Majke u BP: BS najodgovornija za ukidanje naknada

Majke sa troje i više djece iz više crnogorskih gradova danas su u Bijelom Polju izrazile nezadovoljstvo zbog odluke Vlade da im ukine pravo na naknade. Majke su izrazile odlučnost u borbi za, kako su navele, stečena prava za koja će se boriti sve dok ih ne povrate. Čule su se riječi osude na račun Bošnjačke stranke koju smatraju najviše odgovornom za ukidanje penzija.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nećemo dozvoliti da rješenje u kojem je jasno definisano pravo na doživotnu naknadu neko preimenuje u zakon o izvršenju sudske odluke, a ujedno ćemo insistirati i da se konačno pravno definiše da li je stečeno pravo otuđivo ili neotuđivo, kazala je kordinatorka protesta Lola Peković.

"Nedopustivo je da nam na silu uzimaju nešto što smo zakonom stekle, što ima ustavnu garanciju i potpis predsjednika države. Ako su nacionalne penzije poslanicima ustavno važeće onda su i naše i po tom osnovu nećemo se razdvajati", istakla je Peković, poručivši da majke neće dozvoliti da se vlast igra sa 22.000 poradica.

Milica Pavlović se zapitala kako to da za majke nema para, a za Limenku ima 10,5 miliona, jesu li za to krive majke i jesu li one bile proteklih 27 godina na vlasti i da li su one oštetile budžet, kazala je Pavlović, ističući da bi možda bilo bolje da su majke vodile državu u pomenutom periodu jer je sigurno ne bi toliko zadužile, a ne bi ni uništile fabrike.

Za Senadu Fetahović ugroženost majki sa sjevera uzrokovana je djelovanjem Bošnjačke stranke i pored jasnog obećanja da neće dozvoliti ukidanje nadoknada. Ona je pozvala Bošnjačku stranku da ne podrži ukidanje naknada, a ukoliko to urade nejni predstavnici treba da znaju da su izdali sve majke Crne Gore i na taj način podržale dalje iseljavanje sa sjevera. Na kraju je pozvala majke da se ne dijele po nacionalnosti već da se ujedine oko zajedničkog cilja, a to je očuvanje stečenih naknada.

Goca Španjević učesnica štrajka glađu u Podgorici istakla je da su ona i muž preko pedeset godina na zavodu jer, i pored toga što sto su sposobni rad, za njih u ovoj državi nema posla, a sada ni stečenih naknada.

"Istina, bilo je obećanja za posao uvijek uoči izbora, ali o toga nikada nije bilo ništa. Morali smo se snalaziti kako smo znali i umjeli da prehranimo djecu", kazala je Španjević, poručivši da će se majke boriti za stečena prava dok su žive, te da ne računa neko da će majke od toga odustati.

Dana Obradović je uz čestitke za predstojeći Ramazan pripadnicama islamske vjeroispovijesti istakla da se majke izvinjavaju Vladi, MMF-u i određenim službama u Vladi koje sebe doživljavaju kao vrhovnu izvršnu vlast što sa stotinu eura neuspijevaju da plate sve dažbine, kupe hranu i ostale potrepštine i da žive život dostojan čovjeka. Podsjetila je da se sve to dešava u Evropi koja je sinonim za uspješnost i napredak.

Vesna Kljajić tvrdi da ih je odluka Ustavnog suda još više ujedinila te da su ih aktivnosti vlasti vezano za ukidanje naknada motivisale da budu odlučnije u zaštiti svojih prava. Za Vesnu Bulatović ukidanje naknada predstavlja nepoštovanje prava, a time i svih građana, ne samo majki. U zemlji u kojoj se nepoštuje Ustav, u kojoj se na silu, bez konsultacije naroda, ulazi u vojne saveze majkama ne preostaje ništa već da se na miran i dosljedan način usprotive svemu tome. Bulatović je potvrdila nepokolebljivost majki u svom naumu da sačuvaju naknade koje su u Skupštini Crne Gore izglasane, a potom i potpisane od strane predsjednika države te stoga njihovo ukidanje nije ništa drugo nego gaženje osnovnih temelja na kojima se država zasniva.

Izvor i foto: RTCG

Komentari: 2

Treba da se zna

20. 06. 2017 - 14:47

Ovo je šupli sedmi bataljon i vojska DF. Damjenović je izmislio glupost kojega 100 pametnih ne može da riješi. Da nije bilo toga zakona , vi se be ni sjetile da tako nešto, mimo svijet, tražite. Okanite se ćoravoga posla. Sa ucjenama nećete uspjeti.
Мирослав Ђукић

21. 06. 2017 - 10:37

Ма, да, уместо да буду "mimo svijet," мајкама би боље било да се све учлане у ДПС и да машу около НАТО заставицама! Тада не би биле "šupli sedmi bataljon i vojska DF", но виђене Црногорке и шампионке трансатлантизма. Могле би тада своме потомству да, уместо хране, сервирају дукљанске бајке о баби Јаквинти и стрика Секули!
Novi komentar