JOKIĆ: Nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori

Iako je Crna Gora punopravna članica NATO-a, glavni posao za Vojsku tek predstoji, kazao je načelnik Generalštaba VCG, Ljubiša Jokić, navodeći da je odluka o slanju naših vojnika u misije isključivo u nadležnosti zvanične Podgorice.
Objavljeno: 19. 06. 2017 - 21:48 Promjenite veličinu teksta: A A A
JOKIC: Nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori

On je danas počeo zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, prvi put otkad smo ušli u Alijansu.

"Imajući u vidu da je Crna Gora nekoliko sedmica u NATO-u i susret sa načelnikom združenog generalštaba Alijanse jasno pokazuje kolika je naš strateški partnerski odnos i koliko je snažna podrška oružanih snaga SAD-a integracionim procesima u Crnoj Gori", rekao je Jokić za Glas Amerike.

Upitan što se očekuje od naše Vojske sada kad smo ušli u Alijansu, kao i da li se može očekivati slanje većeg broja vojnika u misije, Jokić je rekao da to zavisi isključivo od Crne Gore.

"Kao i dosad odluka o slanju vojnika u misije operacije i odluka o učestvovanju u njima je potpuno u nadležnosti Crne Gore. Niko nije neće ni ubuduće moći da određuje neke prioritete u tome, to je stvar političkih i vojnih procjena u Crnoj Gori. Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a naš glavni posao tek predstoji i završiće se kod pune integracije kod svih pripadnika Vojske u NATO. To može da traje nekoliko godina, ali naša intencija je da taj posao završimo mnogo ranije", rekao je Jokić.

On je dodao da dosad nije bilo razgovora o otvaranju NATO baza u Crnoj Gori.

"Ne vjerujem ni da će biti razgovora na tu temu ni ubuduće", poručio je Jokić.

Glas Amerike

RTCG

Komentari: 7

nije do nas

19. 06. 2017 - 22:59

Kad Ameri budu htjeli oni ce je i otvoriti-
Nemas pojma o cemu govoris

20. 06. 2017 - 19:39

To nije do "Amera" ili bilo kog drugog. Clan 5 (Article 5) je jedina obaveza clanica. NATO ima dosta (brdo!) mana ali ne treba izmisljati gluposti.
Milo Vujovic

20. 06. 2017 - 00:15

Ako NATO ikada Bude imao Potrebu da Napravi Bazu u Crnu Goru, Ja cu im Pokloniti 100 Hektara za Bazu na Dobroj Lokaciji odakle Mogu da Drze pod Kontrolom Cijelu Crnu Goru i Nas Dio Jadrana a i Sire,i ako im to Bude Malo na Istoj Lokaciji Dacu im Jos 50-100 Hektara !!! Sve za Crnu Goru samo da Nam bude Nezavisna i da Nam Postoji Dokle i Ova Nasa Velicanstvena Planeta !!! to je Obaveza Svih Crnogorskih Domoljuba koji Nose u Srcu Virus Zvani Crna Gora,a to je i Sveta Obaveza Prma Nasim Slavnim Precima Koji su Svojom Krvlju Vise od 2000.g Sacuvali Nas Sveti Krs,a i Velika Obaveza Prema Nasim Potomcima !!!
Мирослав Ђукић

04. 07. 2017 - 12:41

За НАТО базу требају стотине и стотине хектара, а на Ваших 10 ха могу отворити дечји камп!
Focus

20. 06. 2017 - 05:35

Americans are proud of their political doctrine: "Speak softly and carry big stick". It's always used as a first option, without an exception, in all their foreign affair negotiations. No reason to believe Montenegro will be treated differently for now. How do I know that? Because I'm an American. By saying this I would not want to scare anyone but yet just to say: Let's wait and see what happens.
ti ces im dat

20. 06. 2017 - 08:34

Milo Vujovicu oni ne iscu oni otimaju tako da ce sami birat najljepsu lokaciju a ne tvoju vukohebinu na vrh planine iz koje si i sam pobjegao . Jos ce i tebe strpat vojna policija u kampanjolu i pravac Teroristan .
Ne lazi

20. 06. 2017 - 19:41

Niko ne otima niti moras da gradis baze ako neces. NATO nije cvjecka ali ovo sto posto ne radi.
Novi komentar