Radulović: Pad podrške članstvu u EU prolazan

Trend pada podrške učlanjenju naše države u Evropsku uniju je prolazan, uvjeren je predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović. On je ocijenio da je za rast podrške ključno jačanje crnogorskih institucija, ali i razvoj situacije unutar same EU.

Objavljeno: 08. 07. 2017 - 09:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Istraživanje političkog javnog mnjenja za jun, koje je uradio CEDEM, pokazalo je nikad manju podršku za ulazak Crne Gore u EU - 56 odsto ispitanika. Poređenja radi, u decembru je taj procenat iznosio 63 odsto. U CEDEM-u su taj značajni pad podrške protumačili kao „psihološki fenomen“ koji se javljao u Hrvatskoj i Sloveniji pred ulazak u Uniju, jer su građani bili upoznati i sa drugim stranama koje nose ti procesi.

Momčilo Radulović se, s druge strane, ne staže sa tom tezom.

- Nijesam siguran da će ovo biti trajni trend, već prolazni, i on ne može imati utemeljenje u onome što su autori naglasili, a to je da građani sada više znaju i više razumiju proces pa je došlo do razumijevanja i negativnih efekata. To jednostavno nije tačno. Niti građani u ovih pola godine razumiju više EU integracije, niti su eventualni negativni efekti naglašeni, niti ih ima u ovom trenutku ni u bližoj perspektivi - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku kod građana ne postoji svijest o negativnim i pozitivnim posljedicama učlanjenja u EU.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar