Počinje isplata 14. rate obveznica konvertovane devizne štednje

Vlasnicima obveznica konvertovane devizne štednje sjutra će početi isplata 14. rate u poslovnim bankama, odnosno Trezoru Centralne banke.
Objavljeno: 02. 07. 2017 - 18:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Ministarstva finansija objasnili su da devizne štediše, koji su se nakon 1. jula 2004. godine javili svojoj banci i time se registrovali kod Centralne depozitarne agencije kao vlasnici obveznica po osnovu konvertovane devizne štednje, 14. ratu mogu da podignu kod CBCG i u filijali Atlasmont banke u Pljevljima, zavisno od mjesta prebivališta, na osnovu identifikacionog dokumenta.

- Vlasnici devizne štednje koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno nijesu registrovani kod CDA, treba da pođu kod banke kod koje su imali deviznu štednju. Bivše štediše Montenegrobanke i Jugobanke Podgorica, treba da se jave na šalter CBCG - navodi se u saopštenju.

Preduzeća koja su obveznice konvertovane devizne štednje stekli kupovinom na berzi, ratu mogu podići na šalteru Prve banke.

- Rata obveznica devizne štednje može se podići na isplatnim mjestima, svakog radnog dana u vremenu koje je naznačeno na svakom isplatnom mjestu - rekli su iz Ministarstva.

Banke koje će isplaćivati obveznice po osnovu konvertovane devizne štednje građana su CBCG, Societe Generale Montenegro banka, odnosno njene ekspoziture u Podgorici, Danilovgradu i Kolašinu, filijale Atlasmont banke u Beranama i Pljevljima i nikšićka filijala Prve banke.

Iz Ministarstva su saopštili i da će sjutra početi isplata obveznice konvertovane devizne štednje, simbola DO, u poslovnim jedinicama Crnogorske komercijalne banke.

- Vlasnici devizne štedne koji nijesu podigli prethodne rate, odnosno čije obveznice nijesu registrovane kod CDA, treba da pođu u poslovnu jednicu CKB, kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu devizne štednje, gdje će dobiti potvrdu o konverziji štednje u obveznice - objasnili su iz Ministarstva.

Banka će, kako navode, prethodno usaglasiti stanje na deviznoj partiji i evidentirati u knjižici iznos devizne štednje konvertovan u obveznice.

Obveznice devizne štednje mogu se naplatiti svakog radnog dana, u periodu od osam do 16 sati.

Iz Ministarstva su saopštili i da, u skladu sa Zakonom o isplati deviznih sredstava građana položenih kod Dafiment banke Beograd i Banke privatne privrede Podgorica položenih preko beogradskog preduzeća Jugoskandik, sjutra početi isplata obveznica konvertovanih deviznih sredstava, simbola DFB, JSB, D17 i J17, preko Prve banke i CKB.

- Isplatu sredstava za deponente sa prebivalištem na teritoriji opština Podgorica, Nikšić, Bar, Plužine, Šavnik, Berane i Kolašin obavljaće Prva banka, a CKB za one sa teritorije opština Ulcinj, Budva, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Cetinje, Žabljak, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Pljevlja, Mojkovac, Danilovgrad i Andrijevica - dodaje se u saopštenju.

Vlasnici deviznih depozita oročenih kod Dafiment banke i deviznih sredstava položenih kod Banke privatne privrede preko preduzeća Jugoskandik, treba da se obrate banci kod koje su podnijeli zahtjev za isplatu deviznih sredstava u zakonom predviđenom roku.

Banka deponentu uručuje potvrdu i izvještaj o visini prava na isplatu deviznih sredstava koju je utvrdila Komisija za utvrđivanje visine prava na isplatu deviznih sredstava Ministarstva finansija.  Konverziju deviznih sredstava u obveznice i njihovu isplatu obavljaju banke. Banke će deponentu deviznih sredstava, radi konverzije u obveznice, izdati potvrdu o konverziji deviznih sredstava u obveznice Crne Gore u koje se konvertuje njihov depozit.

Isplata obveznica konvertovanih deviznih sredstava obavljaće se svakog radnog dana u Prvoj banci i CKB.

Komentari: 0

Novi komentar