CBCG: Obrađeno 1.790 komada falsifikovanog novca

Centralna banka (CBCG) je u prvoj polovini godine obradila oko 1,79 hiljada komada falsifikovanog novca, od kojih je najviše kovanica u apoenu od dva eura.
Objavljeno: 16. 07. 2017 - 14:17 Promjenite veličinu teksta: A A A
CBCG: Obradeno 1.790 komada falsifikovanog novca

CBCG je, kako su njeni predstavnici kazali agenciji Mina-business, obradila 271 komad novčanica eura i skoro 1,52 hiljade komada kovanica.

“Obrađeno je tri komada američkih dolara i jedan komad njemačkih maraka”, naveli su iz te monetarne institucije.

Oni su rekli da su u ovoj godini najčešće falsifikovane novčanice u apoenu od 20 i 100 eura, od kojih prednjači falsifikat u apoenu od 20 eura.

“Procentualno izraženo, ta dva apoena zajedno čine 69 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura, a kod kovanica najčešći falsifikat je u apoenu od dva eura. Procentualno izraženo, ovaj apoen čini 92 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica eura”, precizirali su iz CBCG.

Broj otkrivenih falsifikata eura u prvoj polovini godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježi povećanje.

“Broj registrovanih falsifikata novčanica eura povećan je 92 komada, a broj falsifikata kovanica eura u odnosu na uporedni period prošle godine je veći 1,38 hiljada komada”, kazali su iz CBCG.

Oni su objasnili da broj falsifikovanog novca eura u ovoj godini bilježi povećanje, nevezano za ljetnju sezonu, u odnosu na uporedni period.

“Najveći broj falsifikovanih novčanica eura u ovoj godini otkriven je u centralnoj regiji Crne Gore, odnosno 180 komada ili 66,42 odsto”, rekli su iz CBCG.

Broj falsifikovanih novčanica u južnoj regiji je, kako se navodi, 74 komada ili 27,31 odsto, dok je u sjevernoj regiji otkriveno 17 komada ili 6,27 odsto.

(Mina biznis)

Komentari: 0

Novi komentar