao da iako okupljenih nema mnogo, njemu jedan vrijedi kao hiljadu.

"Dok ne ode ova vlast, biće neprestana borba za naše, ali teško se sa njima boriti jer su oni niski borci", poručio je Jovović.

19389647-1723729327924166-65800886-n

Funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić je rekao da je problem diskriminacije veliki problem koji treba da se riješi demokratskim sredstvima.

"Tužno je da se diskriminišu djeca. Ovo je fašizam, jer je pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma neotuđivo pravo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem, ali je nastavio kao svoji prethodnici. Ovo je fašizam jer je pravo na slobodnu upotrebu jezika i pisma neotuđivo pravo. Mislili smo da će Šehović koji dolazi iz manjinskog naroda imati više sluha za ovaj problem ali je nastavio kao svoji prethodnici. Ipak, stiže vrijeme demokratije, slobode i pravde”, poručio je Aleksić.

Predstavnici političkih stranaka koji pripadaju Demokratskom frontu, te predstavnici nekoliko nevladinih organizacija, na skup su došli, kako su ranije najavili, zbog poštovanja prava građana te stava da je "čin zatiranja ćirilice, čin veleizdaje istorijske Crne Gore".

Nakon govora na protestnom okupljanju, tročlana delegacija otišla je na sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, a jedan od zahtjeva je da Ministarstvo ima tablu na ćiriličnom i latiničnom pismu.

I. D.

Komentari: 43

Klovn

19. 06. 2017 - 13:56

Koji je ovo ćirilični cirkus.
DF ili ДФ ?

19. 06. 2017 - 15:31

Ovaj besmisleni cirskus sa popovima, kvazi pseudo guslarskim pjesnicima, plemenskim poglavicama i raznoraznim dušebrižnicima srpstva, je u stvari predstava, igrokaz, paradigma ili propagandni trik da se tzv borba za ćirilicu predstavi kao borba za srpstvo. Po njima je, gdje je ćirilica tu je i srpstvo, Srbija itd. Samo još kad čuju da je ćirilica izmišljena od strane grčkih sveštenika modiikacijom grčkog alfabeta i glagoljice. Ćirilica je i pismo koje se, osim u Srbiji gdje se koristi ravnopravno sa latinicom, koristi i u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Makedoniji i kod nas, takođe, ravnopravno sa latiničnim pismom. Toliko o srpskom svojatanju ćirilice (kao i svega drugog što bi im poslužilo za izazivanje konflikata, podjela i svađa u narodu)
ПЛИЗ ДОНТ ВОРРИ

19. 06. 2017 - 19:02

Srbija je pokušala sa ćiriličnim registarskim tablicama... I kad je nastao haos, jer međunarodni standardi propisuju latiničnu reg oznaku, našli su se u velikim problemima i troškovima. Takođe problemi postoje i u identifikacionim dokumentima, diplomama, potvrdama, prepisima, ovjerama i sl. kad ljudima nešta zatreba u inostranstvu. Ko će vam odgovoriti na ćirilični e - mail (osim u internoj komunikaciji) ? Kako ćete "prevoditi" i pisati već ustaljene informacione, tehnološke i ostale međunarodne termine sa stranih jezika koji se najčešće upotrebljavaju i koji su već "default" sami po sebi ? Jednostavno, pored sve dobre volje, srbovanja, rusofilstva i lokal patriotizma, vrijeme, informacioni napredak i tehnologija nisu na strani ćirilice. ТХЕ ЕНД
Fahro

19. 06. 2017 - 14:04

Hhahahahaha.Evo ja cu sjutra da protestvujem: Hocu da me grije Tursko sunce !!! Vele njihovo je bolje, vruce brate !! A sad ozbiljno: ovo vam je ono kad nemas sta da kazes pa pocnes komsinicu da ogovaras, a u stvari od toga nema nista, nula,zero, prazan prostor. Niko im ne porice i brani da se koristi cirilica a oni uporni !! Hocemo!! Pa eto vam.Bogami poznavajuci balkansku cud nebi me zacudilo da ce neki bas iz inata sad prec na latinicu a nedaj boze grcku azbuku ili odakle prvo pismo dolazi jeli, arapski. Sta onda?
GraorAS

20. 06. 2017 - 15:35

Ne kaže se "protestvujem" nego protestujem. Ne piše se "Tursko" već tursko. Neobrazovani primitivci ne bi treblo da ostavljaju komentare na bilo kojim portalima pa ni na ovim ekstremno nacionalističkim kao što je Anal itika.
asko

19. 06. 2017 - 14:09

Meni ovo vise lici na protest zbog prisustva latinice, nego "diskriminacije ćirilice". Nista se drugo ni ne moze ocekivati od tipova koji CG napustaju samo kad idu u Beograd i na konsultacije u Moskvu.
Zeljko

19. 06. 2017 - 14:17

Ja ne znam zašto srbi svojataju ćirilicu. Ćirilica je nastala iz glagoljice koju su makedonski prosvjetitelji Kliment i Naum preradili i nazvali u čast svog učitelja Ćirila. Što se tiče srpskog jezika tačno je govori ga svih 200 protestanata.Oni sebe smaraju "svima" u Crnoj Gori, srećom (ne po njih) u crnoj gori živi i neka šačica od 300.000 Crnogoraca.
klimax 300 000

19. 06. 2017 - 15:00

To su bili Ciril i Metotije a cirilicu ne koriste samo pravoslavni Srbi-Crnogorci nego i dosta crnogorskih muslimana - Bosnjaka. Politicki nametnuto konkurentsko pismo cirgilicu ne koriste ni oni koji su ga narucili iz zelenaske alternative.
Z

19. 06. 2017 - 16:17

Dragi klimaksu, pročitaj što piše i nauči nešto, nemoj misliti da ono što ti misliš je isključivo tačno. Ljudi se uče dok su živi, poživio ti meni 100 godina a nadam se da ćeš onda imati više od 90 groša.
90 grosa

19. 06. 2017 - 21:10

I ti meni 200 godina a opet ti ja na saranu dosao sa cirgilicnom krstacom . Grosa imam dovoljno a vjerovatno vise od tebe iako ne znam cirgilicu i nikad je niko moj mili ne zna.
Sovereign

19. 06. 2017 - 15:25

...Смањи ту шачицу на око 200 000. И то је дискутабилно с обзиром на све врсте притисака да се "слободно" изјашњавају.
badžana

19. 06. 2017 - 23:44

PREVEDI MI OVO NE RAZUMIJEM OVO PISMO
GraorAS

20. 06. 2017 - 15:37

Veli ti čovjek da si brav. Neznaveni brav. Zovi i sledeći put da ti prevedem.
RAŠO

19. 06. 2017 - 14:22

Ne znam da li se u Crnoj gori govori Srpski (mada mislim da NE jer mi govorimo ijekavski), ali sam siguran da ga je ćirilici odzvonilo. Možda će još jedna generacija nešto znati da koristi ćirilicu, iako ni neznam đe da je koristi, a onda ona ide u istoriju, u suštini je ona i sad prošlost. Ovaj skup više je ličio na sahranu ćirilice, i oprost od nje, nego na njeno vaskrsnuće.
Ne može...

19. 06. 2017 - 14:25

Ne može ćirilica. Ne može nikako, jer Rusi i Srbi pišu ćirilicom, e zato mi nećemo. Nećemo ništa da imamo zajedničko s Rusima i Srbima. Taj nebitni detalj da se u Crnoj Gori, do kraja 80-ih i vjekovima unazad koristila, gotovo isključivo ćirilica, nebitan je. Ponavljam, ona slova te ih Rusi i Srbi izgovaraju i pišu, preko naših usta, vala prelazit neće. Ove te pišu ćirilicom bi ja minimum zvao na informativni razgovor. U Evropu i NATO, s ćirilicom, kako? Sramota je da Evropa vidi da pišemo ćirilicom, a i za našu veliku demokratiju je štetno.. Kome se piše ćirilica, kredu u ruke pa u planine, ali iznad 1000 mnv, pa tamo nek pišu ćirilicu do mile volje. U sveske i na kompjutere odje se ćirilica neće pisat...A da, može na spomenike, daleko se kazalo, tamo ovi iz EU ne zalaze, pa eto tamo nek bude i da se ćiricom smije pisat, a pokojnicima čak ni Zapad ne može prigovorit, a Srbi neće moći prigivarat da im je pismo neravnopravno.
-

19. 06. 2017 - 14:50

Sto si se razgico jadan ne bio ? Svi ste iskljucivi I ekstremni, pa kad vi nesto nije po volji valjate se I vristite po podu ? Zvanicno je cirilica ravnopravna sa latinicom. Latinica je rasirena u Titovoj Jugoslaviji. Latinicu u EU koriste sve drzave osim Bugarske. Grcko Pismo je posebno. Latinica je dominantna na internetu, I u globalnom svijetu je sasvim logicno da latinica dominira I dominirace I dalje. Ko je nas pitao sto je helikopterom mimo zakona postavljena crkva na Rumiji. Svi vi cirilicari ste aplaudirali. Sto nijeste reagovali na bilo kakve pritiske na ovu zemlju iz vana nikad? Pa iz istog sebicnog nacionalistickog razloga iz kojeg sad trazite dominaciju cirilice - ne ravnospravnost no dominaciju. Znamo vas vrlo dobro
Nagodba

19. 06. 2017 - 14:39

CETNICI ostaljamo vam cirilicu kao vase pismo
Milijana

19. 06. 2017 - 14:49

Ima liđe skupa da ovi Mandić, Radunović, Knežević ....ne okade, ozbiljno su uznemireni
Jezik - pojasnjenje

19. 06. 2017 - 14:53

Po ko zna koji put - u CG se koristi crnogorski, srpski, bosnjacki I hrvatski. Bice da je to isti jezik. Posto ga ostale drzave zovu po dominantnoj naciji I mi cemo. Jezik u CG niej nista blizi onom u Srbiji no onom u Cro I BiH. Ako se jednom 4 drzave sloze da ga zovu istim imenom, mi cemo bit prvi da prihvatimo. Do tad se zove crnogorski jezik !!
Sovereign

19. 06. 2017 - 15:30

Како језик једне од мањина у бившој СР ЦГ може да се наметне већини!? Ви зовите то ваше гакање како хоћете а ми причамо српски. Ваљда то није много за вашу демоктратију .
Fahro

19. 06. 2017 - 16:15

I tu se razlikujemo.Vidis, kao prvo vas govor ne zovemo lelekanjem i mozete pricati srpskim koliko hocete.Sto se tice demokratie: Imate je vise u CG nego u Srbiji ili vama dragoj Rusiji.To su cinjenice. Sto se tice vecine i kako ti velis bivse republike CG - vidis da pojma nemas.Uzmi malo procesljaj po internetu pa vidi ko je bio i ostao vecina.A i ko je tu vecinu vjestacki smanjio.Ne krivim SPC i popa Radovica.Nijesu oni krivi.Meni hodza da kaze da smo porijeklom Turci i da se od danas pisemo Turci, znas sta bi mu reka? Eno ti Turske pa se pisi sam sta hoces.Kriv je narod. U stvari pogresno kazem,sta kriv.Glup!!Prodali su svoju proslost i istoriju,svoje korjene za saku rubalja ili dinara.Njihovi nalogodavci iz 90ih su odavno pod zemljom, a ovo sto se jos krece zemljom je na izumiranju.Nas nece biti ali ostace istorija gospodo moja,crna mrlja na jednom narodu.A grobovi ne lazu....
Sovereign

19. 06. 2017 - 17:48

Шта Фахро теби написати а не заплакати... Све си ти мој добри у праву. Само се ти сматрај већином а ја ћу мањином, до једне уре...Тада ћеш ти поново својевољно постати Турчин, што си и сада, интимно, за унутрашњу употребу, ја ћу остати Србин из Херцеговине а четворонахијаши ће већином бити Црногорци. Проблем ријешен.
hit00

19. 06. 2017 - 18:54

Soverign is u Hercegovinu i budi i Srbin i Turcin i sta jos hoces ovo je CRNA GORA nasa zemlja i mi imamo pravo komentarisati o njoj.IS kod Dodika i tvoju sumsku da ne Kazem od...b.i
Fahro

19. 06. 2017 - 19:26

Sve si mi rekao.A opet ponavljam,pojma nemas.Rekao si mi sve kad kazes da si iz Herzegovine naprimjer.Da nijesi nastanjen u HN-om mozda? Drugo, mi muslimani iz CG,mozemo simpatisati koga hoces i sta hoces,ali,mi smo drzavljani Crne Gore i to cemo ostati.To nam je domovina,krov nad glavom i za razliku od vas Srba iz Hercegovine,PONOSIMO se sto smo kao prvo u najgorim vremenima 90-ih godina kada je Srbo-cetnicka armada ubijala i palila po bivsoj ex-YU,sacuvali mir sa nasim komsijama,prijateljima Crnogorcima,Srbima,Albancima itd.Ti ljudi danas hodaju podignute glave i cistog obraza i znaju sta znaci rijec biti coek.A ove sto ih branis,drazin front i kukolj koji je ostao iz 90-ih,budi siguran prijatelju moj,vise ces im ti zla vidjet nego bilo ko u CG.Nije njima stalo do cirilice koliko TEBI do ove Crne Gore.Mi gradimo u ovoj zemlji a ne pljujemo po njoj dje stignemo.Eto ,sad je problem rijesen,ako nijesi znao.
Stan

21. 06. 2017 - 10:08

ti si musliman koliko i milo đukanović.
Turci vam mozak popili

19. 06. 2017 - 19:28

Cudo jedno vi ste bolesan narod sa vasom opsesijom sa Turcima. Hey bre covjece, ovo je 2017 godina!!! Probude si!
Ekstremisti

19. 06. 2017 - 15:01

Da se ova sorta pita uveli bi cirlicu , ekavicu, "dakanje" , a ruski kao jedini strani jezik. Ma ko ne zna ovu jednodimenzionalnu predvidivu uproscenu, naci-egoisticnu sortu. Srbi u Srbiji su mila majka za ovaj soj ovdje. Mislim da je ovaj nalet srpskog nacionalizma planiran, da je nova faza nasrtaja na drzavu, jer prethodna sa rusima nije uspjela. DF nastoji da stavi Srbe ispred sebe
nereg

19. 06. 2017 - 15:18

Jos jedna zaludna rabota namijenjena neznavenim glasacima Nove. Da ispadne da se bore za nesto, iako niko narodu ne brani da pise cirilicom, ako to zeli. Uz napomenu da cirilica nije srpsko pismo, vec mnogih naroda ( Makedonija, Rusija, Bugarska...)
predvidivi stavovi

19. 06. 2017 - 15:25

Da je srece raspravljali bi o stranim jezicima u skolama, o obavezi ucenja engleskog. medjutim uz vaskoliko cetnistvo iz Crne Gore bilo kakav progress ka civilizovanom svijetu je nemoguc. Kad se odlucivalo o status drzave bili su za srpski region. Kad se odlucivalo o spoljnoj politici bili su za Putina a protiv Zapada, kako NATO tako I EU. Kad je religija u pitanju uveli bi pravoslavlje u skole. Jasno cirlica kao Pismo, ekavica kao dijalekt (sjetimo se URA-inog rjecnika kad su je ubacili kao jedan od crnogorskih dijalekata)
Prust

19. 06. 2017 - 15:25

Ovo nije slucajno vec sinhronizovano od strane vrhuske iz beograda i spc(nms).U Srbiji je akcija unistavanje latinice,a ko stavi cirilicni natpis svoje firme ima i popust kod placanja dazbina drzavi.Ne treba puno obracati paznju na cirkusante,i ne treba im pridavati vaznost njihovim skupovima,e to boliiiiii.
Tara

19. 06. 2017 - 16:10

Ko ce je,neka je cita i pise..ja sigurno necu. Uostalom EU ne moze citati cirila..to ima samo Srbija-Rusija-Bugarska Znaci u manjini ste!
hit00

19. 06. 2017 - 16:21

Smijesno i na cirilici i na latinici mi kazemo lijepo,bijelo,mlijeko i,i........nema veze sa Srpskim , mozemo reci srpskohrvatski,ali ne mi govorimo Crnogorskim jezikom u CG.....Ko hoce da govori ili kaze da govori Srpskim neka mu , ja govorim Crnogorskim jezikom
Milo Vujovic

19. 06. 2017 - 17:03

tzv.Cirilica Davno je Trebala da se Ukine u Crnoj Gori,jer Jedino Mjesto joj je u Arhivi kao Jedan dio Crnogorske Istorije,pod Hitno je Ukinuti i Dopunom zakona Ukloniti je iz Ustava kao Ravnopravno pismo !!! KAKVE VEZE CRNA GORA i CIJELI REGION IMAJU SA tzv. CIRILICOM,Kada je Cirilica Nastala na Zahtjev i za Potrebe Ceskog Kneza Rastislava za Vrijeme Njegove Vladavine (846.g.-870.g.) Takođe Pecat Arhonta Petra Nije Pisan na tzv.Cirilici vec na Grckom jeziku !!! a to sto se Govori Srbijanski u Crnoj Gori Zahvalite ovoj Vlasti Srbijanskih Mjesanaca,koja dobro zna da u Crnoj Gori Prije 1918.g. Nijesu Postojali tzv.sPc. Niti Srbijanski jezik,Ova Vlast da bi Opstala Crna Gora i Crnogorska Nacija Mora Vratiti Stanje od Prije 1918.g. tj.Ukinuti Okupatorsku tzv.sPc.i Zabraniti u Bilo Kakvoj Javnoj Upotrebi Srbijanski jezik,a Dosljaci mogu da ga Koriste u Domacoj Radinosti,a u Vlasti i Javnoj Upravi ne Moze Niko da Radi ko ne Koristi Crnogorski Jezik tj.Sluzbeni Jezik !!!
danilo s.

19. 06. 2017 - 17:04

Cirilicnu azbuku - u sadasnjem obliku - stvorio je Vuk Karadzic (u 19-om vijeku). Tokom vjekova korisceno je crkveno-slovensko (cirilicno) pismo i jezik (na tom pravopisu je pisan i Gorski vijenac). Sa uvodjenjem danasnje cirilice, prakticno je ponistena sva literatura i stvaralastvo na staro/crkveno-slavenskom jeziku. Uostalom, originalna - crkveno-slavenska cirilica - je nastala u Bugarskom carstvu (sv. Cirilo i sv. Metodije). Tako da su ove demonstracije - demonstriranje veljesrpske arogancije i neznanja.
L Dabanović

19. 06. 2017 - 19:11

Narodu istrcanog srpstva-za koje je čopavi oslanjajući se na štulje viđe da su svi i svuđ-malo im je što prisvojiše pokojno srpstvo koje nešćeše branit a udruženi s Turcima oburdaše im i carevinu.Evo krenuli sad da prisvajaju ćirilicu od živog naroda-na koje su 3 prsta vjekova (kojima se krste) predvodili tursku imperiju nebili ih istrijebili ka narod pokojnog srpstva.Bruka i za mrtvo srpstvo i za živo crnogorstvo i vlast ako ih ne ćušne iza rešetaka ili preko granice.Evo i da se pośetite kako je Sv.Petar Cetinjski opominja na opštecrnogorskom zboru: http://crnagora.tripod.com/branko_banjevic.htm
nn

19. 06. 2017 - 19:16

Srpska posla, od pisma prave problem. Sad će da protestuju protiv ijekavice koliko su indoktrinirani i anticrnogorski raspoloženi.To što su ostaci srpske okupacije Crne Gore iz 1918-e neće ni spomenuti razni Mandići, Strahinje & Nemanje
Nemoguc soj

19. 06. 2017 - 20:15

Evo da sad kompletno zabranis latinicu, mislis da bi tu stali ? A ne, trazili bi ekavicu ko sto rece. To I jeste tragedija tog soja. nema naroda koji je sa njima mogao ... sa njima kompromisa nema,... to su azijski geni, on ide da te "porazi", potuce do kraja da ti nametne svoje .... to je um iz 18-og vijeka
Bez kompromisa

19. 06. 2017 - 22:55

po ijednom pitanju pa i neka dalje kmece o ugrozenosti koliko im volja. Ovo im je samo jos jedan bocni napad na Crnu Goru jer znaju da frontalno nemaju sanse.
ZEĆANIN

19. 06. 2017 - 20:20

PIPUN I NE MOŽE SAKUPITI PREKO 100 OSOBA, PA I DA JE NEKA VAŽNA TEMA U PITANJU...
@

19. 06. 2017 - 21:14

ja najozbiljnije razmisljam da opet naucim cirilicu da prestanem da slusam gitaru bubnjeve i sintisajzere a da se vratim guslama,i razmisljam ako sretnem drugovjernika dali da mu glavu posjecem kao sto su nasi slavni stari radili.Moramo se vratiti nasim korijenima ali ne predaleko da ne upanemo u paganizam cak ne ni u ono doba kad nas je vecina bila katolici ni ono vrijeme kad smo bili autokefalni nego tacno u ono vrijeme kad nas je Aleksandar zabranio a Djilas izmislio.Malo me zbunjuje da sveta nasa Srbija izabra zenu i to kakvu za premijerku.Mora joj neko objasniti da nije vazno koliko je postena koliko je pametna koliko je sposobna koliko je obrazovana itd itd vazno je da pise cirilicom i one stvari da radi kako Risto kaze
milija

19. 06. 2017 - 22:26

Nije mi jasno zašto se oni osjećaju pozvani da brane ćirilicu.Od koga je brane.Ko im je dao to pravo. Sa čime oni identifikuju upotrebu ćirilice.Uzurpatori
hit00

19. 06. 2017 - 23:36

E to je pravo pitanje Ko kome brani cirilicu.Niko nikome moj milija.Podjem na kafu te kupim par casopisa i negledam dali su na cirilici ili latinici.To je se povampirio fasizam moj milija, oni bi da unistavaju i zemlju i sebe same za par dolara ili milu vlast.Pi
=

20. 06. 2017 - 05:32

Zna se da je ovom današnjem srpstvu/Srbin turski podanik klicu zametnuo a raja/milet rađala.Ta raja je s Turcima i istračila srpski narod/Srbe a carevinu/državu im pripojila ka turski pašaluk-pod imenom 'beogracki pašaluk'.A mjesto đe je raja-osim pod šator-još mogla mirno popušit zvalo se 'Palilule'-danšnji dio Beograda.Pa od kad ostaše bez turskog podaništva/zaštite uzeše ime pokojnika kojeg s Turcima stukoše a brda i brda lažnih knjiga pisaše da su oni nasljednici srpstva i Srbina.To još dokažuju falcifikujući prošlost/istoriju.Pa kad su lažnom istorijom dokazali da su slovenski narodi od njh nije ni čudo što i sad oće i slovensku ćirilicu da prisvoje.Raja ka marva.
Novi komentar